MID-CENTURY MODERN: bezvremenski stil koji se tako jednostavno kombinira

Mid-century modern jedan je od najpopularnijih stilova uređenja čija konstantna popularnost od samih začetaka ne jenjava. Bezvremenski je jedan od najčešćih epiteta koji ga prate, a upravo time se pozabavio naš tim i testirao kako se slaže s različitim drugim stilovima uređenja.

 


Spajanje različitih stilova uređenja jedan je od provjerenih recepata za stvaranje jedinstvenog izgleda interijera, ali i pouzdan način da prostor dobije određenu dozu karaktera. Naš je tim odlučio testirati jedan od najpopularnijih stilova uređenja koji mnogi opisuju kao bezvremenski tako što smo mu pridružili trendovske manje komade i ukrase s potpisom nizozemskog brenda COCO maison ekskluzivno dostupnim u Prima salonima i webshopu.

Trendovi u interijerima, baš kao i oni modni, dolaze i odlaze. Neki se zadrže duže i obilježe cijelo desetljeće, a drugi već nakon nekoliko mjeseci padnu u zaborav. Dok trendi cipele ili torbu relativno lako i jeftino zamijenimo novim komadom, u interijerima to najčešće iziskuje i veće svote novca. Zato se posljednjih nekoliko sezona sve češće pribjegava bezvrmenskim rješenjima koja ne ovise o lutriji trendova, osobito kada su u pitanju interijeri.

midcentury modern
Foto: Ivan Črepić
Foto: Ivan Črepić

Jedno od trenutno najpopularnijih je svakako stil koji je obilježio sredinu prošlog stoljeća i unio pravu revoluciju u tadašnjoj poslijeratnoj Americi, a posljedično i u ostatku modernog svijeta – Mid-century modern.

Sredinom prošlog stoljeća nastali su tako neki od legendarnih komada namještaja koji i danas nose status ikona dizajna. Jednostavne i ravne linije, smirene boje, oblici koji prkose tradiciji, ornamentima svih oblika i ističu se svojom funkcionalnošću samo su neka od osnovnih obilježja i danas popularnog Mid-century modern stila.

RASKOŠ I LUKSUZ U MODERNOM IZDANJU: uređenje elegantnog stana s potpisom studija Mirjane Mikulec

Foto: Ivan Črepić
Foto: Ivan Črepić

Ovaj je stil (ili točnije – tadašnji pokret) iznjedrio mnoštvo klasika od kojih je svakako najpoznatiji primjer popularna Eamesica čija popularnost ni danas ne jenjava. Mi smo odlučili poigrati se ovim stilom koji je već neko vrijeme ponovo u fokusu interesa i u njega uklopiti suvremene elemente dekora kako bismo testirali koliko je zapravo stvarno bezvremenski. Ukrasi i manji komadi namještaja koje smo odabrali ukorak su s trendovima i stilom potpuno različiti, od Art Decoa do onih s etno prizvukom.

OD KAMENA DO TERRACOTTE: zemljane boje u interijeru za najudobnija četiri zida

Foto: Ivan Črepić
Foto: Ivan Črepić
Foto: Ivan Črepić

Trenutno su vrlo popularni ukrasi koji koketiraju s drugim nekad vrlo popularnim stilom, a to je Art Deco. Ovaj je stilski pravac prepoznatljiv po igri jednostavnim i geometrijskim oblicima, zaobljenim linijama i ponavljajućim uzorcima. Nerijetko se oslanjanja na umjetne materijale poput stakla, plastike i sl.

Trenutno su vrlo popularne vaze, ogledala i drugi manji ukrasi i pomoćni komadi namještaja koji inspiraciju vuku iz ovog stila koji je “niknuo” dvadesetih godina prošlog stoljeća na američkom tlu. U Prima salonu smo pronašli mnoštvo dekorativnih dodataka koji vrlo vjerno prate osnovna svojstva Art Decoa.

Foto: Ivan Črepić
Foto: Ivan Črepić
Foto: Ivan Črepić
Foto: Ivan Črepić
Foto: Ivan Črepić

Druga spomenuta grupa ukrasa s potpisom COCO maison inspiraciju crpe iz tradicionalnih društava i dalekim kulturama s izraženim etno elementima. Ovo su svakako elementi koji stvaraju jak, karakteran dojam u interijeru. Zato smo se ograničili samo na nekoliko manjih ukrasa.

Foto: Ivan Črepić
Foto: Ivan Črepić
Foto: ivan Črepić
Foto: Ivan Črepić

Treća grupa ukrasa na koje smo se oslonili su svojevrsni suvremeni simboli, odnosno svakidašnji predmeti u svojstvu ukrasa. Njih sve češće viđamo u stiliziranim interijerima, a razlog zbog kojeg smo zaigrali na ovu kartu je jednostavan. Svi ti premeti aktualni su danas i jasno ocrtavaju dizajnerska kretanja današnjice, dakle sedamdesetak godina nakon pojave stila Mid-century modern.

SUVREMENI KLASICI: Ghost Chair by Philippe Starck

mid-venury modern
Foto: Ivan Črepić
Foto: Ivan Črepić
Foto: Ivan Črepić

Posljednju bismo skupinu ukrasa mogli opisati kao inspirirane wabi sabijem. Taj stil posljednjih godina plijeni pažnju svojim nesavršenim, nepravilnim linijama. Ove smo ukrase iz iz Prima asortimana suprotstavili stilu Mid-century modern jer je u svojoj biti u potpunoj suprotnosti s wabi sabijem. Ravne linije, jednostavnost, lišenost ukrasa i oštri pregibi potpuna su suprotnost nemarnosti i bezbrižnosti koja obilježava wabi sabi.

TRENDOVI UREĐENJA DOMA U 2023. Inspirirajte se idejama iz projekata studija Mirjane Mikulec

Foto: Ivan Črepić
Foto: Ivan Črepić
Foto: Ivan Črepić

Zaključak je prilično jasan – mid-century modern idealan je za kombiniranje. Iako bi presuda bila znatno točnija da smo kojim slučajem na raspolaganju imali komade namještaja koji datiraju iz vremenskog perioda kada je pokret i nastao, korišteni komadi namještaja koji inspiraciju crpe iz ovog perioda bili su sasvim dostojna zamjena. Svi ukrasi i komadi namještaja koje smo koristili zajedno djeluju vrlo skladno zahvaljujući jednostavnosti kojom sam osnovni stil odiše.

Kao favorite iz našeg testiranja svakako bismo istaknuli fotelje iz Prima asortimana koje vrlo dobro ocrtavaju osnovne smjernice Mid-centuryja i lako bismo ih mogli zamijeniti za znatno skuplje i starije komade. Isto vrijedi i za pomoćne stoliće. Od dekorativnih dodataka istaknule su se velike vaze COCO maison inspirirane Art Decoom, kao i jastučići.

Ne sumnjamo da će interijeri inspirirani ovim klasikom među stilovima još dugo vremena odolijevati trendovima, ali i tako ih savršeno nadopunjavati.

Foto: Ivan Črepić

Foto: Ivan Črepić

Foto: Ivan Črepić
Foto: Ivan Črepić
Foto: Ivan Črepić
prima
Foto: Ivan Črepić
Komentari