Jastuci – najbolji prijatelji vašeg sna

Da spavajući provedemo veći dio živta zasigurno već znate, no dok madracima najčešće i posvećujemo pažnju, jastuci nisu uvijek visoko na popisu prioriteta. Funkciju nerijetko podređujemo estetici ili pak prilagođavamo oblik jastuka jastučnicama koje smo odabrali. Nepotrebno je isticati da to nije u interesu vašeg sna i zdravlja, ali zato donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u odabiru pravilnog jastuka. Ne odgovara svima isti jastuk – tanji, deblji, mekši, tvrđi…ukusa i potreba je koliko i modela.

Pravi jastuk omogućit će vam kvalitetan san i odmor, dok će onaj krivi utjecati na bolove u vratu, ramenima, glavobolju i druge probleme. Čak i kada ste zadovoljni s jastukom, ako je star, vjerojatno sadrži puno prljavština, prašine, odumrle kože i sl., pa se preporuča redovito ih mijenjati. Ako je stariji od dvije godine, svakako je vrijeme za novi.

Perfecta Dreams
Perfecta Dreams

Jedan od faktora koje biste trebali uzeti u obzir prilikom odabira jastuka jest vaš omiljen položaj spavanja. Volite li spavati na leđima, dobar su izbor tanji jastuci kako se ne bi vrat previše svijao prema naprijed. Također, pazite na oblik donjeg dijela jastuka koji dolazi tik ispod vašeg vrata.
Volite li spavati na boku, birajte čvršći jastuk poput ovog kako vam glava ne bi “potonula” i dovela vrat u neprirodan položaj. Volite li pak spavati na trbuhu, birajte što tanji model, a možda vam jastuk čak ni ne treba, ovisno o vašim navikama, ali u tom slučaju nije loše postaviti jastuk pod trbuk kako biste izbjegli bolove u donjem dijelu leđa.

Drugi čimbenik jest materijal, a najčešći su gel, memorijaska pjena, hladno lijevana pjena, lateks, vuna ili pamuk i perje. Memorijska i hladno lijevana pjena te gel posljednjih su godina vrlo popularni zbog svoje kakvoće i potpore vratu prilikom spavanja. Teško je reći koji će vam najbolje odgovarati – nožda preferirate čvršće ili mekše oslonce za glavu, no tu je još jedan faktor. Možda vam zbog trenutnih bolova u vratu više odgovara jedan tip, a već za nekoliko dana više će vam odgovarati drugi. Zato ije loša ideja imati više jastuka, no i pomno odabran jedan bit će sasvim dobra opcija. Evo osnovnih odlika pojedinih materijala za izradu jastuka:

1. Memorijska pjena – ovaj je materijal vrlo popularan zbog smanjena pritiska na ključnim točkma prilikom sna. Oblikuju se prema glavi i tijelu tijekom spavanja. Dolaze u mnogim oblicima, među kojima je i popularni S-shape s potporom za vrat.

Pefecta Dreams
Pefecta Dreams

2. Gel – Ovaj materijal omogućuje da se jastuk oblikuje prema korisniku, a odlikuju ga jedinstvena toplinska, elastična i higijenska svojstva. S obzirom da lagano hladi, odličan je izbor za ljude koji se dosta znoje dok spavaju.

Perfecta Dreams
Perfecta Dreams

3. Hladno lijevana pjena – visokokvalitetan materijal, zasniva se na vodi s a odlikuju ga elastičnost, udobnost i prozračnost.

 

Perfecta Dreams
Perfecta Dreams

Ako niste ljubitelj klasičnih oblika potpore za glavu prilikom spavanja, postoje i drugačiji oblik. Jastuk Tulip specifičnog je oblika i pruža idelanu potporu za glavu, ramena i leđa, uz to svojim dizajnom pruža i poseban “zagrljaj” pa ga jednostavno morate voljeti!

Volite li slušati glazbu prije spavanja, i za to postoji praktična alternativa radiju ili slušalicama, a krije se upravo u – jastuku. Jastuk Jack izrađen je od aktivno formirajuće memorijske pjene s ugrađenim audio sistemom na koji se jednostavno priključite sa svojim smartphoneom ili ipodom i slušate omiljenu glazbu u krevetu!

jastuk_jack

Jedna od novosti na tržištu jest Pillowise. Ako spadate u kategoriju onih koji nikako da pronađu svoj idealni tip jastuka, ovo je za vas. Riječ je o seriji raznolikih jastuka koji su prilagođeni upravo vama. Ovisno o vašim mjerama i navikama spavanja, moguće je odrediti koji od modela je idealan za vaš miran san. Jednostavno dođite u Perfecta Dreams centar i osoblje će ovisn o ključnim čimbenicima ponuditi najbolji jastuk.

 

Komentari