OD KAMENA DO TERRACOTTE: zemljane boje u interijeru za najudobnija četiri zida

Dok smo prijašnjih sezona svjedočili sveprisutnosti bijele i sive boje u interijeru u kombinaciji s tek pokojim crnim akcentom i izraženim geometrijskim motivima, interijeri su posljednjih mjeseci ponovo pokazali da ne trpe dugoročne trendove i ovoga puta ponudili svoju toplu, udobnu i nadasve prirodnu stranu, a boje u interijeru osvojit će sve ljubitelje jednostavnosti i minimalizma.

 

 

Organski oblici i motivi, prirodni materijali, ručno rađeni, nepravilni elementi i nježne podatne teksture u širokoj paleti oku ugodnih nijansi koje se kreću od zemljane smeđe pa sve do nježnih sivo bež tonova. Sviđa li vam se ovakav izgled interijera, u nastavku donosimo ideje i smjernice kako ga postići.

Foto via Fantastic Frank

Nedavno smo pisali o hrabrim i odvažnim bojama dragulja koje su pravi hit ove jeseni, no spadate li ipak među one kojima je draža neutralna paleta boja domu ili jednostavno želite odmak od provjerenog skandinavskog stila u svom domu, ovakav izgled doma pravo je rješenje.

POREČKA LJEPOTICA: stara fasada krije moderno i sjajno organiziran prostor

Zavirite u topao švedski stan u zemljanim nijansama

Za razliku od skandinavskih interijera čije zidove krasi gotovo isključivo bijela boja, ovoga puta oslonac potražite u divnim i toplim bež nijansama s primjesom smeđe ili pak žute. Boje u interijeru neka vam budu svijetle. Nemojte birati pretamne nijanse jer će vam znatno otežati uređenje i odabir namještaja.

Foto: Emma Melin

Kada su u pitanju materijali, izbacite sve što izgleda ili odaje dojam umjetnog i industrijskog ili pretjerano luksuznog – umjesto plastike birajte grubo i neobrađeno drvo i rattan, umjesto pliša i kašmira oslonite se na lan, pamuk i jutu, a umjesto mramora radije birajte terrazzo.

Tako primjerice zavjese neka budu svijetle. Izbjegnite savršeno bijelu i radije posegnite za bojom bjelokosti ili prljavo bijelom bojom. Zapamtite: u ovom stilu ne želite da išta djeluje pretjerano promišljeno ili pak savršeno. Isto vrijedi za tepih koji bi, idealno, trebao biti nježne bež ili bijele boje, a među najpoželjnijim su materijalima svakako vuna i ranije spomenuta juta.

Styling: Emma Fisher, Cream i Navy za Alvhem

Odabir detalja ono je što će, kao i svaki put, zaokružiti cjelinu. Birajte trenutno vrlo popularne keramičke ukrase nepravilnih oblika, posteri (ili još bolje, pravi umjetnički radovi) s motivima nacrtanim olovkom i tušem, skice ili kakvim rukom pisanim citatom, manji kožni tabure ili stolić za dnevni boravak s motivom terrazza i sl. S obzirom na vrlo svjetlu paletu boja u interijeru, predlažemo da kao akcent koristite crnu, no svakako nemojte pretjerati. Uloga crne u ovom je stilu tek da naglasi svjetlinu, harmoniju boja i jasne obrise stila koji želite.

Foto: Emma Melin
Komentari