Danci – narod s najviše ukusa?

Sredinom prošlog stoljeća jedan se stil posebno istaknuo te je poput nemilosrdnog sjevernjačkog vjetra poharao najšire područje dizajna interijera.

Bez obzira na usporedbu iz prošle rečenice koja je nastala u čast snazi njegovog utjecaja, skandinavski stil je zapravo nježan, nenametljiv, prirodan i jako, jako udoban. Upravo je ovim svojim karakteristikama osvojio srca tadašnje te, kako se čini, i srca svih budućih generacija. Međutim, bez obzira na to što pod krilaticom „skandinavskog stila“ podrazumijevamo stilove Švedske, Danske i Norveške, jedna je zemlja, ako nas pitate, ipak svojim ukusom za lijepo i dizajnom zaslužila krovnu poziciju, a to je Danska.

Ako kojim slučajem ne dijelite naše mišljenje, podsjetit ćemo vas samo da u trenutku kad je proizvođač najlonki pregrupirao svoje snage i počeo se baviti proizvodnjom namještaja, ondašnji čelni ljudi IKEA-e su angažirali upravo danske dizajnere da se pozabave ultra-važnim zadatkom oblikovanja namještaja.

Upoznajmo se sad s nekoliko kultnih danskih dizajnerskih „suvenira“.

1. CH07 Shell Chair, dizajn Hansa J. Wegnera iz 1963.

Nagrađivani klasik danskog dizajna koji kombinira ergonomske zahtjeve i funkcionalnost u izvanrednoj, vizualno nadahnjujućoj formi. Danski proizvođač Carl Hansen & Søn nudi ovu stolicu nalik školjci, izrađenoj od savinutog hrasta ili oraha, u bogatoj paleti boja i materijala pojastučenog dijela naslona i sjedišta.

2. PH svjetiljka, dizajn Poul Henningsen iz 1925.

Zahvaljujući nizu slojevitih sjenila oko žarulje, ova legendarna lampa baca nježno i raspršeno svjetlo, stvarajući vrlo ugodnu atmosferu. Između tisuću različitih modela , najveći je uspjeh postigla PH5 lampa s metalnim sjenilima.

3. Drveni majmun Kaya Bojesena iz 1951.

Ovo je poklon koji se čuva cijelog života, iako se radi o drvenoj dječjoj igrački. Ideja vrlo kreativnog dizajnera Bojesena je bila stvaranje životinja, koje su izgledom potpuno pojednostavljene, ali i dalje prepoznatljive u svom obliku te visoko inspirativne za igru.

4. Keramika Kähler

Prošlo je punih 175 godina otkako je nastala prva vaza u maloj keramičarskoj radnji u Naestvedu. I dan danas se svaki predmet izrađuje manufakturno, a tvornica surađuje s brojnim domaćim umjetnicima i dizajnerima. Gotovo svako dansko kućanstvo posjeduje barem jedan keramičarski predmet iz slavne tvornice Kähler.

5. „S“ chair, dizajn Vernena Pantona iz 1967.

Od Vernenove ideje do realizacije senzualno-futurističke „S“ stolice je prošao niz godina, jer je izrada uključivala izvedbu lijevane plastike koja je iz jednog jedinog komada i bez stražnjih nogu te kao takva bila prva prvcata.

Naravno, bilo bi vrlo iscrpno iskustvo nabrojati sve velikane danskog dizajna i njihova remek-djela pa ćemo ovdje stati i s iščekivanjem pratiti dolazak novih danskih majstora i njihovih djela.

Komentari