PRAKTIČNA, ELEGANTNA I PO MJERI VAŠEG DOMA: klizna vrata postala su “must have” u interijeru

Klizna vrata umjesto klasičnih sve su popularnija u opremanju interijera. Puno je dobrih razloga za primjenu ovakvih vrata, a mi vam za inspiraciju nudimo projekte ormara s kliznim vratima koje je osmislio studio Mirjana Mikulec interijeri

 

 

Od suvremenih interijera više nego ikada traži se funkcionalnost i maksimalna prilagođenost namještaja kao i svih drugih elemenata prostoru. Namještaj po mjeri stoga je sve traženiji, kao i jedan detalj na njemu – fronte s kliznim vratima. Ona imaju sve veću primjenu te su postali novi standard u opremanju interijera koji se na ovaj način bolje iskorištavaju.

Pored toga, klizna vrata, koja se ne nalaze samo na namještaju, nego mogu biti sobna ili pregradna vrata unose u prostor i estetsku komponentu svojim materijalom, uzorcima, bojom i dizajnom. Prostor koji ima klizna vrata djeluje elegantno i pročišćeno, a dobro odabrani ispune kao i okovi – profili i vodilice čine ga komadom koji ima dugi vijek trajanja.

Ako mislite da klizna vrata na ormarima možda nisu opcija za vaš dom, pitate se kako bi ona funkcionirala u njemu ili nemate ideju kako bi trebala izgledati, nadahnite se projektima koje je studio Mirjana Mikulec interijeri radio s asortimanom Elgrada.


SAVRŠENO RJEŠENJE ZA SKUČENE PROSTORE

U prostorijama male površine svaki centimetar je bitan. Stoga je jedan od zadataka prilikom uređivanja takvog prostora iskoristiti maksimalno svaki njegov dio. Klizna vrata u tome su svakako veliki saveznik, bilo da je riječ o vratima kojima se ulazi u prostoriju ili frontama ormara i komoda. Ona štede prostor koji zauzimaju klasična vrata prilikom otvaranja. S kliznim vratima, taj prostor uopće neće biti potreban.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Hodnici su, naročito oni u stanovima, prostor u interijeru kojem ponajviše nedostaje kvadrata, ali i prirodnog svjetla. Dodatni problem je i njegov oblik, koji je u većini slučajeva izduženog pravokutnog oblika. Tada su klizna vrata spasonosno rješenje, jer u uskom prostoru nemoguće je staviti ormare s klasičnim vratima jer se neće moći nesmetano otvarati.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

 

MOŽE I U DNEVNOM BORAVKU

Nekad su glavne asocijacije na ugradbene ormare bile spavaće sobe i hodnici. No, danas se ovaj namještaj po mjeri stavlja i u sve druge prostorije u kojima ima mjesta i potrebe za njima. Tako ih možemo vidjeti na balkonima, u blagovaonicama i dnevnim boravcima, a noviji trendovi u uređenju interijera uključuju ih u kuhinje gdje oni funkcioniraju kao mini smočnice.

Uglavnom dolaze s frontama koje su klizne, jer su praktičnije i štede prostor. Najbolje su rješenje ormari koji zatvaraju cijeli jedan zid jer su napravljeni od poda do stropa i od zida do zida, kao što možete vidjeti na primjeru ispod. U bijeloj varijanti vizualno se čine kao običan zid u prostoru, što je izvrsno jer nema dojma zagušivanja i zatvaranja prostorije.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

 

EFEKTNA I PRAKTIČNA KOMBINACIJA S POLICAMA

Police su naročito potrebne u dnevnom boravku, iako ih danas viđamo i u blagovaonicama, pa čak i spavaonicama, jer su savršen dekorativni detalj. A noviji trendovi nastoje s policama postići još jedan funkcionalni segment – prostor za pohranu.

Ugradbeni ormari s kliznim vratima napravljeni u kombinaciji s policama koje će biti izložene pogledima zanimljivo je dizajnersko rješenje koje sjajno iskorištava prostor.

Na primjeru ispod možete vidjeti kako je ostvarena ideja ormara s policama – bijele klizne fronte s aluminijskim okvirom ostavljaju efekt zida, a tamna podloga od iverala ističe police od bijelog iverala.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

TRANSPARENTNE FRONTE

Trend prozirnih, transparentnih fronti iz kuhinja se preselio i na ormare u drugim prostorijama doma, pa čak i spavaonice. Tako su ove prostorije postale prozračne i više atraktivne.

Kvalitetna prozirna plastika, staklo ili pak mutno staklo (djelomično) omogućava pogled u sadržaj unutrašnjosti ormara, što ga čini praktičnijim jer možete bez otvaranja vidjeti gdje se što nalazi. Dodatni sadržaj koji ih čini još estetski zanimljivijima su klizna vrata s profilima od drveta ili metala.

Ovakvi ormar s prozirnim kliznim frontama izvrsni su kao mjesta za kućne biblioteke, kapute i jakne u hodniku ili pak zatvorene police za urede.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


OGLEDALO KAO MOĆAN SAVEZNIK

Ogledala su u mnogim domovima dio ormara, naročito onih u spavaćoj sobi i hodniku. Možete ih također imati i na kliznim vratima. Kako su klasična ogledala vrlo teška, a to je otežavajuća okolnost za klizna vrata, Elgrad u svojoj ponudi ima i akril ploče koje imaju efekt ogledala a mogu se staviti na medijapan ili primjerice iveral. Prednost akrila je što nema opasnosti da se razbije ili da se njegovi komadići puknućem rasprsnu okolo.

Klizna vrata na kojima je ogledalo odnosno akril s efektom ogledala učinit će prostor zbog reflektiranja predmeta iz okoline kao i prirodnog svjetla znatno atraktivnijim, svjetlijim i – većim.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Pogledajte u nastavku još nekoliko rješenja garderobnih ormara s kliznim vratima u spavaćim sobama različite kvadrature, oblika i visine stropa!


PROMO

 

Komentari