TV U SPAVAĆOJ SOBI: imamo ideje kako ga možete uklopiti u uređenje

Gledanje filmova ili TV emisija iz kreveta jedan je od najčešćih zahtjeva s kojima se susreću dizajneri u uređenju ove prostorije. Prikupili smo za vas primjere iz projekata u kojima je TV u spavaćoj sobi.


Instaliranje TV prijamnika u prostor spavaće sobe sve je češća praksa. Dizajneri to objašnjavaju promjenom načina života i željom da nam bude ugodnije i da se što bolje opustimo kad smo u svome domu. Ovako je jednostavnije, a uređaji su danas postali znatno dostupniji pa je posve prihvatljivo da imamo više primjeraka TV-a doma.

FOTO: ALENA CHMELEVA

No, unatoč tome trendu TV u spavaćoj sobi je i dalje odluka koja izaziva mnogo žestokih rasprava. Jedni su izričito protiv, dok drugi to smatraju ne samo prihvatljivim, nego i poželjnim te ne mogu zamisliti da nemaju ovaj uređaj u spavaćoj sobi. Za jedne je to sablazan, a za druge standard.

FOTO: ALEXANDER TISCHLER PROJECT

Učenje Feng Shuija, primjerice, protiv je bilo kakvih naprava u prostoru za spavanje, a posebno protiv TV-a. A najgore je ako se nalazi nasuprot kreveta. Poput ogledala, smatra se svojevrsnim portalom u drugi svijet, crpi energiju vlasnika i sprječava zdrav san.

FOTO: OLGA RUDAKOVA

Ako ne možete bez televizora u spavaćoj sobi, stručnjaci za feng shui preporučuju da ekran pokrijete zavjesom ili ga sakrijete u ormar kako se crni ekran ne bi vidio u zoni spavanja, odnosno gdje je ležaj. Kao opciju možete koristiti projektor  – prvo, ima bolju kvalitetu slike, a drugo, nema crnog ekrana nasuprot kreveta, koji ne samo da stalno gleda u vas kada je isključen, poput “crne rupe”, već također kvari interijer.

FOTO: ANASTASIA MERKULOVA

Ako pak niste pobornik feng shuija i ne vjerujete u ova tumačenja, i posve ste mirni zbog ‘crne mrlje’ na zidu, evo nekoliko korisnih savjeta za instaliranje TV-a u spavaćoj sobi. A nakon toga pogledajte i ideje koje smo vam prikupili.

  • Svakako unaprijed razmislite i planirajte na pravom mjestu sve potrebne električne utičnice i sustave slabe struje.
  • Pobrinite se da vam pozicija TV-a bude ugodna za gledanje. Središnja os kreveta bit će središte televizora, a visina ugradnje od poda ovisi o visini kreveta s madracem i vašoj visini. Imajte u vidu da se gledanje TV-a se najčešće prakticira u ležećem položaju.
FOTO: MARIA MAKAROVA

 

Komentari