Šest ideja kako spavaću sobu učiniti udobnijom

Dobar i kvalitetan san čini se kao privilegija rijetkih. Mnogi od nas bude se nedovoljno odmorni i iscrpljeni od prethodnog dana. Kakvoća madraca, jastuka i kreveta svakako su važan čimbenik, no i sam izgled prostorije u kojoj spavate može imati velik utjecaj na kvalitetu sna.

Donosimo šest ideja koje će vam pomoći u stvaranju udobnije atmosfere u spavaćoj sobi.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Stvorite balans pravilnim tlocrtnim rasporedom

Ako to prostorija dopušta, smjestite krevet tako da se uzglavlje nalazi tik uza zid. Poželjno je i da krevet ne “gleda” prema prozoru ili vratima, već da se oni nalaze s bočnih strana. Istaknuto, veliko uzglavlje će prostoriju učiniti skladnijom i smislenijom jer funkcionira kao središnje mjesto u prostoriji.

Kontrolirajte svjetlost

Iako je u svakoj prostoriji poželjno osigurati dovoljno svjetlosti, katkad to u spavaćoj sobi nije poželjno. Da biste regulirali količinu svjetlosti, na prozore neka krase zavjese tamnije bolje ili debljeg materijala, a korisnim će se pokazati i dimer kojim možete kontrolirati jačinu rasvjete.

Dizajn: Alex Koretsky
Dizajn: Alex Koretsky

Riješite se nereda i suvišnih stvari

Maknite iz spavaće sobe sve što vam nije prijeko potrebno i stvara dojam zatrpanosti. Ako i morate neke stvari imati uza se, nemojte ih smještati ispod ili kraj kreveta. Neka u prostoriji vlada sklad bez suvišnih stvari.

Koristite smirujuće boje

Udobna atmosfera obično ide ruku pod ruku s nježnim, opuštajućim bojama. Izbjegavajte agresivne boje poput crvene ili narančaste – ma koliko ih voljeli, uz njih ćete teško postići željeni efekt. Nježne nijanse žute, zelene i pave su puno bolji izbor.

SFDAED24E9BDE0549DAA5C6F2918979336E
Foto: Fredrik J Karlsson

Uklonite elektroničke uređaje

Nekima smeta, a neki bez TV-a i elektronike jednostavno ne mogu. Nastojite li od spavaće sobe doista napraviti mjesto na kojem ćete se dobro odmoriti, naš je prijedlog da većinu uređaja ipak ostavite u dnevnom boravku.

Obratite požnju na mirise

Nije sve samo u vizualnom dojmu – u stvaranju prave atmosfere u spavaćoj sobi, veliku ulogu igraju i mirisi. Oni uvelike utječu na način kako doživljavamo svoju okolinu, pa tako i interijere. Iako im većina ne pridaje preveliku pažnju, mirisi nam mogu promijeniti raspoloženje, prizvati sjećanja, opustiti nas i, naravno, dati završni dojam o prostoru.

Foto: Rodrigo Cardoso
Foto: Rodrigo Cardoso
Komentari