MALE SPAVAONICE IH OBOŽAVAJU: komadi koji su postali glavni stilski pečat najintimnije prostorije u domu

Visilice su postale veliki hit u spavaćim sobama, naročito onima manje kvadrature jer ne zauzimaju puno mjesta i ne zagušuju prostor a itekako su primjetne te mogu postati noseći stilski element ove prostorije

 

 

Pored glavne, centralne stropne rasvjete, koja prije svega ima praktičnu ulogu, svaka prostorija u interijeru trebala bi imati i pomoćnu rasvjetu. Njezina uloga također je praktične naravi, no naglasak je ipak na stvaranju atmosfere i stila. Pomoćna, ambijentalna rasvjeta – podna, stolna ili zidna lampa treba biti niskog intenziteta svjetla, no ipak dovoljno jaka da rasvijetli određeni kutak prostorije, ali je i dekorativni su detalj koji može postati glavni stilski pečat. Iznimka u tome nisu ni spavaće sobe. One ne trebaju puno dekorativnih detalja jer je to mjesto opuštanja, pa se stil postiže osnovnim elementima u koje, pored ormara i kreveta, svakako spada i rasvjeta.

Foto: TLC interiors

 

Naročito je bitno osnovnim sadržajem postići stil kada su male spavaonice u pitanju.  Primjerice, visilicama koje možete pozicionirati u središte prostorije, iznad kreveta, ali i onima koje se spuštaju uz akcentni zid prema uzglavlju kreveta. Dvije jednake visilice s obje strane kreveta trend je u uređivanju spavaćih soba, ali postoji i još nekoliko razloga zbog kojih biste trebali razmisliti o ovoj vrsti rasvjete. Kada nemate mjesta za podnu lampu ili noćni ormarić na kojem bi stajala stolna lampa, visilica je odlično rješenje. Pored toga, u pravilu su malih dimenzija pa neće zagušiti prostorije skromne kvadrature.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Dobra strana visilica jest što im možete podesiti visinu prema svojim potrebama te postojećem stilu. One se savršeno snalaze kako u minimalističkim, tako i shabby chic, klasičnim ili pak industrijskim interijerima. Potrebno je samo uskladiti boju, oblik i materijal sa stilom koji prevladava u prostoriji. No, visilice su način da unesete i dašak nekog drugog stila i atmosfere u prostoriju. Visilice možete staviti, naročito ako je spavaonica veće kvadrature, u neki od kuteva – onaj pored komode ili naslonjača. Tada je dovoljan samo jedan primjerak.

 

Foto: Decoist

Ono o čemu morate voditi računa je da visilice izgledom ne smiju dominirati sobom. I svakako prije postavljanja isprobajte dužinu koja vam najviše odgovara. Bude li preniska, može vam smetati prilikom lijeganja i ustajanja, a ako je prekratka, mogla bi se izgubiti estetska vrijednost ovog divnog visećeg tijela.

 

Foto: Valerie Wilcox
Komentari