MINI RUŽE NA BALKONU: evo kako ih posaditi i uspješno uzgajati u teglama

Obožavate grmove ruža, no nemate vrt ili dvorište kamo biste ih posadili? Ne brinite, ako odaberete mini ruže koje ćete posaditi u tegle, možete njima ukrasiti i najmanji balkon. Evo i kako!

 


Grmovi ruža spadaju među najljepše vanjske bilje – prepuni su ih javni prostori poput parkova, a jednako tako i privatna dvorišta i vrtovi. Doista, to je cvijet kojem je teško odoljeti zbog njegove spektakularne ljepote, mirisa i raznolikih, intenzivnih boja. Bez sumnje, ružin grm je pravi dragulj među biljkama!

Ako naučite uzgajati grmove ruža, moći ćete dugo uživati u njima. Nemojte očajavati ako niste među onima koji imaju vrt ili dvorište za sadnju ruža. Dobra vijest je da postoje i mini verzije ovog prekrasnog cvijeta koje izvrsno uspijevaju na balkonima i tersama, zasađeni u tegle!

Donosimo vam sve upute za sadnju i uspješan uzgoj! A kada zahladi u njima ćete uživati u svome domu – samo preselite tegle u interijer i to je to!

 

 

Foto: Laitimes

KAKO POSADITI RUŽE: Vodič u 5 koraka

Prije nego se upustite u ovu novu avanturu, morate odabrati grm ruže koji ćete posaditi. Preporučujemo da dobro pročitate etiketu koja sadrži naziv sorte kako biste iz prve ruke saznali karakteristike ili način njege koja će biti potreba vašoj ruži. Kad ste napravili ovo… možemo početi!


1. POGLEDAJTE STABLJIKE

Jedna od najvažnijih stvari o kojoj treba voditi računa pri odabiru ružinog grma jest paziti na debljinu njegovih stabljika: one moraju biti što deblje i s gornje strane prekrivene voskom kako se ne isušila. Ovaj vosak je jako bitan kako bi pupoljci proklijali i počeli nicati.

Foto: Laitimes

2. PRIPREMITE POSUDU ZA SADNJU RUŽA

Prvo što ćete učiniti je odabrati relativno veliku i visoku posudu na čiju dno možete staviti nekoliko kuglica za drenažu i napuniti je obilato zemljom te tako olakšati drenažu. Kada ste to napravili, dodajte posebno gnojivo na bazi guana za grmove ruža, prirodni spoj koji će pomoći pravilnom razvoju vašeg grma ruže.

Birajte radije teglu od terakote ili onu koja ima otvore na dnu jer će tako tegla zadržati dovoljno tekućine koliko je potrebno ruži te spriječiti nakupljanje voge te truljenje i žute listove.

Prije zalijevanja uvijek pričekajte da se gornji sloj tla osuši! Kada zalijevate svoju mini ružu, uvijek izbjegavajte vlaženje lišća i cvjetova.

Foto: GARY BARNES / PEXELS

3. DOBRO PROMIJEŠAJTE ZEMLJU

Napravite rupu u posudi u kojoj je zemlja i umetnite ružu u središte rupe i raširite korijenje, da ne bude stisnuto. Zatim rasporedite zemlju oko korijena i dijela stabljike i lagano pritisnite prstima.

 


4. IDEALNA POZICIJA ZA MINI GRM RUŽE

Mini ružin grm, za razliku od drugih većih sorti, nema toliko potrebe za jakim svjetlom i suncem. Smjestite ga u polusjenovito mjesto gdje nema izravne sunčeve svjetlosti. Kada zahladi, a živite u kraju u kojem je mraz česta pojava, preporučljivo je premjestiti ga u zatvoreni prostor kako biste ga zaštitili od niskih temperatura. Smjestite ga u prostoriju s puno svjetla i daleko od propuha i izvora topline.

U idealnom slučaju grmove ruža smjestite blizu prozora, ali izbjegavajte izravnu svjetlost. Nedostatak svjetla može uzrokovati oskudno cvjetanje ili čak uvenuće ružinog grma.

Foto: SET for design

5. REDOVITO ZALIJEVAJTE I PRIHRANJUJTE

Važno je da ruže intenzivno zalijevate u vrijeme sadnje grma ruže, dobro zasitivši sve supstratom odnosno prihranom namijenjenoj baš za ruže. Intenzivnije zalijevanje potrebno je i tijekom velikih vrućina – navečer ili rano ujutro. No, pazite da ne pretjerate! Tajna dobrog cvjetanja ruža je održavanje vlažnosti zemlje i izbjegavanje izravnog kontakta s vodom u podnožju.

Iako je briga o grmovima ruža jednostavna, morate imati na umu da ih je važno jako orezati kada stigne zima i često ih gnojiti određenim gnojivom kako biste osigurali obilno cvjetanje. Primjerice, jednom tjedno s gnojivom bogatim kalijem.

I za kraj – ne brinite i budite strpljivi ako ruža ne procvjeta tako brzo kako ste očekivali. Pojava prvih cvjetova može potrajati i do mjesec dana!

 

Foto: GARY BARNES / PEXELS
Komentari