Ženama najdraži dio doma: osmislite garderobu i kutak za šminkanje uz pomoć namještaja po mjeri

Koji je vaš najdraži kutak u domu? Ako ste žena, velika je vjerojatnost da su to garderoba i stolić za šminkanje. Evo nekoliko načina kako ih možete osmisliti u svoja četiri zida

 

 

 

Postoje kutci poput garderobe ili stolića za šminkanje koji se rijetko nalaze u našim interijerima, a voljeli bismo ih imati, i to ne samo iz praktičnih razloga. Ovakvi sadržaji mogu unijeti pregršt stila u interijer. Naročito za njima žude žene i mnogi običavaju duhovito parafrazirati naziv poznatoga filma pa garderobe i stoliće za šminkanje navoditi kao “mračni predmet želja”.

Doista, rijetko ćete upoznati neku ženu koja ih ne bi htjela imati u svome domu. Izdvojen ili posebno organiziran garderobni prostor (stolić svakako malo manje) je ono što svakom domu treba, bez obzira tko živi u njemu. No, žene će ipak više uživati u ormarima, ladicama, policama, detaljima…

Želite li u spavaću sobu ugurati i stolić za šminkanje ili ako imate u planu neku od prostorija u domu ili dio spavaonice pretvoriti u garderobni prostor, koji bi vizualno bio odvojen, nudimo vam nekoliko ideja studija Mirjane Mikulec, realiziranih uz pomoć tvrtke Elgrad.


TV ZID KAO PREGRADA, A REŠETKA KAO “IT ” DODATAK

Spavaća soba u četverosobnom obiteljskom stanu dobila je dodatni garderobni prostor tako što je proširena u prostor sobice koja se tlocrtno nalazila do nje. Kako je riječ o nosivom zidu koji je dijelio prostorije, ostavljen je dio zida koji se od stropa spušta do TV jedinice, zamišljene i kao mjesto za policu te ormariće. Koncept TV zida, kao i odabir osvježavajuće svijetlozelene nijanse dijeli vizualno ova dva prostora koji imaju različitu namjenu, ali je vrlo praktično da su jedan pored drugoga.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Garderobni prostor čine cipelar i ugradbeni ormari rađeni po mjeri, a poseban dodatak, koji ima i naglašenu dekorativnu ulogu je metalna vješalica, također rađena po mjeri. Ako želite garderobni prostor ili spavaću sobu učiniti posebnom, razmislite o ovakvim vješalicama (od metala ili drveta) ili tabureu, koji će u svojoj unutrašnjosti skrivati i dodatni skladišni prostor.

Dodatnu eleganciju ćete postići ako, kao na primjeru ove garderobe, fronte od medijapana imaju pregibe odnosno uklade, te na njih stavite upečatljive ručke.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

PRAVI MALI BUDOAR

Uska prostorija ima svoje zakonitosti kada je riječ o uređenju, a dizajnerima zna predstavljati pravi izazov u osmišljavanju. Dizajnerski tim Mirjane Mikulec usku i dugu djevojačku sobu uredio je podijelivši je na tri cjeline: središnja pripada ležaju, ona uz prozor radnom kutku, a ona na ulazu služi kao garderobni prostor uz dodatak stolića za šminkanje, ali i kao mjesto za opuštanje, zahvaljujući otomanu.

Upravo svi ovi sadržaji učinili su ovaj dio prostorije modernim budoarom u kojem će mlada vlasnica uživati u opuštanju, druženju, šminkanju. Kultura budoara nastala je u Francuskoj u srednjem vijeku – prvobitno je to bila intimna soba za dame i služila je dotjerivanju te kao garderoba. Kasnije je postala i mjesto za druženje, gdje su dame primale svoje prijateljice.

Kako bi se ovaj prostor budoara maksimalno iskoristio, korišten je namještaj po mjeri, što je omogućilo i zanimljiv dizajn ogledala na frontama te pravo mjesto za stolić za šminkanje, smješten u niši ormara. I ovdje su metalne rešetke u ulozi vješalice, ali i jakog stilskog akcenta, kao svojevrsni prijelaz između budoara i spavaćeg dijela prostorije.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

SVE NA SVOME MJESTU

Prostorija poput ostave ili primjerice dječje sobe, koja vam ne treba, može poslužiti kao garderoba, ali i mjesto za pohranu posteljine, deka, obuće, daske za peglanje, usisavača… baš kao u ovoj sobi na fotografiji dolje.

Svijetle fronte ormara otvaraju prostor i čine ga urednijim i prozračnijim, zato se, sljedeći ovaj primjer, uvijek odlučite za njih te na fronte nalijepite ogledala. Također, umjesto ogledala možete odabrati fronte s akrilom, koji možete nabaviti u dućanima pločastih materijala.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Spot rasvjeta koja neće ometati otvaranje ormara te će imati nekoliko dijelova koje ćete moći usmjeriti u željenom pravcu izvrstan je odabir za garderobne prostore.

Sjajna nadopuna ugradbenim ormarima su komode koje su idealno mjesto za čarape i rublje te modne dodatke. Ako ju želite učiniti posebnom i prilagoditi dimenzijama prostora, radite je po mjeri i presvucite joj fronte ogledalima ili primjerice, gornju površinu odaberite od nekog drugog materijala. Na ovoj komodi je odabran pločasti materijal s uzorkom elegantnog mramora.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

IGRA OGLEDALIMA U SPOJENOJ SOBI

Ogledala na frontama ormara znatno su bolje rješenje od manjih, zidnih. Moći ćete bolje ocijeniti look u koji ste se upravo odjenuli, ali će staklo reflektirati svjetlo te povećati prostor i unijeti više svjetla. Stoga su ona idealno rješenje u garderobi, spavaćoj sobi ili pak hodniku. Ovdje, na fotografiji ispod, ogledala su na kompletnoj površini fronti ormara u garderobi koja je zasebna prostorija i vratima povezana sa spavaćom sobom. Idealno, zar ne?

Ogledala unose i zaigranost, čime se sprječava stilska monotonija u ovakvoj prostoriji te se pored toga gubi dojam da je pola prostorije namješteno ugradbenim ormarima – na taj način oni bivaju skriveni i dobiva se dojam veće kvadrature.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

PRAVI RAJ IZA UZGLAVLJA

Možete kombinirati, sljedeći primjer uređenja garderobnog prostora unutar spavaće sobe kao na fotografijama ispod, dvije vrste fronti – jedna je presvučena ogledalima, a druga tapetama koje daju veću dozu estetike. Istim tapetama je presvučen i dio uzglavlja koje je s druge strane zida, na koji je naslonjen krevet.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Sanja Jagatić

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Sanja Jagatić

CHIC KUTAK ZA ŠMINKANJE

Ista spavaća soba (s fotografija gore) ima u svome sastavu i stolić za šminkanje, rađen po mjeri od medijapana i s metalnim nožicama u istoj boji. Upravo ova odluka, a ne kupnja gotovog, omogućila je da stolić bude određenih dimenzija, nešto poput konzolnog stola, te da tako bude prilagođen kvadraturi prostora.

Ovakav stolić može, po potrebi, poslužiti i kao radni kutak – dovoljno je na njega staviti laptop koji, kada nam ne treba, pospremimo u ladicu. Ako vam stolac zauzima puno prostora, dobra opcija je tabure, koji uvijek, da ne ometa prolaz, možete povući ispod stola!

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Sanja Jagatić

PROMO

Komentari