Funkcionalnost ili estetika? Kod odabira ovih blagovaonskih stolaca dileme nema – može oboje!

Za blagovaonice bismo mogli reći da su produžena ruka kuhinje i poveznica s dnevnim boravkom pogotovo kada su dio open space prostora. Ne koristimo ih samo za objedovanje nego i za druženje s obitelji i prijateljima. Prilikom opremanja blagovaonice često se mora voditi računa o dimenzijama stola kako bismo postigli neometano kretanje do raznih dijelova stana. Također, pozornost bi trebalo posvetiti i odabiru stolaca.

 


Arhitektica Sandra Premeru kaže da je kod odabira stolaca najvažnije saznati što klijent preferira. Ako mu je važna funkcionalnost, savjetovat će da izabere kožu ili eko kožu jer se lako održavaju. Ako je klijentu važnija estetika ili dizajn onda je prijedlog da se odabere štof koji će se odlično uklopiti u ambijent. One prije svega moraju biti udobne, ali estetski faktor je također izuzetno važan jer mogu transformirati izgled cijelog prostora. Pokazat ćemo vam dva primjera kako ih uspješno kombinirati s ostatkom uređenja jer je konačni cilj stvoriti skladnu cjelinu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Prva blagovaonica je nedavno završen projekt studija Mirjana Mikulec interijeri. Cijelim interijerom, provlače se crna i siva boja te dekor drva. Suvremena kombinacija drva i metala na blagovaonskom stolu upotpunjena je potpuno crnim stolcima. Odabrani su kožni jer su klijenti poželjeli kombinaciju topline i luksuza pa su se one, u kombinaciji s drvenim stolom pokazale kao sjajan izbor. Vrlo ih je lako održavati, pa su dobar izbor, kao što smo već spomenuli, za one kojima je funkcionalnost na prvom mjestu.

INDIZAJN

Kod drugog projekta, iako je riječ o istom modelu stolaca i vladavini istih boja, dobivamo potpuno drugačiji dojam. I ovdje je riječ o otvorenom prostoru pa je bilo nužno birati stolce koji će izgledati skladno u kombinaciji s ostalim elementima. Budući da je u ovom slučaju blagovaonski stol u crnoj boji, bilo je potrebno unijeti toplinu. Upravo zato su odabrani tapecirani stolci.

Tekstura tkanine već na prvi pogled odaje dojam udobnosti i topline što je bio cilj. Klasični drveni stol, u kombinaciji s metalnom konstrukcijom i bogatom teksturom tkanine na stolcima čini jednu udobnu i estetski ugodnu kombinaciju.

INDIZAJN

Komentari