INTERIJER S KARAKTEROM: kad rasvjeta, detalji pa čak i fasada postanu umjetnička djela

Pored stila uređenja, boja i uzoraka te njihovih kombinacija, u interijerima nas obično privlače i detalji kao i originalna rješenja i ideje. Nama su za oko zapele pokretne instalacije koje su ustvari umjetnička djela – nadamo se da će se i vama svidjeti.


Kinetičke instalacije (kinetika je grana mehanike koja se bavi proučavanjem utjecaja sila na gibanje tijela op.a) zanimljive su jer omogućuju interakciju s gledateljem.

U ovom obliku umjetnosti fokus je na pokretu pa se kinetički objekt mijenja kretanjem ili stvara iluziju pokreta. Tehničke konstrukcije uglavnom se pokreću snagom vjetra, vode, djelovanjem magneta ili gravitacije. No, posebno su dojmljive one koje se igraju vizualnim efektima i tehnologijom. Bez tehnologije se ne može zamisliti više ni jedan aspekt života pa ni onaj umjetnički. Ovdje govorimo o umjetničkim djelima koja su tu da aktiviraju sva naša osjetila.

FOTO: ARTCOM.DE

A: LIVE BY LASVIT

Live je staklena skulptura koju je izradio Stefan Mihailović iz češkog studija LASVIT i referira se se na „konstantno kretanje života“.

Sam autor kaže: “Život nikada ne stagnira. Naprotiv, u stalnom je tijeku. Baš kao što se mi stalno krećemo i mijenjamo, tako je i s A: Live instalacijom. Skupom jednostavnih pokreta stvara složene i naizgled žive kompozicije.”

LASVIT je studio osnovan 2007 i jedan je od vodećih proizvođača rasvjetnih instalacija po mjeri. Naziv studija je sastavljen od čeških riječi za ljubav i svjetlost. Svaka njihova instalacija je jedinstvena i kroz staklo priča određenu priču.

FOTO: parametric_architecture.com

SHIVER HOUSE V2 BY NEON

Riječ je o strukturi koja se kreće i prilagođava kao odgovor na prirodne sile oko sebe. Ideja je pokazati da se arhitektura može koristiti za stvaranje jače emocionalne veze između njezinih stanovnika i prirode u kojoj se nalazi. Projekt također istražuje ideju da ase arhitektura može učiniti „živom“ s namjerom poticanja dubljeg i dugotrajnijeg emocionalnog odnosa između ljudi i struktura u kojima živimo.

Ovu instalaciju možete doživjeti ako prošećete parkom muzeja Louvre Lens. Nagrađivani studio NEON osnovan je kako bi istražio prostor između arhitekture, umjetnosti i dizajna.

FOTO: Yves Bercez/neon.uk

BREATHING CHANDELIERS BY MISCHER˙TRAXLER

Lusteri koji dišu nadahnuti su plesnim dvoranama 1920-ih. U arkadama Potsdamer Platza nalazi se pet lustera koji se kontinuirano kreću. Oblici su inspirirani tradicionalnim etničkim zajednicama (Turska, Poljska, Sirija i Italija) sadašnjih stanovnika Berlina.
Mischer´taxler studio često koristi svoj rad kako bi ispričao priče tako da balansira između tehnologije i zanatstva.

FOTO: Faruk Pinjo/potsdamerplatz.de

SUSTAINABLE LOCKS BY BREAKFAST

Riječ je o dekorativnom elementu u interijeru, skulpturi koju su izradili BREAKFAST i TiffanyandCo za svoju glavnu lokaciju na Manhattanu. Inspiracija je bila Tiffany Lock narukvica. Vizualizira korištenje izraza „održivo“ i „održivost“ u stvarnom vremenu koje se odvija na društvenim mrežama.
Breakfast STUDIO koji se bavi robotsko-kinetičkom umjetnošću sa sjedištem u Brooklynu. Pokrenut je 2009. i proglašen je jednom od najinovativnijih tvrtki na svijetu koja koristi digitalni sadržaj.

FOTO: parametric_architecture.com
Komentari