Uređenje dnevne zone: kako uspješno kombinirati klasični i moderni stil

Prizemlje obiteljske kuće u Londonu u potpunosti je renovirano, a kako su vlasnici htjeli zadržati duh viktorijanskog stila i klasike, a nisu se željeli odreći ni modernih materijala i trendova, dizajneri su se odlučili na spoj starog i novog

 

Mnogi od nas žele pomiriti različite stilove u svome domu – obično je to odraz želje da pratimo trendove i moderni dizajn, a istovremeno bi željeli da naš interijer odaje određenu atmosferu, duh nekog povijesnog razdoblja… Te dvojbe ne moraju biti problem ako studiozno i bez predrasuda pristupite uređenju. Različiti stilovi savršeno se mogu nadopunjavati, kao što možete vidjeti na primjeru uređenja dnevne zone u obiteljskoj kući u Londonu. Vlasnici se nisu željeli odreći viktorijanskog štiha koju ova starinska kuća ima, a istovremeno vole i minimalizam, pa su dizajneri iz Grand Design London studija pomirili naizgled nespojivo. I to vrlo uspješno!

U kuhinji i blagovanju prevladava moderni stil i minimalizam, dok je u dnevnoj sobi prisutnija klasika. No u oba prostora postoje i elementi onog drugog željeno stila, ali znatno manje zastupljeni.

 

DNEVNI BORAVAK

Tako su primjerice u dnevnom boravku, u kojem dominira siva boja, zadržane stropne štukature, otvori s drvenim žaluzinama te prozor od staklene cigle.

Vješto su kombinirali sjedeći namještaj modernih ravnih i čistih linija s onim klasičnim, zaobljenim te na zid stavili moderni neonski natpis. Starinskoj fotelji naglašenog volumena suprotstavljena je moderna minimalistička polica bez detalja. Dodatni trendi element je drveni seljački pod pobojan u bijelo.

Dizajneri su tu ubacili i elemente industrijskog i rustikalnog stila u vidu podne lampe, tepiha sa životinjskim uzorkom, i drvene bačve koja je restaurirana u komodu.

 

Foto: Grand-Design London

 

 

Foto: Grand-Design London

 

KUTAK ZA ČITANJE

Dio koji je nekoć bio hodnik koji je povezivao dvije odijeljene sobe – boravak i kuhinju sada je srušen te je postao dio otvorene zone dnevnog boravka. I dalje je poveznica između ova dva prostora, ali bez zidova pa nudi sjajan pogled s obje strane. U njemu su stilovi ravnopravno zastupljeni, a vlasnici su ga zamislili kao privatnu zonu za čitanje.

 

Foto: Grand-Design London

 

KUHINJA I BLAGOVANJE

Asketski bijela baza kuhinje i blagovanja (epoksi smola na podu, kuhinjske fronte, zidovi) začinjena je stolcima u pastelnim nijansama, a dio sjedećeg prostora napravljen je kao moderna verzija klupe. Zid od opeke, kao i drvena radna ploha unijeli su dašak klasike i rustikalnog u ovaj prostor, baš kao i viktorijanski lusteri.

 

Foto: Grand-Design London

 

 

Foto: Grand-Design London