OMILJENI DIO DOMA: koliko se dnevni boravak promijenio u posljednjih 600 godina

Nakon kuhinje, dnevni boravak je prostor u domu u kojem se provodi najviše slobodnog vremena. Boravci su uvijek bili mjesto susreta, druženja, zabave ali i odmora.

 

 

Kako su se mijenjale naše navike, tako se i dnevni boravak prilagođavao našim izmjenama i životnim stilovima. HomeAdvisor je napravio odličnu kompilaciju dnevnih boravaka kroz povijest, tako da je napravio inspiracije za dnevne boravke u posljednjih 600 godina.

Koliko se ta prostorija u domu zaista promijenila, pogledajte u videu.

 

 

Razdoblje renesanse (1400. – 1600.)

Dolaskom renesanse, dogodilo se buđenje u umjetnosti, a to je naravno utjecalo i na svakodnevni život. Arhitekti tog doba su pronašli nove načine kako ukrasiti interijer, a inspiraciju su pronašli u novootkrivenom osjećaju slobode i humanizma. U Europu stižu utjecaji s drugih kontinenata, posebno iz Azije. Dizajneri su tako utjelovili regal, pun ukrasa u obliku male palače, koji je tada bio jako popularan, dok je inspiracija za turski sag bila slika njemačkog slikara Hansa Holbeina.

 

Foto: HomeAdvisor

 

Razdoblje baroka (1590. – 1725.)

U novom stilskom razdoblju, mijenjaju se i trendovi. Orijentalni sag više nije u modi, ali je zato došla na red sva ostala moguća raskoš. Dizajneri su koristili javor i mramor da dočaraju dnevnu sobu baroka, a boje su dramatične i senzualne. Kako bi se naglasila moć i bogatstvo.

Foto: HomeAdvisor

 

Rokoko razdoblje (1770.)

Društvena okupljanja u kući bila su sve popularnija, pa su dnevne sobe time dobile na većem značaju. Tako su vlasnici mogli pokazati svoje bogatstvo na elegantniji način, a omiljeni uzorci su bili cvjetni motivi i školjke.

Foto: HomeAdvisor

 

Razdoblje neoklasicizma (1780 – 1880)

Nakon otkrića Pompeja, dizajn se usmjerio na rimsku i grčku arhitekturu. Tako se promijenio i stil dnevnih boravaka – nestao je kič, a u trendu su čišće linije i neutralnije boje.

Foto: HomeAdvisor

 

Pokret “Umjetnost i obrt” (Arts and Crafts, 1860. – 1910.)

Na cijenu je došla i vlastita izrada, a mali obrtnici tako su postali pravi trend. Sam pokret „Umjetnost i obrt“ nastao je kao težnja za obnovom umjetničkog obrta – ideja je bila spojiti kvalitetu materijala i izrade s prirodom. Koristi se masovno drvo, te tople zemljane nijanse.

Foto: HomeAdvisor

 

Razdoblje secesije (1890. – 1920.)

Na početku stoljeća stigla je i nova umjetnost. Namještaj je ekstravagantan i moderan inspiriran japanskom kulturom s kojom su se mnogi Europljani prvi puta susreli krajem 19. stoljeća.

Foto: HomeAdvisor

 

Art Deco (1920. – 1960.)

Nakon minimalizma, uslijedilo je bogato razdoblje uzoraka i grafika zahvaljujući industrijskom dobu. Dizajneri su bili nadahnuti geometrijom, koristili su materijale i simbole drevnih kultura i elemente iz prirode.

Foto: HomeAdvisor

 

Doba Modernizma (1880. – 1940.)

Poput pokreta za umjetnost i obrt, tako i modernizam postaje filozofija. Elegantna dizajnerska rješenja bila su visoko cijenjena, tako sobe postaju ugodne, funkcionalne i pristupačne.

Foto: HomeAdvisor

 

Bauhaus (1919. – 1934.)

Njemačka škola dizajna utjecala je na interijere ovog razdoblja. Bili su vjerni autentičnim materijalima, što znači da nisu sakrili temeljnu strukturu namještaja kako bi ga učinili lijepim.

Foto: HomeAdvisor

 

Pravac iz sredine stoljeća (1930 – danas)

Stil se prilagođava navikama modernih ljudi, tako se miješaju i stilovi. Tu su elementi modernizma, ali i Bauhausa. Koriste se prirodni materijali poput bambusa.

Foto: HomeAdvisor

 

Postmoderna (1978. – danas)

U 80-im godinama prošlog stoljeća sve je bilo u znaku šarenila i neobičnih elemenata s dozom humora. U postmodernoj dnevnoj sobi, svaki komad namještaja priča svoju priču.

Foto: HomeAdvisor

Suvremeni dizajn (1980. – danas)

Danas, u našim domovima, kombiniramo stilove i miješamo sve ono što se koristilo u interijerima posljednjih 600 godina. Trendovi se mijenjaju, no danas je još jasnija uloga dnevnog boravka. Naglasak je na udobnosti i komforu.

 

Komentari