BOJANJE KUHINJSKIH ORMARIĆA: kako savršeno sve odraditi sam i to u svega 7 koraka

Željeli biste osvježiti svoju kuhinju i učiniti napokon nešto s dotrajalim i neatraktivnim ormarićima? Najbrže i najpovoljnije rješenje svakako je bojanje fronti koje će donijeti željenu promjenu. Evo kako to sami možete učiniti

 

 

Birajući kuhinje za svoj dom, nastojimo inzistirati na estetici i kvaliteti, kako bismo uživali u njezinu izgledu i kako bi bila što otpornija na mehaničke i toplinske utjecaje, koji su ovdje naročito izraženi. Izloženost velikoj vlazi i toplini, kao i čestom korištenju, ipak čini svoje pa izgled ipak biva narušen nakon nekoliko godina i potrebno je barem osvježenje. Njega ćete najlakše i najpovoljnije postići bojanjem fronti ormarića. Naročito ako ćete to odraditi sami. Kako biste to učinili poput profesionalca, pomažemo vam s pet koraka.

Dodatna inspiracija da se odvažite na ovaj pothvat je “uradi sam” projekt bojanja kuhinje mladog para Christine i Jana, objavljena na njihovu blogu Our Little House on the Corner.

 

1. Pripremite pribor

Priv korak u bojanju je pribor. Nemojte početi s poslom, a da niste nabavili sve potrebno, jer može nastati zbrka uslijed koje neće sve biti napravljeno kako treba. Naknadna kupnja nekih stvari mogla bi potrajati ako ne uspijete pronaći u prvoj specijaliziranoj trgovini.

Potrebno vam je:

  • traka za lijepljenje
  • sredstvo za čišćenje
  • brusni papir – fini i grubi
  • punilo za udubine
  • temeljni premaz
  • lak
  • četkica
  • mali uski valjak
Foto: Little House on the Corner

 

2. Skinite elemente

Svaku ćete površinu moći bolje i brže pobojati ako uklonite fronte ormarića (dijelove korpusa koji se vide ispod fronti). Ali, isto vrijedi i za sama vrata te ladice. Demontirajte vrata s korpusa odnosno šarki, a ladice izvucite i stavite na stabilnu i ravnu površinu. Obavezno svaku frontu i ladicu označite brojem, kako biste ih brže i lakše vratili na mjesto.

Foto: Little House on the Corner

3. Očistite ormariće kao nikad prije

Najčešći razlog neuspjeha u bojanju jest preskakanje ovoga koraka. Nepripremljena površina za bojanje mogla bi uzrokovati neravnomjerno razmazivanje boje te kasnije ljuštenje. Potrebno je čišćenjem skinuti sloj prljavština i masnoće jer će tada boja bolje prianjati za površinu. Zato temeljito očistite fronte i ladice tekućinom za čišćenje.

 

4. Ispunite neravnine i rupice

Potražite na frontama bilo kakve nesavršenosti poput nabora, rupa, otvora ili ogrebotina. Umetnite punilo za drvo i zagladite površinu da bude ravna. Ostavite da se osuši prema uputama za punjenje drva prije nego što prijeđete na sljedeći korak.

 

Foto: Little House on the Corner

5. Pobrusite površinu

Sada dolazi red na brusni papir. Ako je površina neravna i oštećena, prvo možete grubim, a onda finim papirom. Na ovaj način se i otvaraju pore u drvetu kako bi se temeljni premaz dobro upio odnosno primio za površinu te se lakše nanio sloj laka odnosno boje. Jednostavniji put je mehanička brusilica – ako ju nemate, svakako se raspitajte kod poznanika i posudite je jer će vam uštedjeti vrijeme i olakšati posao.

I svakako nakon brušenja pobrišite sve površine vlažnom krpom kako biste skinuli prašinu.

Foto: Little House on the Corner

6. Stavite temeljni premaz

Premažite očišćenu i pobrušenu površinu temeljnim premazom, koji se često zove i primer. Raspitajte se u specijaliziranom dućanu koji biste premaz trebali uzeti s obzirom na to da su različite vrste za drvo i iveral. I svakako testirajte boju u jednom uglu: ako se na površini stvaraju mjehurići, onda to znači da površina nije dovoljno čista.

 

7. I napokon – boja!

Odaberite kvalitetan lak. Nakon toga nema potrebe za dodatnim zaštitnim premazom, kako se često misli. Ako želite dodatno osiguranje da će boja biti postojana, možete napraviti još jedan premaz s bojom.

Komentari