MOŽE I BEZ GORNJIH ORMARIĆA: odvažne i efektne ideje u suvremenim kuhinjama

Viseći elementi su institucija svake kuhinje, barem u posljednjih 50-ak godina. Stoga je postojala stanovita zadrška kada su novi trendovi u uređenju donijeli kuhinje koje ih – nemaju.

 

 


‘Viseći’ kuhinjski elementi su se toliko uvriježili i postali standard, da je bilo nemoguće zamisliti kuhinju bez njih. Doista, teško je odstupiti od onoga što smo navikli u stambenoj arhitekturi i što duboko uđe u pore našeg načina života. Za to je potrebno vrijeme, otvorenost ka novom, ali i – dobri primjeri.

Ovakav koncept ustvari nije nikakva novost – samo je neko vrijeme bio zaboravljen, a sada se vratio u osuvremenjenoj verziji. Starinske kuhinje često su imale samo donje ormariće, dok bi donji umjesto fronti imali zavjese. Dodatak za skladišni prostor bili bi regali koji bi imali i verziju sa staklenim frontama gornjih ormarića.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SAŠA LISJAK

Nove, moderne kuhinje bez gornjih zidnih ormarića naslanjaju se na ovu tradiciju i u svom dizajnu nerijetko imaju ormare od poda do stropa koji zamjenjuju starinske regale.

Ovako osmišljena kuhinja, bez gornjih elemenata je trend na koji vrijedi obratiti pozornost i u dogovoru s dizajnerom i stolarom napraviti najbolju opciju koja odgovara prostoru i našim životnim navikama. Dat će vašem prostoru potpuno novu osobnost.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SAŠA LISJAK

KUHINJA SE VIZUALNO POVEĆAVA

Kuhinje bez gornjih elemenata otvaraju prostor, vizualno ga povećavaju i usto su maksimalno prilagodljive. Izvrsno funkcioniraju u svim vrstama interijera – kućama, stanovima, apartmanima na moru i stanovima za najam kao i svim stilovima, u što se možete uvjeriti u primjerima moga studija. Idealne su za velike kuhinje jer ne postoji pritisak da se prostor mora maksimalno iskoristiti za skladištenje.

Isto tako, izvrsno su rješenje i za male kuhinje u apartmanima i stanovima za najam koji ne trebaju puno mjesta za skladištenje.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

IDEALAN KONCEPT ZA MALE I MRAČNE KUHINJE

U malim prostorima imperativ je maksimalno iskoristiti svaki centimetar. Isto se odnosi na kuhinje jer je potrebno pronaći mjesto za namirnice, posuđe, začine i male kućanske aparate. Taj problem se da riješiti policama i jednim užim ormarem od poda do stropa. Tako ćete izbjeći zatrpanost, a dobiti mjesto za pohranu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Kada imate na raspolaganju mali mračan prostor s malo dotoka prirodnog svjetla ili vanjski otvori u kuhinji uopće ne postoje, onda je kuhinja bez visećih ormara dobar potez. Ne zagušuje prostor i stvara se iluzija veće površine i prozračnosti.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: TARIK WALID EL KAWAM

POLICE: DEKORATIVNE I PRAKTIČNE

Na prvu pomisao kuhinje bez gornjih ormarića mogu se činiti praznima i idealnima samo za one koji vole minimalizam. Prazan zid iznad ormarića možete upotpuniti s niz detalja. Jedan od njih su svakako police, koje će osigurati dodatni prostor za pohranu. Na njih možete staviti začine i sve sitnice koje vam trebaju biti nadohvat ruke.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: IVAN ČREPIĆ

Isto tako, polica je snažan dekorativni dodatak i moćan stilski akcent. Ako želite baš to s njom postići – podići izgled kuhinje, birajte police zanimljiva dizajna i upečatljivog materijala. Iste benefite donosi i napa koja je praktičan element, a njezin osebujniji dizajn podići će cijeli prostor.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

ZIDNE I STROPNE OBLOGE U KUHINJI

Često su kuhinje bez gornjih ormarića i bez obloge. Danas je to moguće uz inovativne, napredne zidne boje koje odolijevaju vlazi i mrljama, a usto su i perive. To je najpovoljnija opcija no potrebna je veća pažljivost prilikom kuhanja te češće obnavljanje.

No, ako želite neku trajniju i manje zahtjevnu opciju, onda su to zidne obloge poput keramike, kaljenog stakla, inovativnih porculanskih ploča ili nekog drugog pločastog materijala koji je otporan na vlagu i veliku toplinu.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SANJA JAGATIĆ

To nam daje priliku da se poigramo teksturama, bojama i uzorcima. Isto se odnosi na strop – prozračan kuhinjski prostor bez gornjih ormarića neće zagušiti spušteni strop pa svakako razmislite o njemu kao i nekoj upečatljivoj rasvjeti.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

KAMO ONDA SA STVARIMA? NAPRAVITE REGAL OD PODA DO STROPA

Kamo sa svim stvarima, pa kuhinje su ionako premale za sve što treba staviti u njih? Često čujem baš to pitanje svojih klijenata kada im predložim kuhinje bez gornjih zidnih ormarića. Tu je rješenje – veliki ormar pod poda do stropa koji je bolji od nekadašnje starinske vitrine. U ovakav ormar stane znatno više stvari te ugraditi velike izvlačne ladice koje su vrlo praktične.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SAŠA LISJAK

Također, možete u njega ugraditi, pa i sakriti hladnjak, zamrzivač, pa i dio u kojem držite uređaje koje svakodnevno koristite – kafe aparat, toster, blender, mikser… Ormar je idealno mjesto za ugradnju većih kuhinjskih aparata koji će razbiti monotoniju velike ravne plohe.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SAŠA LISJAK

 

 

 

Komentari