CRNA NA AKCENTNOM ZIDU U DNEVNOM BORAVKU: više ugode i stila u omiljenoj prostoriji

Crna boja na zidovima i dalje je jedan od vladajućih trendova u uređenju interijera, a vi se još uvijek premišljate je li pametno da tu nijansu unesete u svoj dom? Na primjeru dnevne sobe pokazat ćemo vam kako to može biti sjajan stilski potez

 

 

U kuhinji još nekako i pristajemo pobojati jedan zid u crnu nijansu jer nam praktično služi i kao ploča na kojoj možemo zapisivati važne informacije ali i naš i dječji kreativni kutak. Takav zid više je od funkcionalnog kutka i može se ‘preseliti’ u bilo koju drugu prostoriju. No, za tu opciju se teže odlučimo, iako sjajno funkcionira u ostatku stana jer tako možemo naglasiti neki dio zida, razbiti monotoniju i unijeti malo dramatike.

Foto: Homedit

Crna boja je idealna za akcentni zid u dnevnom boravku. Kada nemate ideje što staviti na zid koji je najviše u fokusu i znate da ne može ostati prazan, možda je crni zid baš pravo rješenje…. Nudimo vam tri dobra razloga za konačni ulazak crne na zidove vašega boravka.

 

Foto: Robert Granoff

1. VEĆA DOZA STILA

Crna mnogima djeluje depresivno i mračno, pa je zato izbjegavaju u interijerima, naročito na zidovima. No, ne mora biti tako. Crna će donijeti dinamiku i profinjenost te eleganciju. I to baš u svaki prostor, bez obzira u kojem je stilu. Crna će se dobro snaći u industrijskom, modernom, shabby, minimalističkom, pop-art, rustikalnom i svakom drugom stilu uređenja. Crna je sjajan stilski naglasak i na njoj slike, fotografije, police i druge dekoracije lakše dođu do izražaja. Imajte na umu da su idealna pozadina za umjetnička djela.

 

Foto: Decoist

2. DAJE PROSTORU DUBINU

Bojimo se da će nas crna zagušiti. No, pametnim doziranjem možete je unijeti i u male stanove i sobe, bez straha da će vizualno smanjiti prostor. Neka to bude jedan zid ili samo dio zida i tako ćete u skučenom prostoru postići dubinu. Isto tako, neka onda ostali zidovi budu u bijeloj ili nekoj neutralnoj nijansi. Razmislite i o ogledalu kao sjajnom savezniku za postizanje dojma dubine i stavite ga na crno pobojani zid. Također, zidne svjetiljke na crnom zidu pojačavaju naglasak.

Foto: Sarah D Brown

3. IMATE PRIVLAČAN, TRENDI BORAVAK

Crna vlada zidovima interijera već nekoliko godina. I ne samo zidovima – jako je popularna i na namještaju (sofe, fotelje, taburei), kuhinjskim frontama i kuhinjskom otoku, umjesto kuhinjskih zidnih pločica stavlja se crni iveral, apsolutni su hit crne uske keramičke pločice poznate kao metro, te slagane u riblju kost. Tepisi, deke i zavjese, ali i tanjuri i čaše također su u crnom. Stoga, nema straha od crne – usvojite nešto od ovoga i imat ćete dom u trendu.

Foto: CBRN Resource Network

SAVJET PLUS: Crna će biti još efektnija ako je nanesete u nekoliko slojeva i stavite sjajnu a ne mat nijansu. No, ako želite prekriti neravnine i druge nesavršenosti na zidu, onda je bolje odlučiti se za mat crnu. Ako stavite sjajnu na ovakav zid, ona će učiniti da se nepravilnosti još više ističu. Isto tako, izbjegavajte stavljanje crne na strop jer ćete tako doista imati dojam skučenosti, kao i da će strop pasti na vas.

Komentari