TOP 7: naš izbor sa Zagreb Design Weeka

Iza nas je još jedno uspješno, sedmo po redu, izdanje festivala Zagreb Design Week. Dizajnerska smotra održavana nekoliko posljednjih dana u Tehničkom muzeju predstavila nam je i novitete iz svijeta produkt dizajna. Lijepo je vidjeti da domaća proizvodnja nije posve posustala i da još uvijek imamo što pokazati svijetu…

 

 

Netom završeni Zagreb Design Week dokazao je još jednom kako domaću publiku itekako zanima produkt dizajn – od detalja za dom, namještaja pa sve do inovativnih materijala i koncepata u stanovanju. Tome svjedoči i velik broj zaljubljenika u dizajn, arhitekturu i uređenje interijera koji je od 7. do 12. svibnja posjetio halu V Tehničkog muzeja u Zagrebu. Nova lokacija u poznatom muzeju u centru grada predstavila je u u prizemlju, u tzv. pop-up concept store s brojnim domaćim izlagačima – produkt dizajnerima, od kojih su neki premijerno, poput Ade Kezić ili pak Filipa Gordona Franka, predstavili i svoje nove, vrlo zanimljive proizvode.

Pogledajte osam komada iz domaće produkcije koji su nam se najviše svidjeli. Vjerujemo da ni vi nećete ostati ravnodušni i da će neki od ovih proizvoda krasiti vaše interijere!

 

 

1. Filip Gordon Frank, Coo Coo kućica za ptice

Na ovogodišnjem Zagreb Design Weeku naš poznati i nagrađivani produkt dizajner Filip Gordon Frank premijerno je predstavio projekt Coo Coo koji je nešto posve novo za sve one koji poznaju njegove prethodne radove. Njegove stolice, stolne lampe i rasvjetna tijela naslijedila je kućica za ptice. Proizvod osvaja jednostavnim i modernim dizajnom, koji ustvari na drugačiji način interpretira već dobro poznate proizvode. Coo Coo napravljen je od metalnog lima koji je savijen u formu kućice kako bi formirao dom ili sklonište za naše svakodnevne susjede, ptice.

 

2. Prostoria/3LHD, Umomoku namještaj za eksterijer

Proizvođač namještaja, Prostoria, već godinama iz svoje radionice u Svetom Križu Začretje izbacuje nove sjajne komade za interijere i eksterijere i postala svjetski poznat dizajnerski brend koji u svome katalogu već ima ikone poput fotelje Polygon i transformabilne sofe Revolve i Up-lift. Nas je ovaj puta oduševio Umomoku, linija namještaja za eksterijere. Umomoku je namještaj za udobno i opušteno sjedenje nenametljivog i jednostavnog dizajna.
Konstrukcija se sastoji od širih i užih drvenih letvica kvadratičnog presjeka koje u oblikovanju stvaraju prepoznatljivi grafizam. Glavni element čine bogati jastuci koji daju identitet cijeloj kolekciji.

 

 

3. Kut na kvadrat, Luminex  lampe i Circleae tegle

[ kutnakvadrat ] brend je kreativnog dvojca koji voli eksperimentirati s betonskim formama, teksturama i recikliranim materijalima. Primarno se vode funkcionalnošću predmeta i estetikom prilagođenoj namjeni predmeta, bilo da se radi o posudi za biljku, lampi ili svijećnjaku. Posebnost ovih proizvoda jest što su svi izrađeni ručno, a zbog same teksture materijala, posebice betona, svaki predmet je unikatan. Na Zagreb Design Weeku predstavit će više rješenja za posude za biljke i lampe te različite funkcionalne dodatke za dom poput dekorativnih podložaka, zdjela i svijećnjaka. Nama su se najviše svidjele lampa Luminex i tegla za cvijeće Circleae.

 

 

4. Ada Kezić, Sitty taburei

Produkt dizajnerica Ada Kezić i vlasnica dizajnerskog studija A1 FORMAT predstavila se na sajmu unutar dizajnerskog branda ETO, ali i sa svojim autorskim radovima. Za oko nam je zapela linija taburea Sitty, koji su dizajneričin najnoviji rad. Ovi taburei različitih veličina prvenstveno su namijenjeni za interijer, ali i za javne površine. Uporaba materijala prilagođava se uvjetima interijera (drvo, tkanina, koža). Ideja Sitty programa je da se, otkriva dizajnerica, u prirodni okoliš, -javne zelene površine poput šetnica i parkova, uvedu elementi interijera koji su oblikovno i bojama identični, samo su izvedeni u drugim materijalima poput polistirena ili betona.

 

 

5. Fabrikat, Police

Istarski brend FABRIKAT je novije ime na dizajnerskog sceni. Svaki njihov komad – od polica svih oblika i veličina pa do zidnih stalaka za biljke je ručno izrađeni unikat, kojem se posvećuje vrijeme i pažnja prilikom oblikovanja u procesu izrade. Materijali i sirovine su pažljivo birani od lokalnih dobavljača, prilikom čega se poseban naglasak stavlja na bogatstvo raznolikosti koju nam priroda pruža. Odabiru se oni komadi drva koji će se svojom teksturom i šarmom stopiti u jedinstvenu cjelinu. Pored zidnih stalaka za bilje, najviše su nam se svidjele police, kombinacija drveta i metala.

 

 

 

6. Milla & Milli, Waves komoda za pića

Milla & Milli je inače brend tvrtke Mundus Viridis koji proizvodi vrhunski namještaj, oblikovan od strane talentiranih hrvatskih dizajnera. Za jednu od suradnji s mladim produkt dizajnerima iz studija Thinkobjects na oblikovanju komode za piće Waves nagrađeni su ove godine prestižnom međunarodnom dizajnerskom nagradom Red Dot.  Maša Vukmanović, Jelena Lukač Kirš i Jakov Šrajer, koji djeluju pod okriljem studija Thinkobjects. Bilo se teško odlučiti za favorita na Milla & Milli štandu – Waves komodu za piće ili druge izložbene proizvode, no, odluka je ipak pala na slavljenika.

 

7. NUNC, Taraba

Zagreb Design Week bio je domaća premijera Nunca, novoga branda iz Slavonije koji se predstavio sa doista sjajnom linijom namještaja.  Nunc je inače  lansirao naš poznati proizvođač namještaja, Ancona Grupa iz Đakova. Ponukani uspješnim iskustvom stvaranja konceptualne kuhinje Slavonika koju su prikazali prošle godine na sajmu u Milanu, slavonska tvrtka odlučila je posvetiti jedan segment svoga djelovanja stvaranju posve novoga branda. Brend okuplja hrvatske produkt dizajnere, mahom one iz mlađe generacije te one iz regije – Makedonije i Bosne i Hercegovine. Na njihovom štandu svidjelo nam se apsolutno sve, a prednost smo dali jednom inovativnom komadu – paravanu Tarabi kojeg potpisuje Katerina Trpkovska.

 

Foto: Zagreb Design Week

 

Komentari