DNEVNI BORAVAK BEZ MANE: zlatna pravila za odabir garniture za sjedenje

Vaš ljetni plan vezan uz dom je nabaviti novu garnituru za sjedenje u dnevnom boravku? Ovo je uvijek veliki izdatak a i kupujete komad namještaja za koji želite da traje godinama. Stoga, prije nego krenete u kupnju, naši će vam savjeti dobro doći!

 

 

 

Sjedeći namještaj najdominantniji je i glavni komad u svakom dnevnom boravku pa stoga u opremanju svakako treba krenuti od njega. Posvetite njegovu izboru dovoljno vremena – to je trud koji se itekako isplati. Za odabir pravoga komada donosimo vam nekoliko zlatnih savjeta i informacija koje će vam pomoći da donesete konačnu odluku i nabavite sjedeći namještaj koji će biti idealna kombinacija svih bitnih faktora.

A ako se požurite s planiranjem i prikupljanjem informacija, tada ćete u salonima Meblo Tradea, u sklopu akcije Zabijamo popuste moći na vrijeme uloviti svoj idealni primjerak sofe, kutne garniture, fotelje i drugih komada namještaja sniženih do 40%!

 

Trosjed Bellus / Foto: Meblo Trade

 

VAŠE POTREBE, ALI I ŽELJE

Prije odlaska u kupovinu potrebno je staviti sve na papir, planirani budžet te vaše potrebe i želje. Namještaj za sjedenje svakako je onaj element u koji se isplati najviše uložiti u dnevnom boravku. Koristi se više od drugih komada, a usto nam treba pružiti ugodu i opuštanje. Stoga inzistirajte na kvaliteti i obratite pažnju na čvrstoću materijala, kvalitetu izrade te naravno udobnost i ergonomiju, naročito ako u domu živi više članova. A ako su u njemu i djeca ili želite neku svijetlu boju, raspitajte se o modelima sa skidivim navlakama.

Kada dođete u salon, svakako isprobajte sjedenje u modelima koji vas zanimaju. Ako je model na razvlačenje, obavezno provjerite kako funkcionira u takvom izdanju. Ako vam funkcija ležaja treba povremeno, onda ne trebate inzistirati toliko na kvaliteti madraca, no ako će on služiti kao stalni krevet, onda ispitajte kvalitetu madraca.

 

Trosjed Samoa Twist / Foto: Meblo Trade

Želite li dodatnu razinu udobnosti i prilagođenosti ili imate zdravstvenih problema, razmislite o modelu koji ima izvlačne dijelove za glavu i noge.

Sve ove bitne stavke nipošto ne znače da se morate odreći i svojih želja. Izbor sofa, kutnih garnitura i fotelja je prilično bogat, tako da ćete moći pronaći model koji objedinjuje sve potrebno i koji će vam odgovarati svojim dizajnom, bojom i vrstom materijala.

Kutna garnitura Innova, Estro Milano / Foto: Meblo Trade

DIMENZIJE

Tijekom planiranja, obavezno izmjerite i dimenzije prostorije kako biste lakše odredili dimenzije elemenata za sjedenje. U suprotnom, kupljeni model bi mogao biti prevelik za prostoriju te ju zagušiti. Usto, bit će teško prohodna. Imajte na umu da  model izložen u salonu neće izgledati isto u vašem domu jer je riječ o prostorima s većom kvadraturom i većom visinom stropa.

Modeli s većim rukonaslonom i bogatim punjenjem nikako nisu opcija za male boravke.

Garnitura Matacao 2 Islands Mollia, Zina, Feydom / Foto: Meblo Trade

Ako vam se sviđaju jednostavni, dimenzijama mali minimalistički modeli sofa i fotelja, a imate veliki boravak, svakako imajte na umu da prostoriju upotpunite s drugim elementima, jer u suprotnom dojam neće biti dobar. U velikim boravcima možete kombinirati nekoliko sjedećih elemenata. U idućem odjeljku saznajte kako pozicionirati sjedeći namještaj kada je riječ o velikoj sobi!

 

Kutna garnitura Coffee, Bellus / Foto: Meblo Trade

POZICIJA

Sofa ili kutna garnitura obično se nalazi uza zid. No, ne mora uvijek biti tako. Dizajneri savjetuju da, ako je to izvedivo, razmislite o opciji da garnitura bude odmaknuta od zida, a izvrsno bi bilo kad bi se iza nje moglo prolaziti.

Garnitura smještena u središnjem djelu prostorije idealna je za velike boravke, jer će tako sve djelovati skladnije. Ako se odlučite na ovu opciju pripazite samo da komadi za sjedenje budu dovoljno veliki ali da nasloni ne budu previsoki jer će se stvoriti dojam barikada.

U velikim prostorijama možete birati modele namještaja za sjedenje koji imaju naglašen dizajn, velike jastuke te dodatne dijelove poput polica za knjige sa strane ili mogućnost dvostranog sjedenja. Ovdje sjajno funkcionira i opcija kombiniranja različitih komada, koji nisu iz iste linije, te ne pripadaju ni istom stilu.

 

 

Sjedeća garnitura Archipelago Velare, VEM-16, Feydom / Foto: Meblo Trade

TEKSTIL ILI KOŽA?

Koji materijal odabrati – tekstil ili kožu, jedna je od najčešćih dvojbi. Odluku svakako nije lako donijeti, no bit će vam lakše kada sagledate svoje potrebe i životni stil. Iako volite bijelu i bež, ako imate malu djecu bolje je svakako odustati od te opcije. Ili umjesto tekstila izabrati model od kože ili eko kože. Tako ćete ju lakše održavati i moći ćete ukloniti sve mrlje. Koža je svakako praktičniji odabir, no ako želite veći dojam topline, podatnosti i mekoće, onda je tekstil bolja opcija.

 

Dvosjed Hammer, Calligaris / Foto: Meblo Trade

Raspitajte se o suvremenim, naprednim tekstilima koji sprečavaju prodiranje tekućine i mrlja dublje u strukturu tkanine, pa su laki za održavanje.

Trosjed Atlas, Ground / Foto: Meblo Trade

SOFA ILI KUTNA GARNITURA?

Kutne garniture u suvremenim domovima su znatno češća opcija. Praktične su, djeluju kompaktno i bolje iskorištavaju prostor. Jer, jedan trosjed ne zadovoljava potrebe višečlane obitelji pa je kutna garnitura bolji izbor, a sam kut je iskorišten kao mjesto za sjedenje. No, trosjedi mogu unijeti više stila i njihov dizajn više dolazi do izražaja. No, obje varijante su jednako vrijedne i dobre.

Trosjed Danny CS3384, Calligaris / Foto: Meblo Trade

Uvriježeno je mišljenje kako kutna garnitura nije dobra za male dnevne boravke. No, ako birate garnituru jednostavnog dizajna i ravnih linija, neutralne boje i nenametljive teksture materijala, tada se kutne garniture savršeno snalaze u malim prostorijama te one ne izgledaju zatrpano.

 

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri s kutnom garniturom Lounge, Calligaris / Foto: Saša Lisjak

FOTELJA I TABURE

Fotelje i taburei poželjni su u dnevnim boravcima i obično su njihov sastavni dio kada je u prostoriji i sofa. No, kada je u dnevnom boravku kutna garnitura, onda uglavnom odustajemo od opcije manjih sjedećih komada, fotelje i(li) taburea.

No, s njima prostor dnevnog boravka izgleda zanimljiviji i slojevitiji. Birajte naslonjač i tabure koji nisu iz iste kolekcije, kako bi se više istaknuli. Kako je izbor velik možete naći fotelje koje izgledaju kao vrlo udobne stolice – manjih su dimenzija, pa su idealne za male dnevne boravke ili kutak za čitanje unutar boravka. Taburei često imaju opciju skladišnog prostora u svojoj unutrašnjosti te služe i kao mjesto za posluživanje, zato su super saveznici u svakom boravku.

 

Fotelja Puffy CS/3408, Calligaris; tabure Mode, Bellus / Foto: Meblo Trade

 


PROMO

Komentari