BUDITE U TOKU: trendovi koje smo vidjeli na sajmu u Milanu

Arhitekti i dizajneri studija Mirjane Mikulec bili su i ove godine u posjetu Salone del Mobileu, najpoznatijem sajmu interijera na svijetu te nam donose najnovije trendove u svijetu namještaja i opreme za dom.

 


Salone del Mobile je za svakoga posjetitelja, bez obzira koliko je upućen na dizajn i arhitekturu, interijere i opremu za dom, uzbudljivo iskustvo jer nudi toliko toga i to na vrlo zanimljiv i često spektakularan način. Pored toga, sajam u Milanu, koji se ove godine održavao od 15. do 21. travnja, okuplja najveće brendove, dizajnere i proizvođače u svijetu koji kreiraju trendove. Stoga se svake godine s nestrpljenjem iščekuje što će novo donijeti sajam.

Foto: Poltrona Frau

Dizajneri studija Mirjane Mikulec posjetili su tradicionalno sajam te nam otkrili koji su to trendovi bili viđeni na Salone del Mobile 2024.

Prije svega, zamjetno je da nekih novih revolucionarnih trendova i – nema. Nego se ponavljaju oni od prošle godine, samo razrađeniji i bogatiji. Pogledajte foto materijal i nadahnite se!

Foto: Andrea Mariani; SALONE DEL MOBILE

ZAOBLJENE LINIJE

Već neko vrijeme interijere, a naročito dnevne boravke zauzimaju fotelje, sofe i kutne garniture XXL veličine. Pored velike površine sjedišta i općenito velikih dimenzija, kutne garniture odlikuje naglašen volumen kao i zaobljene linije, što daje mekoću prostoru, ali i dodatnu dozu topline.

FOTO: INDIZAJN

A sada, na sajmu u Milanu namještaj s oblinama je doživio veliku potvrdu i pokazao kako sjajno funkcionira u modernim interijerima, pa čak i onima koji naginju minimalizmu. Tim više je su bili predstavljeni komadi reduciranijeg i modernijeg volumena, ali ipak zaobljenih linija što ga čini lako prilagodljivim suvremenim interijerima.

Također, ormari i komode koji imaju zaobljene uglove, što unosi ne samo toplinu nego i retro štih u prostor bili su vrlo zastupljeni na sajmu.

FOTO: INDIZAJN

ORGANSKI I SKUPTURALNI OBLICI

Prošle godine akcent je bio na rasvjeti. A sada je više na organskim i skulpturalnim oblicima namještaja i detalja. Organski oblici namještaja nadahnuti su prirodom te usto svojim  teksturama vjerno dočaravaju prirodu u interijeru.

 

Foto: Diego Ravier; SALONE DEL MOBILE

Komadi namještaja su gotovo skulpturalni, ističu oblike i teksture oblikovane u meke, organske forme inspirirane prirodom.

Foto: Andrea Mariani ; SALONE DEL MOBILE

 

Foto: Ludovica Mangin

HRABRE BOJE POSTAJU STANDARD

Dizajn je ove godine, pored organskih i skulpturalnih zaobljenih oblika bio uvelike usmjeren na boj, i to one intenzivne. Pored neutralnih i tople smeđ te bež, u interijere na velika vrata u posljednje dvije-tri sezone su ušle, jedna za drugom, intenzivne nijanse poput tople žute, losos narančaste, zelene, zagasito ružičaste kao i hladnijih boja poput ljubičaste. One su vladale dobrim dijelom ovogodišnjeg sajma u Milanu, u što se možete uvjeriti na fotografijama ispod.

Foto: Andrea Mariani

Dodatna zanimljivost je koncept spajanja svih ovih boja u jednom prostoru. Ono što se na prvu može činiti nespojivim, ovdje, na sajmu se pokazalo itekako mogućim. U svakom slučaju, izlagači koji su prezentirali ovakve boje pobudili su veliki interes posjetitelja te unijelo dozu vedrine i dinamike na sajam.

Klasični komadi u neobičnim bojama koje su nekada bile hrabre sad su, pokazao je Milano, postao standard.

Foto: BD Barcelona; Muller van Severen

BORDO NIJANSA SE VRATILA!

Od intenzivnih, tamnijih boja koje su vladale na sajmu u Milanu jedna se ipak naročito izdvojila, tim više jer gotovo da nije bila prisutna prijašnjih sezona. Bordo ili boja burgundca je nova boja u interijerima.

FOTO: POLTRONE FRAU

Na ovogodišnjem Saloneu del Mobile nije nedostajalo dubokih, tamnocrvenih tonova koji podsjećaju na vino. Da je ovo boja koja dolazi bilo je jasno posjetiteljima Guccijeve izložbe u sklopu sajma.

Foto: GUCCI

Sabato De Sarno, novi kreativni direktor ove modne kuće, predstavio je sa svojom ekipom pet klasika talijanskog dizajna u svojoj prepoznatljivoj crvenoj “Rosso Ancora” boji, prikazujući komade u nadrealnim, svijetlozelenim sobama prekrivenim tepisima.

Foto: GUCCI

Ova je izložba objedinila je ključne teme dizajna namještaja: uvažavanje klasike dizajna kao i nejasne granice između mode i interijera.

Foto: GUCCI

GAMING NAMJEŠTAJ

Živimo u vrijeme igrica pa je i posve očekivano da su proizvođači namještaja odlučili pozabaviti se komadima koji bi savršeno pratili ovaj vid suvremenog načina života. Naime, prema podacima, broj osoba koji redovito igraju igrice doseže oko 3,3 milijarde, što igranje čini “najvećim hobijem na svijetu”.

FOTO: IKEA

IKEA na sajmu u Milanu predstavila kolekciju gaming namještaja Brännboll koja uključuje 20 predmeta za sjedenje, spremište i razne dodatke poput moderne stolice za ljuljanje, stolice na napuhavanje i podloge za VR igre. Kako namještaj izgleda sve samo stereotipno, vjerujemo da će biti zanimljiv i za druge namjene. A jarke boje, koje su ove godine ‘in’ su tu!

Komentari