Na vrijeme isplanirajte posjet neobičnim vinarijama kod nas i u susjedstvu

Početak godine za mnoge znači i planiranje putovanja! Uz klasične turističke ture obavezno nađite vremena za obilazak predivnih vinarija u koje bi se svako malo trebalo vraćati po novu dozu uživanja.

 


Vlasnici vinarija shvatili su da nisu samo vinogradi i podrumi ono što vinoljupce zanima. Gosti žele uživati u cjelokupnom dojmu pa važan dio, kojem se posvećuje pažnja su izgled vinarije i pomno uređeni interijeri.

Donosimo prijedloge izlet u Hrvatskoj i susjedstvu čije će vas arhitektonske izvedbe u potpunosti oduševiti.


ANTINORI NEL CHIANTI CLASSICO – TOSKANA, ITALIJA

Četvrtu godinu za redom dodjeljuje se priznanje najimpresivnijim vinarijama svijeta. Prošle godine, pobjedu je zasluženo odnijela ova toskanska vinarija. Čak 26 generacija obitelji Antinori uspješno proizvodi vino, a veliki su ljubitelji fine hrane, arhitekture i umjetnosti pa često u vinariji organiziraju izložbe u muzejskom prostoru koji krije i obiteljsku zbirku umjetnina.

Restoran Rinuccio 1180 oduševit će posjetitelje pogledom na okolna brdašca. Projektirao ju je talijenski arhitekt Marco Casamonti,  zahvaljujućim kojem možete prošetati vinogradom zasađenim na krovu vinarije.

Foto: Wine News

FOTO: CIVILTADELBERE.COM
Foto: HYDEA S.p.a.
Foto: Wine News

VINARIJA ZLATI GRIČ – SLOVENIJA

Za ovu vinariju kažu da je malo tehnološko i arhitektonsko čudo i jedna od najmodernijih u ovom dijelu Europe, u sklopu koje se nalazi restoran, apartmani i golf igralište. Glavna želja arhitekata Andreja Kemra, Valentina Gorenčiča i Igora Skulja je očuvati vinograde i podrum stopiti s prirodom. Zato je on ukopan u zemlju,a krase ga i travnati krovovi. Sam kompleks se sastoji od poslovnog i komercijalnog dijela s kušaonicom te podruma i prostire se na 3 500 m2.

 

FOTO: Jost Gantar

FOTO: Miran Kambič/outsider.si

FOTO: Jost Gantar

FOTO: Jost Gantar

VINARIJA GALIĆ – POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

Arhitekti Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić iz studija Dva arhitekta zaslužni su za moderno izdanje ove vinarije koja je osvojila nominaciju za nagradu Mies van der Rohe Award. Smještena je u samom centru Kutjeva, a arhitekti su vodili računa da se to veliko zdanje uklopi u postojeći okoliš.

„Primjenom navedenih principa i materijala pokušali smo se uklopiti i ne opteretiti podneblje, odnosno glavnu gradsku ulicu unutar koje objekt nastaje.“

FOTO: dva arhitekta.hr

FOTO: dva arhitekta.hr

FOTO: Vinarija Galić

FOTO: Vinarija Galic

VINARIJA BRIČ – SLOVENIJA

Proglašena je jednom od stotinu najljepših u Europi. Nalazi se u Parku prirode Dragonja, na samoj granici Hrvatske i Slovenije. Arhitekt Boris Podrecca prepoznao je vlasnikovu viziju i rezultat je vidljiv na prvi pogled.

Ovdje se arhitektonsko rješenje u potpunosti stopilo s prirodom – izgrađen je moderan podrum, ali su korišteni i tradicionalni materijali poput kamena pronađenog na imanju.

Sala za degustaciju u cijelosti je ostakljena pa je pogled na skoro 40 hektara vinograda, maslinika i čempresa ono što će vas odmah očarati. Za još bolji dojam popnite se na mali vidikovac smješten iznad sale za degustiranje.

FOTO: VINABRIC.SI

FOTO: MIRAN KAMBIČ/ORIS.HR
FOTO: MIRAN KAMBIČ/ORIS.HR

FOTO: MIRAN KAMBIČ/ORIS.HR

VINARIJA KOZLOVIĆ – ISTARSKA ŽUPANIJA

Ovu atraktivnu vinariju trebaju posjetiti svi koje put dovede u Momjan. Gianfranco Kozlović jedan je od najuspješnijih istarskih vinara i vlasnik moderne vinarije koja slovi kao jedna od najljepših u Hrvatskoj. Projekt uređenja je osmislio arhitekt Željko Burić i njegov ured Fabrika.

Uz mnogobrojne nagrade možemo izdvojiti uvrštavanje u luksuznu monografiju Sommeliers Heaven – The greatest wine cellars of the world. I ova vinarija, kao i ranije spomenute, savršeno koegzistira s okolišem o čemu se posebno vodilo računa. Ekologija, održivost i funkcionalnost ovdje su u cijelosti zastupljene.

 

FOTO: fabrika.hr

FOTO: vidikovac.eu

Foto: Vinarija Kozlović

Foto: Vinarija Kozlović

FOTO: fabrika.hr

Bonus savjet za izlet:
VIDIKOVAC NA MAĐERKINOM BRIJEGU

Posjetitelji međimurskog kraja obavezno bi se trebali zaustaviti kod vidikovca visokog 27 metara. Jedan od ciljeva izgradnje povezivanje Hrvatske i susjedne Mađarske kroz turističku ponudu i atraktivne sadržaje zanimljive turistima i lokalnom stanovništvu. Pogled s njega dopire do Austrije, Slovenije, Mađarske i Slovačke.

Brijeg je ime dobio po Emiliji Krauthaker koja je nosila nadimak Mađerka. Nakon upijanja prekrasnog pogleda spustite se u obližnju vinariju i dan završite s čašom vina.

FOTO: vidikovac.eu

FOTO: vidikovac.eu
Komentari