ORIENT EXPRESS: najpoznatiji vlak na svijetu uskoro dolazi i u Hrvatsku i vodi vas na super ture

Ako vas pitamo koji je vlak najpoznatiji na svijetu, velika većina bi odgovorila Orient Express. Ovaj luksuzni vlak one najsretnije povest će na božićno putovanje, a bit će uređen u blagdanskom duhu.

 

 


Na put iz Francuske za Bugarsku Orient Express je krenuo 1883. Iako su se rute mijenjale, ona koja je simbolično povezala istok i zapad postala je najpoznatija. U lipnju 1889. povezali su se Pariz i Istanbul.

Ove zime sretnici, a među njima su i građani Hrvatske jer vlak prolazi i našom zemljom, obići će neke od najljepše uređenih gradova i adventskih sajmova poput Venecije, Beča, Firence i Rima. Prvi gosti već su imali mogućnost uživati u pijanističkim koncertima i posebno za njih pripremljenim delicijama.

Foto: @atelierfevrier

Jedna od ruta u ovom luksuznom vlaku, nazvana La Dolce Vita će biti od Rima do Istanbula, a preko Splita! Gostima nudi doista luksuz i odmor iz snova: raskošne kabine, apartmane i restoran s vrhunskim specijalitetima.

FOTO: The Luxory Holiday Company-Pinterest

Dekor bismo mogli podvući pod tri epiteta – raskošno, luksuzno i privlačno. Sedamnaest restauriranih vagona iz 1920.-ih i 1930.-ih odiše glamurom kao i prije stotinjak godina.

Foto: @chiaraferragni

Kod uređenja se vodilo računa da moderna dostignuća budu u harmoniji s elegantnim originalnim detaljima poput Lalique cvjetnih lampi te Morrison i Nelson intarzija (op.a. ukrasna tehnika kojom se komadići drva ubacuju u geometrijske ili biljne motive te prikaze arhitekture i pejzaža).

FOTO: Lalique.com/The Luxory Holiday Company-Pinterest

Francuski arhitekt Maxime D`Angeac, koji je bio zadužen za očuvanje povijesti, ali i uvođenje Orient Expressa u budućnost, kaže: „Morao sam poštovati dva ključna elementa u ovom zastrašujućem projektu. Proširenje duha inovacije koji je karakterizirao izvorni vlak i ponovno osmišljavanje koncepta udobnosti i luksuza za 21.stoljeće.“

Zadatak je bio ponovno oživjeti legendu i može se reći da je doista i uspio. Također, dodaje:„ Ponovno rođenje Orient Expressa tehnološki je izazov, ispunjava znanstvene, umjetničke i tehničke kriterije, pri čemu je cijeli projekt zamišljen kao umjetničko djelo.“

FOTO: Railbookers.co.uk.-Pinterest

U stilu Art Decoa uređeni su svi vagoni. Impresivan pogled na krajolik i još ljepši interijer odvest će vas u neki sasvim drugi svijet, a za one koji žele još intenzivniji doživljaj ovog putovanju mogu unajmiti jedan od tri nova grandiozna apartmana.

Foto: @myluxurytrain

Nazvani su Beč, Budimpešta i Prag i svaki je poseban za svoj način. Iskustvo ovakvog putovanja doista će ostaviti traga na sve svoje putnike, a mi će ga staviti na listu želja. Tko zna, možda se jednog Božića i ostvari.

Foto: @orientexpress
Komentari