Planiranje garderobe u spavaćoj sobi

Kao i svaki dio vašeg doma, tako je i planiranje garderbe važno. Kao i kod svakog uređenja prostorija, dobro je započeti od dva osnovna parametra:

  • Razmatranje stvarnih mogućnosti smještanja velikog ormara u jednu ili više prostorija (kvadratura stana, odnosno fizičke mogućnosti za smještanje ormara u željenu prostoriju), kao i mogućnost da se žrtvuje određena kvadratura stana (ili čak zasebna prostorija) za garderobu.
  • Vaše realne potrebe za jednim ili više ormara, ili pak garderobe. To znači da valja dobro procijeniti količinu stvari i odjeće koje zahtijevaju skladištenje, kao i ostale mogućnosti u vidu zasebnih spremišta u podrumskim ili tavanskim prostorima.

Ormari i garderobe mogu se prilagođavati prostoru, ali važno je znati da za njih vrijede i neka od pravila koja jedina jamče funkcionalnost u svoj svojoj punini. Ovdje prije svega mislim na već određene standarde dimenzija ne samo njegove vanjske konstrukcije (ormari su samostojeći ili ugradbeni), već i njegovog, po mnogima još važnijeg dijela – organizacije polica i visećeg prostora u njegovoj unutrašnjosti. Ormari ne bi smjeli biti dubine manje od 60 cm, dok će visina ovisiti o vašim vlastitim preferencijama (potrebama, ali i estetskim parametrima) ili pak zadanoj visini stropova.

Prilikom planiranja, nikako se ne smije zaboraviti na način otvaranja ormara – ima li ormar klasična vrata treba voditi računa da takav način otvaranja zahtijeva dovoljan prostor ispred ormara, dok isto ne vrijedi i za klizna vrata, zbog čega su ona praktičnija za manje i skučenije prostore.

Ukratko, ormari i garderobe moraju biti jednako lijepi kao i funkcionalni.

Jedan od iznimno važnih faktora koji se mora uzeti u obzir prilikom planiranju svakog ormara ili garderobnog prostora, a koji se često zaboravi, svakako je i rasvjeta. Neometan pristup stvarima i dobru preglednost nije moguće optimalno postići ako je riječ o tamnom prostoru, u kojem se teško razabire plavo od crnog odijela ili tamno smeđi od crnog džempera. Zato uvijek pri planiranju vodite računa o električaru koji će isplanirati i omogućiti ugradnju adekvatne rasvjete.

Jedno viseće tijelo ispred velikog ormara neće se uvijek pokazati dostatnim rješenjem, stoga je danas česta pojava ugradnje manjih svjetlećih tijela na gornju plohu ormara koja poput krovića viri preko ormara ili pak u njegove bočne stranice. Vrlo praktičnim rješenjem pokazat će se automatsko paljenje svjetla otvaranjem vrata ormara.

garderoba 01

U garderobama se preporučuje jedno centralno rasvjetno tijelo (viseće ili plafonijera, ovisno o željenom estetskom dojmu ili pak samoj kvadraturi prostorije – varijanta visećeg rasvjetnog tijela uglavnom se preferira u većim kvadraturama, gdje dolaze u obzir i raskošni kristalni lusteri) te, po potrebi više manjih, koji se postavljaju na strateški odabrana mjesta.

Uz dobru rasvjetu, idealno bi bilo da veliki ormari i garderobe imaju i neki vid ventilacijskog sustava.

Ormari nisu priča za sebe, već se moraju stilski stopiti u zadani prostor.

Komentari