SOFA ILI KUTNA GARNITURA? Olakšavamo vam odabir pravog komada za vaš dnevni boravak

U opremanju dnevnog boravka krećemo od planiranja i nabavke osnovnog komada – sjedećeg namještaja, a onda oko njega gradimo cijelu priču. No, već na samom početku javi se dvojba što odabrati, kutnu garnituru ili sofu. U suradnji s tvrtkom Modul pomažemo vam donijeti ispravnu odluku!

 

 

 

Sjedeći namještaj najdominantniji je i glavni komad u svakom dnevnom boravku pa stoga u opremanju svakako treba krenuti od njega. Prva odluka koju pritom trebamo donijeti je koji tip odabrati – trosjed i(li) dvosjed ili pak kutnu garnituru. Za odabir pravoga komada donosimo vam u suradnji s tvrtkom Modul nekoliko savjeta i korisnih informacija koje će vam pomoći da donesete konačnu odluku.

Iza tvrtke Modul iz Darde pored Osijeka niz je projekata opremanja privatnih, ali i javnih objekata (ustanova, hotela, restorana….) tapeciranim sjedećim namještajem – sofama, tabureima, klupama, foteljama i kutnim garniturama. Upravo su mnogi dnevni boravci i radne sobe u projektima studija Mirjane Mikulec ispunjeni njihovim komadima kojima se možete inspirirati jer se nalaze u sklopu ovoga teksta.

Foto: Modul

OBJE OPCIJE JEDNAKO SU VRIJEDNE

Iako su kutne garniture sve zastupljenije u suvremenim dnevnim boravcima, neki ne odustaju od dvosjeda i trosjeda. I jedna i druga opcija jednako su vrijedne i same po sebi dobre, samo je bitno odabrati model koji će zadovoljiti funkcionalne i estetske kriterije te koji će se na koncu – vama sviđati. Možda ćete, s obzirom na prostor i ostale specifičnosti, ponekad morati donijeti i kompromis, no svijest da ste odabrali najbolju opciju izazvat će zadovoljstvo i sve više ćete uživati u pogledu na ‘it’ komade.

Foto: Modul

OPĆI KRITERIJI

Bez obzira hoće li konačni odabir biti trosjed ili kutna garnitura, postoje opći i glavni kriteriji koji se odnose na oba modela. Svakako pazite na kvalitetu izrade i materijala te udobnost i ergonomiju. To će ponekad biti možda i malo skuplja verzija, ali ovo je komad namještaja u boravku u koji se najviše isplati investirati jer se često koristi i očekuje se da bude dugotrajan te udoban. Jer, ako je riječ o neudobnom komadu, to će itekako utjecati na kvalitetu vašega druženja, opuštanja i odmora.

Svi ovi elementi ne isključuju niti umanjuju dizajnerske značajke sofe ili kutne garniture, stoga neka i estetika i vaše želje budu uključene u osnovne kriterije.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Mario Poje

VAŠE POTREBE

Bitan kriterij koji često i određuje samo odabir modela jesu vaše potrebe. Ako je obitelj veća odnosno garnituru koristi više članova ili često primate goste, onda je opcija kutne garniture bolja.

Druga bitna potreba koju ne smijete zaobići je mora li garnitura imati mogućnost razvlačenja i ležaj kojih dimenzija bi to trebao biti. Ova opcija bi trebala biti uključena u vaš sjedeći namještaj (sofu ili kutnu) ako nemate u ostalim sobama dodatni ležaj za goste.

 

Foto: Modul

KLJUČNE SU DIMENZIJE PROSTORIJE

Metar vam je veliki saveznik prilikom odabira jer je bitno voditi se dimenzijama prostorije. Tako ćete lakše napraviti raspored svih elemenata i vidjeti koje dimenzije namještaja dolaze u obzir. Pazite da dimenzije prostorije budu usklađene s dimenzijama sjedećeg namještaja. On ne bi smio zatrpati prostor jer će ga zagušiti a i kretanje će biti otežano. Isto tako, ako tek neki mali dvosjed ili trosjed minimalističkog dizajna, dakle bez puno volumena stavite u veliki dnevni boravak, dojam također neće biti dobar.

 

Foto: Modul

VELIKI DNEVNI BORAVAK

 

Dobar način smještanja u velikim prostorima je sjedeći namještaj odmaknuti od zida prema sredini. Pazite pritom da garnitura ne bude previsoka jer će stvoriti dojam barikade u prostoru. Tu možete birati komade koji imaju lijepo oblikovane niske naslone. Predlažemo velike kutne garniture koje će dominirati boravkom ili pak kombinaciju dvosjeda i trosjeda te fotelje i taburea.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Sanja Jagatić

SREDNJA VELIČINA BORAVKA

Boravcima srednje veličine odgovaraju trosjedi s foteljom ili kutne garniture L oblika jer nude više mjesta za sjedenje nego trosjedi a i lakše se na njima opustiti. Ako nabavite opciju s ležajem, ovakve kutne garniture dobra su opcija za apartmane, vikendice i mladenačke sobe jer ćete tako u jednom komadu objediniti namjenu druženja i spavanja.

Foto: Modul

 


MALI DNEVNI BORAVCI

Kada je riječ o malim dnevnim boravcima, preporučuju se trosjedi ili dvosjedi ravnih linija koji nisu odviše preduboki jer će smanjiti prostor. Za sjedenje u malim prostorima mogu poslužiti i taburei. Kada vam neće trebati, moći ćete ih pomaknuti ispod police gdje je tv zid ili sa strane, pored garniture za sjedenje gdje će imati ulogu pomoćnog stolića. U obzir dolaze i kutne garniture decentnog volumena i manjih dimenzija, i to u nekoj neutralnoj boji jer tako neće smanjivati prostor. No, i u ovim prostorijama bilo bi dobro da imate mogućnost da se sjedeći namještaj barem malo odmakne od zida. Tako će mali dnevni boravak dobiti na dubini i neće izgledati prenatrpano.

Projekt: Mirjana Mikulec Interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

PROMO

Komentari