NOVA IMENA: produkt dizajnerice čije vrijeme tek dolazi

Povodom 8. ožujka, Dana žena, predstavljamo vam produkt dizajnerice iz cijeloga svijeta koje stvaraju uporabne predmete za dom iznimne ljepote i oblika

 

 

Ožujak je Mjesec ženske povijesti, a 8. ožujka Međunarodni dan žena, što je idealan trenutak za upoznavanje žena koje oblikuju budućnost dizajna. Neke od njih će, uvjereni smo, postati poznata i velika imena koja će biti upisana u povijest produkt dizajna. Kao i u većini drugih branši, tako i u arhitekturi te industrijskom i produkt dizajnu još uvijek dominiraju muškarci. Primjerice, iako nagrada Pritzker postoji preko četiri desetljeća, svega pet žena ju je osvojilo do sada.

Nedavno su svoj rad arhitektonskog Oscara primile Irkinje Yvonne Farrell i Shelley McNamara, četvrta i peta žena u povijesti ove nagrade. Vjerujemo da ovakvi članci također pomiču granice i čine novi prostor za promociju i afirmaciju žena dizajnerica koje svojim radom i kreativnošću itekako utječu na svoju struku.

 

Foto: Tantuvi

 

KATE CASEY

Foto: Alex Schaefer

Kate Casey se 2014., nakon što je diplomirala na Massachusetts College of Art and Design te Yale Norfolk School of Art preselila u Brooklyn gdje i danas živi i stvara. Godine rada kao kiparice dovele su je i do produkt dizajna i želje da usavrši vještinu izrade i oblikovanja predmeta od drva.

U svome studiju Peg Woodworking stvara pasionirano predmete od drva, kombinirajući ih često s tekstilom, poigravajući se tradicionalnim tehnikama tkanja.

Foto: Peg Woodworking

 

ARIELLE ASSOULINE-LICHTEN

Foto: Sophie Mathewson

Možda ste već upoznati s brendom Slash Objects, iza kojeg stoji Arielle Assouline-Lichten dizajnerica dansko-marokanskih korijena odrasla u Americi. Na prestižnom Harvardu diplomirala je arhitekturu te uskoro započela suradnju s poznatim dizajnerskim tvrtkama Bjarke Ingels Ground (BIG), Kengo Kuma i Snøhetta.

Foto: Slash Objects

 

Sada stvara u Brooklynu, a njezini radovi uvelike se oslanjaju na arhitekturu, fascinaciju oblicima i materijalima, od kojih je jedan i reciklirana guma. Neočekivano kombiniranje gume s mjedi, mramorom i betonom dovodi do originalnih dizajnerskih predmeta i namještaja.

Foto: Slash Objects

 

KRISTINE FIVE MELVAER

Foto: Daily Scandinavian

 

Mlada norveška dizajnerica Kristine Five Melvær obrazovala se na području arhitekture, grafičkog i produkt dizajna, što je urodilo multidisciplinarnom pristupu proizvodima koje stvara. Produkt dizajn sada je njezino jedino zanimanje, a u svom studiju u Oslu stvara posuđe, rasvjetna tijela, namještaj, tekstilne i staklene predmete.

Foto: Daily Scandinavian

Njezini proizvodi inspirirani su skandinavskom jednostavnošću i funkcionalnošću, s dozom mediteranske topline i temperamenta što stvara dozu šarma i zavodljivosti.

Foto: Daily Scandinavian

U svijetu dizajna Kristine Five Melvær postala je poznata 2017. već svojom prvom kolekcijom. Riječ je o liniji namještaja za skandinavski brend Vestre, sastavljenu od sjedala, pregrada i tegli za zelenilo namijenjenih javnim površinama.

Foto: Daily Scandinavian

 

CHIFEN CHENG

Foto: Design Milk

 

U svojoj karijeri koja se odvija prilično vrtoglavo, mlada produkt dizajnerica Chifen Cheng, rođena u  Tajvanu, odrasla u Montrealu, a s prebivalištem u Londonu, zaslužila je brojne nagrade za svoj elegantan i fleksibilan dizajn.

Cheng, koja trenutno završava magisterij na prestižnom Royal College of Art, stvara vrlo efektne i praktične proizvode za dome izuzetne estetike, u kojima je vidljiv istočnjački minimalizam forme.

Foto: Chifen Cheng Studio
Komentari