BALKONI I TERASE: svježe ideje i nova inspiracija za uređenje dnevnog boravka na otvorenom

Prvi dan proljeća prilika je da ozbiljno počnemo planirati svoj dnevni boravak na otvorenom. Nudimo vam za inspiraciju pet ideja uređenja balkona i terasa različitih stilova, atmosfere i – površine

 

 

 

U želji da nam boravak kod kuće bude što ljepši, opušteniji i ugodniji te da imamo neki kutak koji će biti poveznica s okolišem i životom koji se odvija izvan naša četiri zida, balkonima i terasama poklanjamo sve više pažnje. Osnovni komadi namještaja više nisu dovoljni, kao ni jastuci koji se stavljaju na stolice i naslonjače.

Traži se što više detalja i željene atmosfere, pomnije se bira namještaj, kao i uzorci tekstilnih komada a sve da bi naš mali eksterijer bio produženi dnevni boravak na otvorenom.

Ako ste u fazi planiranja namještaja ovoga prostora ili želite tek brzo osvježenje, donosimo vam pet prijedloga uređenja balkona i terasa, različitih površina, stilova i atmosfera. Vjerujemo da će svatko pronaći inspiraciju koja odgovara njegovim željama, potrebama kao i samom prostoru!

 


1. PRIRODNI ŠTIH S “IT” DETALJIMA

Tako jednostavno i opušteno, a tako efektno. To je prvi dojam na ovaj balkon u stambenoj zgradi koji odiše i prirodnom atmosferom, prizivajući trope i romantiku, ali i trendove. Prisutna je raznolikost, no sve vrlo dobro funkcionira u suživotu na otvorenom. Vlasnici su zamislili balkon kao mini dnevni boravak s niskim trendi klub stolićima s metalnom konstrukcijom. Drveni decking, klupa od bambusa, tabure od pletenine te trendi ljuljačka donose malo egzotike.


Foto: Stadshem

Ovaj balkon savršen je primjer kako se prirodni materijali i drvo savršeno mogu kombinirati s elementima koji pripadaju industrijskom stilu, kao što su to stolići i kako jedan mali balkon može imati dva mini tepiha.

 

Foto: Stadshem

2. ZA VELIKA DRUŽENJA

Pravi dnevni boravak na otvorenom za obitelj s djecom i vlasnike koji vole ugošćavati na ručkovima i večerama rodbinu i prijatelje. Drveni decking sugerira pravu atmosferu toplog interijera, baš kao i kutna garnitura, blagovaonski stol te roštilj.

Foto: Bjufors

Ovdje je savršeno iskorišten eksterijer stana u prizemlju kojeg su vlasnici ogradili zelenom živicom i trskom koje nude privatnost te obložili drvenim deckingom koji asocira na seljački pod.

Foto: Bjufors

Velika površina sjajno je iskorištena za dvije zone – onu za blagovanje te drugu za dnevni boravak s kutnom garniturom. Na terasi je ostalo dovoljno mjesta za samostojeći roštilj te bilje u velikim teglama.

 

Foto: Bjufors

 

 


3. UŽIVANCIJA POD OBLACIMA

Posljednji kat stambene zgrade nudi i mogućnost da mali nenatkriveni balkon funkcionira kao krovna terasa s koje puca slobodan pogled na nebo, oblake, krovove obližnjih kuća te dobar dio grada. A u slučaju kiše ili prejakog sunca, vlasnici su instalirali tendu kao zaštitu.

 

Foto: Planete Deco

Balkon ima elemente tipične za ovaj prostor, no jedan se ipak izdvaja iz ove priče. Stari tkani tepih koji obično zatičemo u dnevnim boravcima vlasnici su prenijeli na balkon kako bi pojačali atmosferu dnevnog boravka na otvorenom.

 

Foto: Planete Deco

Balkon je zamišljen kao kutak za opuštanje, sunčanje i lješkarenje, a tome uvelike doprinose ležaljka te dvije ljuljačke. Obilje zelenila, u nemogućnosti da stane na pod balkona, djelomično je preseljeno na metalnu ogradu te stvara dojam zelenog zida koji osvježava i donosi dašak prirode.

Foto: Planete Deco

 


4. LOUNGE NA GRADSKOM BALKONU

Drvo tikovine na stoliću, ljubičasta boja na sjajnoj tkanini na jastucima, mini kutna garnitura od ratana te košara od pletenine stvaraju pravu egzotičnu atmosferu na malom gradskom balkonu.

Foto: Alvhem

Ovi elementi vrlo dobro funkcioniraju u kombinaciji opeke i stakla, te i jedni i drugi doprinose toploj, domaćoj atmosferi koja poziva na druženje. Taj dojam pojačava samostojeći mini roštilj u uglu.

Foto: Alvhem

Radi dodatne doze privatnosti, vlasnici su dio balkona iza kutne garniture zagradili paravanom od trske koju je vrlo lako zamijeniti za nekoliko godina novom.

Foto: Alvhem

 

 


5. SKANDI STIL NA OTVORENOM

Tamne boje donedavno su bile gotovo nepoželjne na balkonima i terasama, a sada ih sve češće viđamo. Popularnost skandinavskog stila koji je pored crne, donio i sve nijanse sive te bijelu učinio je taj veliki obrat.

Foto: Bjufors

Iako nam se na prvu može činiti da odabir ovih boja nije za eksterijere jer je odviše hladan i ne pruža ugodu, ovaj primjer će nas uvjeriti u suprotno. Dominacija neutralnih nijansi ublažena i utopljena je pamučnim, mekim materijalima te drvetom i pleteninom.

Foto: Bjufors

Zelenilo je dodatni element koji će donijeti svježinu i život u neutralni kolorit. Birajte tropsko bilje, sukulente ili primjerice mediteransko bilje koje donosi atmosferu juga, mora i – sunca.

Komentari