25 odličnih ideja za pravi morski ugođaj u vašem domu

Iako nam se s obzirom na temperature čini da je ljeto već odavno nastupilo, njegov službeni početak tek je za nekoliko dana. A to znači da još uvijek imate dovoljno vremena unijeti ovo godišnje doba na pravi način u svoj dom – odabirom boja, materijala, uzoraka i motiva koji asociraju na more, sunce, kupanje, jedrenje…

 

Mnogi mijenjaju lice svoga doma i dolaskom novog godišnjih doba. Čim završi zima spremaju se dekice i ukrasni detalji koji asociraju na to godišnje doba u ormare, a na njihovo mjesto dolaze pravi stilski vjesnici proljeća. A sada je došao red i na ljetne motive koji će prizvati more i mirise ljeta ne samo na naše terase, vrtove i balkone nego i u dom… Kada temperature opasno podivljaju, svakako je ljepše biti okružen bojama, motivima i materijalima koji nas asociraju na najljepše doba u godini. Evo načina kako to možete učiniti i vi bez da mijenjate osnovni stil uređenja svoga doma, a galerija slika neka vam bude dodatna inspiracija!

 

BOJE

Teško je zamisliti ljeto bez plave boje, i to u raznim nijansama – od pastelno plave do tamno plave koje nas podsjećaju na more, oceane, plovidbu, putovanja, mornare… Plava usto opušta, odmara naše oči i smiruje misli i emocije. S obzirom na postojeće dominante boje u svoj interijer ubacite odgovarajuće nijanse plave. Bilo koju nijansu da uzmete, osvježit će interijer, a bit će još efektnija ako joj pridružite akcente u zlatnoj ili srebrnoj ili pak smeđoj. Ako niste pristalica ovih boja, uvijek imate na raspolaganju žutu i bež koje asociraju na sunce odnosno pijesak i plažu te lavanda ljubičastu koja donosi priziva miris lavandinih polja i Mediterana.

 

MATERIJALI I TEKSTURE

Teški materijali poput pletenine, imitacije krzna, kože, baršuna, vune trebali bi dobiti zamjenu u vidu lana, pamuka, jute… U svakom slučaju, ljeto voli prirodne, lagane i prozračne materijale kao i one koji načinom tkanja asociraju na ribarske mreže i užad. Trgovine su prepune dekora s ljetnim motivima pa ih doista možete prilagoditi svome ukusu i stilu. Pletene košare od pruća kao i one od konopca su također poželjne, kao i tkanine s uzorkom prugica te stare drvene škrinje za koje je napokon došlo vrijeme da siđu s tavana. Kao i starim drvenim naslonjačima i onima od ratana i pruća… Ako vam se čini da će previše zatamniti prostor, uvijek ih možete pobojati u bijelu, svijetloplavu ili žutu boju.

 

DETALJI I MOTIVI

Nemojte pretjerivati s bojama i dekoracijama, ali ni tipičnim ljetnim motivima. No, svakako nemojte zaboraviti ukrasne školjke koje ćete staviti u zdjelu, staklenku ili splesti u vijenac za vrata, morske zvijezde, makete brodova, ribarske mreže, užad, mediteransko bilje u vazama (suho ili svježe), lampione, svijeće… kao ni tipične motive koji se pojavljuju na ukrasnim jastučićima, dekama, krevetnini, zavjesama, tanjurima, šalicama, tapetama… Neka vaš dom živi ljeto punim plućima!