KERAMIČKE PLOČICE U KUPAONICI: otkrivamo odgovore na četiri najčešća pitanja

Često nas pitate za savjet oko odabira pločica prilikom preuređenja kupaonice. Naravno, ne postoji jedinstven odgovor koji bi pristajao svim prostorima, ali par iskušanih pravila će vam svakako pomoći kod najosnovnijih nedoumica.

 


 

1. TREBAJU LI BITI OD PODA DO STROPA?

Jedna od najčešćih dvojbi vezanih uz keramičke pločice u kupaonici jest je li potrebno staviti pločice od poda do stropa. To ovisi o veličini kupaonice i veličini budžeta. Manji prostori bolje izgledaju ako su potpuno prekriveni jednom bojom, dakle i pod i zidovi pa čak i strop.

Foto: El Mueble

Jedinstvena cjelina koju tako postižete izgleda veća, posebno ako se dobro osvijetli rasvjetnim tijelima. To ne znači da cijela kupaonica mora biti prekrivena pločicama. Dovoljno je da onaj dio zida koji nije prekriven, bude u boji pločica pa se postiže jednak efekt.

Projekt Mirjana Mikulec Interijeri / Foto: Darko Mihalić

2. KOMBINIRANJE RAZLIČITIH BOJA, UZORAKA I TEKSTURA

Druga nedoumica odnosi se na kombiniranje pločica različitih tekstura, uzoraka i boja. Prilikom kombiniranja vodite se time da pločice ipak u nečemu budu srodne. Njihova poveznica može biti veličina ili boja, a mogu se razlikovati po teksturi. Na primjer, jedan zid neka bude obložen reljefnim pločicama, a ostatak kupaonice neka bude u glatkima u istoj boji.

Foto: Geri O’Toole Glynn / Real Homes

3. KOJI DIO KUPAONICE ISTAKNUTI DRUGAČIJIM PLOČICAMA

U pravilu, to bi trebale biti manje površine – odnosno samo dio zida jer je ipak riječ o akcentima. Primjerice, dio iza školjke, umivaonika ili zid kod tuša ili kade zbog ljepote ističemo posebnijim uzorcima kako bismo ipak oplemenili kupaonicu, ali ne potrošili previše sredstava na uređenje.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

4. KOJU VELIČINU PLOČICA ODABRATI

Trenutačno pažnju plijene one velikih dimenzija velike od 60×60 ili čak 100×100 cm, kao i malih, tzv. metro pločica u obliku pravokutnika, često u dimenziji 10×20 cm.

Pločice velikih dimenzija dobre su za svaku kupaonicu, bez obzira na njezinu površinu, dok se pločice manjih dimenzija preporučuje kombinirati s onima veće dimenzije.

Foto: ElMueble
Komentari