KAD BLOGERI UREĐUJU: vrt iza obiteljske kuće krije pravo malo opuštajuće carstvo

Ovo je jedan od vrtova koji je san svih nas – uređen je tako da bismo u njemu mogli boraviti cijeli dan. Zavirite u stražnje dvorište jedne četveročlane poljske obitelji i inspirirajte se!

 

 

Mnogi od nas željeli bi imati kuću zbog komocije, veće doze privatnosti, ali i okolnog prostora – prednjeg i stražnjeg dvorišta koja nude češći boravak vani i mogućnost da u eksterijeru produžimo svoj dnevni boravak. Upravo zbog toga je obitelj blogerice Ole Papinske nakon rođenja djece odlučila preseliti u kuću izvan grada. Uredili su je po svome guštu, vodeći se toplinom i ugodom. Takvu atmosferu prenijeli su i na svoj vrt u kojem borave kada god to poslovne i vremenske prilike dopuštaju.

Zavirili smo na Olin blog Home on the Hill i oduševili se onim što smo vidjeli. Vjerujemo da će i vama biti zanimljivo i inspirativno uređenje njihova eksterijera koje su vlasnici uređivali nekoliko godina. Svako proljeće dodali bi nešto novo – detalj, cvijet, komad namještaja, a kako izgleda trenutno, saznajte u nastavku.

Foto: Home on the Hill

“Ljeti mi je ovdje najbolje. Kad sunce pleše na drvenom podestu naše terase, kad sve cvjeta okolo, kada možete hodati bosi po travi i diviti se svemu što ste stvorili. Naš vrt najdraže mi je mjesto u domu i ona je ostvarenje našega sna o kućici u cvijeću. Boravimo tu dobar dio proljeća, ljeta i jeseni i uživamo opuštajući se, igrajući se s djecom, odmarajući… No, da bi ovako izgledao, vrt je potrebno svakodnevnog održavati – saditi, njegovati, zalijevati, kositi travu, čistiti dio gdje je drveni podest”, govori Ola.

Foto: Home on the Hill

Njezina želja je bila da vrt bude spontan i da što više nalikuje prirodnom okolišu, a da namještaj i svi detalji budu od drveta i materijala koji su otporni na vlagu. Na drvenom podestu zaštićenom pergolom, na koji se izlazi iz boravka i kuhinje, nalazi se dnevni boravak i blagovaonica na otvorenom. U vrt se također može ući iz prednjeg dvorišta koje je odijeljeno drvenom ogradom. Vrata obrasla ružama penjačicama otvaraju put prema stražnjem vrtu.

 

Foto: Home on the Hill

Ostatak vrta čine dječja kućica za igranje s bazenom i kutak s klupom i kutak s ljuljačkom te je plan da se oko svake ove zone zasadi mali cvjetnjak.

Ola isprva nije bila za opciju natkrivanja terase, no nakon prve godine i iskustva s obilnim kišama, odlučila se na pergolu sa staklenim krovom.

“To je bila najbolja moguća odluka u ovom vrtu. Zahvaljujući pergoli stvoren je pravi dnevni boravak na otvorenom i više ne moram sklanjati stvari u kuću zbog kiše. Sada svi ti jastuci i ukrasi mogu biti tamo, bez obzira na vremenske prilike”, otkriva Ola, koja je pergolu stilizirala bijelim zavjesama.

Foto: Home on the Hill

Pergola je, uz drveni podest, bila najveća investicija u ovom vrtu.

“Bitno mi je da je ovaj prostor ugodan tako da se svi koji dođu ovdje opustite i odmore. Zaista ne trebate potrošiti bogatstvo da biste stvorili prostor iz snova. Imamo najjeftiniji namještaj, ljuljačku kupljenu preko interneta za malo novca, neke stare jastučnice, deke, lampione, cvijeće i to je ono što čini mjesto ugodnim. U tome je pomogla činjenica da je korišteno uvelike drvo i tekstil. Oni vizualno zagrijavaju prostor, čine ga domaćim. Također, ne smijete zaboraviti na cvijeće – u loncima, rezano ili posađeno na travnjak”, savjetuje blogerica.

Foto: Home on the Hill
Komentari