ODVAŽNA ARHITEKTURA: pronašli smo 6 vrlo neobičnih i originalnih kuća za stanovanje

Ovo su doista posebne kuće koje plijene pažnju ekstravagantnom arhitekturom. Rađene su za klijente koji su dali otvorene ruke svojim kreatorima, a konačan rezultat pogledajte u nastavku!

 

 

Svaka kreativnost i umjetnost u sebi uvijek nosi u većoj ili manjoj mjeri i dozu eksperimentiranja i želju za iskorakom. Takav je slučaj s arhitekturom koja je uvijek sklad funkcionalnosti i umjetnosti. No, kada je riječ o arhitekturi obično se takvi iskoraci događaju u objektima koji nemaju privatnu namjenu nego javnu poput primjerice kulturnih, obrazovnih ili vjerskih ustanova, sportskih centara…

Kada je pak riječ o stambenoj arhitekturi većina nas želi topli dom koji odiše posebnošću, ali u i ‘granicama’ očekivanog i uobičajenog. Naravno, te granice je vrlo teško odrediti i one su subjektivnog karaktera. Zato većina arhitekata s oduševljenjem prihvaća prijedloge klijenata i njihove želje za neobičnijim konceptom svoga životnoga prostora.

To je i prilika za iskazivanje kreativnosti, različitih zamisli, eksperimentiranja s volumenom, materijalima… Pronašli smo šest takvih kuća u različitim zemljama svijeta – zavirite u njih i inspirirajte se!

 


1. Bubble House, Lyon, Francuska

Mađarski arhitekt finskih i ruskih korijena, Antti Lovag vjerovao je da je špilja prirodno ljudsko stanište te da joj se stoga treba vratiti. Zbog toga svi njegovi projekti, izrađeni mahom u Francuskoj kao i ova Bubble House u Lyonu, podsjećaju na prirodna skloništa skrivena unutar stijena, sa zaobljenim zidovima.

 

Foto: Barnes-lyon

Istovremeno, njegove građevine mnoge asociraju na gigantske mjehuriće od pjene. Zbog svoga oblika nerijetko se nalaze na popisima najneobičnijih kuća na svijetu. No, unatoč ekstravagantnom obliku, imale su uvijek krug svojih poštovatelja, a poznati je modni dizajner Pierre Cardin živio neko vrijeme u jednoj od njih.

Foto: Barnes-lyon

Kuće imaju koncept od nekoliko mjehura od kojih je svaki jedna prostorija ili dio jedne veće podijeljene na zone. Što se tiče udobnosti i funkcionalnosti, ove ‘špilje’ nisu ni na koji način inferiorne u odnosu na obične domove. U njima se, kao u ovoj u Lyonnu, nalazi dnevni boravak na dva nivoa s kaminom, opremljena, moderna kuhinja povezana s blagovaonicom, ured, dvije spavaće sobe, dvije kupaonice, teretana, kao i prostrana terasa s bazenom i unutarnjim vrtom.

Foto: Barnes-lyon

 


 

2. Cocoon, Hamptons, SAD

Posebnost ove kuće za odmor koja se nalazi na istočnoj obali SAD-a, u poznatoj ‘vikendaškoj’ regiji Hamptons, je njezin oblik čahure zavijen u blagi oblik slova L zbog kojeg joj je autorica, arhitektica Nina Edwards Anker i dala naziv Cocoon.

 

Foto: Caylon Hackwith

Druga posebnost ove kuće jest njezino pročelje koje je većim, ‘prednjim’ dijelom ostakljeno, što donosi obilje prirodne svjetlosti, ali neke druge benefite.

 

Foto: Caylon Hackwith

Iznad uskog i dugog hodnika koji povezuje sve prostorije kuće, nalazi se nekoliko  krovnih prozora stvorenih na temelju Goetheove teorije boja: nijanse se kreću od svijetlocrvene od duboke žute. Tako se tamnije nijanse nalaze bliže spavaćoj sobi, a onda, prema socijalnoj zoni dolaze sve svjetlije kako bi poticale aktivnost i dobro raspoloženje.

Foto: Caylon Hackwith

3. Kuća 3000, Portugal

Crvena fasada glavni je adut ove kuće na jugu Portugala vrlo jednostavnog oblika koji se uvelike naslanja na tradiciju. Klasičan dvoslivni krov te prozori i oblik pravokutnika doista ne bi izazivali toliku pažnju da pročelje nije u jarko crvenoj boji. Ovako, ona je doista jedinstvena, i to ne samo po vanjštini jer ju krasi izvrstan koncept unutarnjeg uređenja.

 

Foto: João Guimarães / JG photography

Jarko crvena kontrastna je nebu i zelenilu te možemo reći da je arhitektonski studio Rebelo de Endrade učinio eksterijer doista temperamentnim i dinamičnim. Tako se kuća čini lako uočljivom i izdaleka.

 

Foto: João Guimarães / JG photography

Kuća je bila odgovor portugalskog studija na zahtjev klijenata da dizajn kuće bude neobičnog oblika. Krenuli su od fasade jer su željeli stvoriti strukturu koja će postati referentna točka za lokalno stanovništvo i putnike. Zbog svog osamljenog položaja i homogenog krajolika, ovdje se inače bilo vrlo lako izgubiti. Sve dok nije nastala Kuća 3000!

Foto: João Guimarães / JG photography

 

Foto: Carlos Cezanne

 

 


4. Kuća-toranj, Švicarska

Arhitekt Davide Macullo ovim je projektom želio poručiti kako moderna arhitektura itekako ima svoje mjesto u malim, zabačenim mjestima kakvo je švicarsko selo Val Calanca.

Foto: Alexandre Zveiger

Ovo je bio, i kako sam ističe, njegov prosvjed protiv dosadnih i predvidljivih stambenih kuća i zgrada. Po neobičnim oblicima i pročeljima su inače posebni svi njegovi stambeni objekti koje je projektirao.

 

Foto: Alexandre Zveiger

Ovu je kuću arhitekt Macullo podigao u slikovitom zelenom krajoliku od ekološki prihvatljivih materijala što je čini naprednom. No, neki su komentirali kako je očito NLO sletio u švicarsku provinciju, a drugi da se samo zahvaljujući prisutnosti vrata i prozora može shvatiti da je ovo kuća, a ne instalacija umjetnika.

 

Foto: Alexandre Zveiger

Komentar o instalaciji i nije tako daleko od istine jer je na projektu ove kuće arhitekt surađivao s umjetnikom Mariom Bottom koji je vanjsko drveno pročelje oplemenio neobičnim izborom boja kao i uzorkom pruga.

 

Foto: Alexandre Zveiger

 


5. Pan Treop, Norveška

Ova će se kućica definitivno svidjeti onima koji su kao djeca imali ili su pak sanjali da imaju svoju malu nastambu na drvetu. Samo što je ova kuća, nazvana Pan Treop doista osposobljena za život, barem one koji vole avanturu.

Foto: Rasmus

Autor projekta, norveški arhitekt Espen Surnevik želio je stvoriti kuću koja će se lako uklopiti u prirodni krajolik, ali istodobno neće biti dio njega nego će se isticati svojim oblikom. Odbacio je ideju o drvenoj konstrukciji i koristio kontrastni crni metal, dok je unutrašnjost kombinacija drveta i crnog metala.

 

 

Foto: Rasmus

Kuća zauzima površinu 40 kvadrata i uključuje malu kuhinju, kupaonicu i na polukatu bračni krevet. Još nekoliko dodatnih mjesta za spavanje skriveno je u zidovima tako da ova moćna kućica može primiti šest osoba na noćenje.

Foto: Rasmus

 


6. Kuća-kula u Kentu, Engleska

Ako ne znate, teško da biste mogli pomisliti da je ovo kuća za stanovanje. Autori projekta, arhitektonski studio ACME želio je napraviti modernu verziju tradicionalnih kuća sa šiljastim tornjevima kakve su se nekoć gradile u engleskoj pokrajini Kent.

 

Foto: Jim Stephenson

Vrhovi kuća odnosno tornjevi nekada su služili za sušenje hmelja jer su imali rotirajuću napravu, a u ovoj kući, napravljenoj od opeke, vrhovi služe za spavanje.

Foto: Jim Stephenson

Arhitekti su sagradili kuću od četiri kule i grupirali ih oko središnjeg prostora s tri visine sa spiralnim stubištem. Penjući se njime možete doći do bilo kojeg tornja sa spavaćim sobama.

Foto: Jim Stephenson

 

Foto: Jim Stephenson

 

Komentari