Volimo boju fuksije: za interijere sa stilom, maštom i osobnošću

Svježa i prodorna nijansa ružičaste koju je teško ne zamijetiti je savršena boja ne samo za one koji su jako odvažni u svojim dizajnerskim rješenjima prostora. I to ne samo u detaljima, nego i na zidovima i podovima u obliku boje, kaljenog stakla ili keramike, ali i većim komadima namještaja poput sofe, ormara, police…

 

 

Nije teško zaljubiti se u magičnu ružičastu, koju često zovemo i fuksija. To naročito dobro znaju oni koji vole modu i modne dodatke te su iskusili što znači imati haljinu, cipele, ruž ili rumenilo boje fuksije, torbicu, naušnice ili neki drugi detalj… te koliko je upravo njihov stajling podignut na viši nivo zahvaljujući ovoj nijansi ružičaste. Stoga ne čudi što je sve češće viđena u interijerima – posebno u dječjim sobama, dnevnim boravcima pa čak i kuhinjama. Jarku i intenzivnu fuksiju ili pink boju definitivno je teže koristiti u interijeru nego neku drugu, blažu varijantu ružičaste, no zaista se isplati razmisliti o ovoj boji. I to ne samo u mladenačkim sobama i interijerima. Snažna fuksija će oživjeti svaki interijer.  U nastavku vam nudimo nekoliko inspirativnih uređenja te korisnih savjeta.

 

Foto: Homebook

Samo kao akcentna boja

Iako je prošlo 18 godina od objave fuksije za boju godine prema Pantoneu, ova boja uvijek je imala svoje poklonike u interijeru, a sada možemo reći da se vraća na mala vrata i opet je u modi. Prije dva desetljeća bila je uglavnom prisutna kao boja na zidovima, a sada nije čudno kada su interijeri opremljeni ne samo dodacima, nego i velikim komadima namještaja. Ali, uvijek je vješto dozirana i nikada nije preporučljivo da dominira prostorom. Previše ružičaste može opteretiti prostor i stvoriti dojam kiča. Zahvaljujući tome, boja fuksije, umjesto da dominira interijerom, prisutna u manjoj mjeri izvrsno naglašava ono što želimo istaknuti u interijeru – neki dio zida, kut, zidnu oblogu, podove, ležaj… Kao i postići željenu atmosferu, prije svega optimizam, odvažnost, svježinu, neobuzdanost, vedrinu… Fuksijom u domu jednostavno želite poručiti “Pink think”, krilaticom kojom se često služimo kada želimo nekoga potaknuti na pozitivne misli i pristup životu.

 

Foto: Homebook

 

S kojim bojama je kombinirati

Ljubitelji fuksije često odustaju od ove jake ružičaste nijanse zbog straha da ne bi pogriješili u kombiniranju s drugim bojama. Postoji naime rasprostranjeno uvjerenje da će se fuksija teško prilagoditi drugim bojama, što je pogrešno. Koja boja dakle odgovara fuksiji? S bijelom, crnom

i sivom savršeno funkcionira. Baš kao i s mornarsko i kobaltno plavom, svijetlo, pistacio zelenom, senf zelenom i zlatnom bojom. Također dobro funkcionira s hladnim nijansama ljubičaste boje. Kada se pravilno kombinira s drugim bojama, uzorcima i materijalima fuksija neće interijer učiniti vedrijim, nego i elegantnijim i ženstvenijim. Primjerice, s mramorom, betonom, baršunom, zlatnim i srebrnim premazima.

 

Foto: Homebook

Detalji i namještaj

Najbolji način za uvođenje fuksije u interijere je preko uporabnih ili dekorativnih detalja. Upravo zbog svoje nijanse i praktični detalji će biti jaki dekorativni element. Ukrasni jastučići, dekice, prekrivači, zavjese, tegle za cvijeće, vaze ili pak manji komadi namještaja poput zidnih polica, taburea, samo jedne stolice koju ćete staviti u hodnik ili spavaću sobu, stalak za kišobrane ili novine… Tepih u ovoj boji također je dobra opcija, baš kao i posteljina. Kada je riječ o namještaju većih dimenzija poput ormara, kreveta ili sjedeće garniture, dizajneri savjetuju da samo jedan takav komad namještaja bude u prostoriji. Sve ostalo – bit će previše. Povezati ih možete detaljima u fuksiji.

 

Foto: Homebook

 

Izvor: Home Book

Komentari