Kada se gradski otpad vrati u život i od njega naprave lijepi i originalni komadi namještaja

Meksički dizajner i arhitekt skupljao je gradski otpad – betonske blokove, armaturu, komade željeza – i od toga sastavljao namještaj. Želite li znati što je učinio?

 


Meksički dizajner i arhitekt Javier Guzmán Cervantes redovit je posjetitelj gradskih smetlišta i gradilišta, gdje skuplja gradski otpad i od njega izrađuje namještaj. Koristi se sve – od željeznih okova, krpa i starih plinskih boca do betonskih blokova i cijevi.

Od ovih ‘sirovina’ dizajner proizvodi najrazličitiji namještaj – od stolova i podnih lampi do elegantnih konzola sa staklenim pločama, kauča i taburea od krpa. Projekt je nazvan Ex Soup, a cilj mu je, kako sam autor kaže, skrenuti pozornost javnosti na važne probleme našeg vremena, poput ogromnih količina građevinskog otpada u našim gradovima, njegovog štetnog utjecaja na okoliš i ljude.

FOTO: EXSOUP.NET

Također, namjera mu je ukazati na nedostatak pristupačnog, izdržljivog namještaja. Osim toga, želio je da arhitekti i dizajneri prestanu sa spekulativnim stvarima u smislu teoretiziranja i prijeđu na konkretne akcije – od crtanja na papiru do stvaranja.

“Mislim da vrijeme u kojem živimo zahtijeva od nas nove načine života i nove načine projektiranja naših domova koji su više u skladu s trenutnom globalnom ekonomskom i ekološkom stvarnošću,” kaže dizajner dodajući:

“Cilj Ex Soupa je uzeti odbačene materijale i pretvoriti ih u nešto lijepo i korisno za život.”

FOTO: EXSOUP.NET

Dizajner je inače počeo izrađivati ​​namještaj od gradskog otpada još kao tinejdžer, ali tek 2022., kada je osnovao projekt Ex Soup, njegov neobičan hobi postao je njegov glavni predmet profesionalnog interesa. Radovi dizajnera traženi su ne samo među privatnim klijentima, već i među galerijama i već su nekoliko puta sudjelovali na izložbama.

Komentari