DOK NE STIGNE PROLJEĆE: najljepše biljke za dekoriranje doma u zimskim mjesecima

Blagdani su prošli, novi nas trendovi za proljeće tjednima mame na isprobavanje pa se većina nas već okrenula iščekivanju prvih toplijih dana. No oni su, ipak, još mjesecima daleko. Dok čekamo prve biljke glasnike proljeća kojima ćemo ukrasiti svoja četiri zida, vrijedi obratiti pozornost i na odlične alternative koje će našim prostorima dati dašak prirodnosti i ljepote.

 

 

U nastavku donosimo četiri biljke koje možete smjestiti u bilo koju prostoriju svog doma, a dobar izgled bit će, nesumnjivo, zajamčen.

 

PAMUK

Cvjetovi pamuka već su neko vrijeme vrlo popularan odabir, pogotovo u prostorima kojima prevladava neutralna paleta boja i prirodni materijali poput lana, jute, platna ili pak – samog pamuka. Osim u neutralnim, cvjetovi pamuka dobro funkcioniraju i u prostorima s nešto hrabrijim koloritom. Svojom jednostavnošću ne odvlače previše pažnje i lako se uklapaju u bilo kakvu kombinaciju. Posebno dobrim izborom ove će se biljke pokazati u hodnicima ili pak kupaonicama.

Ovim sušenim biljkama (ili umjetnim varijantama, naravno) ne treba ni svjetlosti niti vode pa slobodno možete i zaboraviti na njih.

FOTO: Justine Celina

 

 

PAMPAS TRAVA

Ove nježne metličaste i paperjaste biljke prošle su godine stekle nevjerojatnu popularnost. Gotovo da i nismo mogli pronaći dnevni boravak ili blagovaonicu na Instagramu i Pinterestu koji u nekom trenutku nisu bili ukrašeni buketom ili barem jednim izdankom pampas trave u kutku, na stolu ili pak kraj trosjeda.

Osim što ne zahtijeva gotovo nikakvu brigu i, baš kao i s gore spomenutim pamukom, možete slobodno zaboraviti na nju, veseli nas i činjenica da, kako biste se domogli ove biljke, nije potrebno obilaziti cvjećarnice ili pak zelene tržnice. Ove nježne biljke krase mnoga dvorišta pa je često dovoljno odšetati u vlastito ili pak ljubazno zamoliti susjedu za par izdanaka.

FOTO: Justine Celina

 

Pampas trava je apsolutni hit. Osam prijedloga kako je možete uklopiti u svaku prostoriju doma

EUKALIPTUS

Jedan od naših favorita, eukaliptus, obožavamo i ljeti i zimi. Tijekom toplijih mjeseci uživamo u njegovim sivkasto zelenim nijansama na raznim vijencima i u buketima, a zimi, kada ga posušimo, pretvara se u trajnog saveznika lijepih interijera.

Foto: Darko Mihalić

Ovisno o veličini vaze koju imate, možete je popuniti s mnoštvom sušenih grančica, a jednako efektno izgledat će i tek jedna ili dvije. Odluka je na vama.

Foto: WestWing

GOLO GRANJE

Među ljubiteljima minimalista prije nekoliko sezona proširio se trend dekoriranja prostora tek golim granjem. Iako grane nemaju nijednog lista na sebi, svojim nepravilnim i organskim oblicima sterilnim i jednostavnim interijerima u trenu daju na prirodnosti i udobnosti unoseći kontrast.

Da biste postigli željeni efekt, dovoljna je tek jedna ljepša grančica u jednostavnoj i nenametljivoj posudi ili vazi. Najbolje izgleda u onim staklenim ili prozirnim.

Foto: Emily Laye
Komentari