HARMONIJA U SPAVAĆOJ SOBI: 5 jednostavnih savjeta za postizanje mira i sklada

Postizanje sklada u interijeru na vrhu je ljestvice prioriteta jer se tako prostor doima kao zaokružena cjelina. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako ćete to postići u spavaćoj sobi!

 


U užurbanom svijetu prepunom informacij, buke, obaveza i stresa dobro je imati kontrast koji će to balansirati i ublažiti. Takvo mjesto je prije svega dom jer niste u prilici svakodnevno otići u prirodu, na wellness ili otputovati izvan grada.

Stoga je bitno svoj dom pretvoriti u mirnu, ugodnu i sigurnu oazu koja će vas opustiti. Tome uvelike doprinosi i stil uređenja, a prije svega njegov sklad i atmosfera udobnosti. I to ne samo kada smo budni nego i kada spavamo. Vrlo je bitno okruženje u spavaćoj sobi jer ono utječe na kvalitetu našeg opuštanja i spavanja.

Foto: Elle Decoration

Prije svega, imajte na umu koliko je za to bitna prigušena paleta boja, izražajne teksture te koncizni oblici. Donosimo vam u nastavku pet savjeta kako ćete postići harmoniju u spavaćoj sobi!

Foto: Elle Decoration

1. PROMIŠLJENA RASVJETA

Rasvjeta je ključna u svakoj prostoriji te pored praktične, ima i veliku estetsku ulogu. U spavaću sobu unosi atmosferu intime, topline i ugote te doprinosi harmoniji. Čak i u spavaćoj sobi važno je osigurati nekoliko izvora svjetlosti kako biste mogli stvoriti pravu atmosferu ovisno o situaciji i dobu dana. Druga mogućnost je ugradnja dimmera koji vam omogućuje podešavanje svjetline osvjetljenja.

Foto: Projekt Irine Markidonove i Ilone Menshakove

2. KONTRAST

Naglasci u spavaćoj sobi će pomoći da prostor bude izražajniji, tim više jer u njoj nema puno detalja kako prostor ne bi izgledao zatrpano i opterećeno. Pokušajte obojiti jedan zid ili samo njegov dio drugom bojom ili odaberite nekoliko komada namještaja u kontrastnoj nijansi. Ako niste spremni za veliku promjenu, počnite s malim detaljima poput posteljine, dekoracija ili postera, grafika, fotografija…

Foto: Projekt Elene Sorensen

3. POJEDINOSTI

Neka vaša soba ne izgleda poput ostalih, konfekcijski i uniformirano. Iako je bitno ne koristiti puno boja, uzoraka i detalja, svakako unesite u nju neke stvari koje odražavaju vašu osobnost. To mogu biti skulpture, keramika, slike ili omiljene fotografije. Uključite svoju maštu i eksperimentirajte s proporcijama i pozicijama.

Foto: Studio Marina Matsel
Foto: Sarah Birney

4. CJELOVITA SLIKA

Kako biste stvorili ugodno okruženje u kojem ćete se dobro odmoriti i naspavati, potrebno je pridržavati se jednog stila i sheme boja. Naravno, to ne znači da ne smijete unositi i elemente nekog drugog stila ili staviti neki jaki koloristički akcent na neutralnu pozadinu. Primjerice, odaberite odgovarajuće jastuke za uzglavlje ili tepih s jarkim uzorkom čija će paleta pristajati uz više komada namještaja.

 

Foto: Elle Decoration
Foto: Elle Decoration

5. MINIMALIZAM S TOPLINOM

Prostor spavaće sobe istvoremeno treba biti ušuškan i topao, ali i pročišćen jer je čist prostor sinonim za mir i spokoj. Usto, nikako ne smije djelovati hladno. Na prvu nam se čini nemogućim to objediniti. No, dizajneri kažu da se može stvoriti svojevrsni topli minimalizam. Kada uređujete spavaću sobu, odbacite previše sjajnih i svjetlucavih površina i materijala i ekscentričnih komada namještaja u korist jednostavnog dizajna, prirodnih materijala i prigušenih tonova.

Foto: Projekt Delia Kenza
Komentari