Detalji idealni za male kupaonice: uštedite prostor, unesite pročišćenost i eleganciju

Imati veliku kupaonicu danas je, nažalost, pravi privilegij. Ovo je, uz hodnik, prostorija u domu na čijoj se kvadraturi najviše štedi, pa je nije uvijek lako opremiti. Pronašli smo rješenja koja će vam u tome biti pravi saveznici!

 


Svi bismo u svome životnom prostoru općenito imali više kvadrata i barem jednu prostoriju više. Mjesta nikada dosta za sve što bismo željeli imati, zar ne? Zato je potrebno prilikom uređenja sve pomno planirati i pronaći najbolja rješenja kojima bi se ublažio nedostatak kvadrata, pa čak i stekao suprotan dojam – da prostor izgleda veći nego što jest.

Naročito je to bitno u ekstra malim prostorijama poput kupaonice. Investitori u gradnji stanova kod takvih prostorija najviše štede, pa su kupaonice sve manje. To za posljedicu ima da nam je teško u prostor ugurati sve potrebne elemente, a njih je u kupaonici možda više nego u drugim prostorijama.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Svaka kupaonica treba imati tuš kabinu/kadu, umivaonik, WC školjku (ako nema zaseban toalet) i slavine. Kad se tome pridodaju perilica i sušilica rublja koje svoju poziciju imaju upravo tamo, pa zatim ormarić i police za skladištenje te košara za prljavo rublje onda je uređenje pravi izazov.

Pronašli smo, u suradnji s tvrtkom TECE nekoliko rješenja koja će vam pomoći da prevladate izazove i izvučete maksimum iz svoje male kupaonice.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

MODERNE I PRAKTIČNE TUŠ KABINE

Tuš kabina danas je ne samo u trendu nego idealan element za moderne kupaonice po mjeri suvremenog čovjeka. Ali i starijih i bolesnih osoba, kojima je ovako znatno lakše održavati higijenu jer je pristup tuš kabinama znatno lakši nego klasičnim kadama.

Naročito su praktični (a k tome i u trendu!) walk-in tuševi sa staklenim stijenama koji su u ravnini s podom pa prostornih barijera gotovo da nema. Ovakvi tuševi, kao i oni s vrlo plitkom kadom upravo zbog male ili nikakve barijere ostavljaju dojam prostornosti i pročišćenosti što je poželjno u malim kupaonicama, a tome doprinose i staklene stjenke tuša.

Ovakvi tuševi praktični su i za održavanje, a izgledaju vrlo jednostavno, moderno – i elegantno. I to uvelike zahvaljujući odvodima odnosno kanalicama.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

DECENTNE I ELEGANTNE KANALICE

Kanalice omogućuju ne samo efikasno oticanje vode nego i visoku dozu estetike kojom se podiže cijeli prostor. Naime, u malim prostorijama je bitno izbjeći gomilanje stvari i detalja kao i boja i uzoraka pa se željeni stil ostvaruje upravo osnovnim elementima, a to kanalica na podu tuš kabine sasvim sigurno jest.

Neće biti napadna, ali će biti itekako zamjetna. Tako će se znatno uljepšati prostor tuširanja, u što se možete uvjeriti na primjeru TECEdrainprofile koji dolazi u četiri uzorka kojim unosite eleganciju.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Kanalice odlikuje i potpuna prilagodba prostoru tako što se one mogu rezati na bilo koju dimenziju te možete birati pokrov koji je potpuno usklađen s pločicama, kao što je to tuš TECEdrainline kanalica. Ona nudi niz varijanti različitih pokrova koji se savršeno uklapaju u svaki prostor za tuširanje.

PROMO FOTO / TECE
FOTO: TECE

SKRIVENI VODOKOTLIĆ

Kako je u malim kupaonicama poželjno da nemate puno detalja i elemenata koji su naglašenog, velikog volumena, bitno je birati one koji imaju ravne pročišćene linije. Ili koji su – skriveni. Primjerice, vodokotlić koji je skriven u zidu.

Foto: TECE

Ugradbeni vodokotlići zamijenili su klasične s velikom kutijom koja zauzima puno mjesta i postali obavezan element svih kupaonica, bez obzira na veličinu. No, posebno su dobrodošli u malim kupaonicama jer ugradnjom sustava u zid štede prostor te donose mjesto za skladištenje. Obično se prostor iznad vodokotlića, ako je on malo izvučen iz zida, iskoristi za ormariće po mjeri ili police.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

AKTIVACIJSKE TIPKE KAO DEKORATIVNI DETALJ

Uz ugradbeni vodokotlić uvijek dolazi i aktivacijska tipka za ispiranje. Ona je, poput kanalice koja ima praktičnu ulogu, još jedan decentni detalj koji unosi veliku dozu stila i elegancije u svaku kupaonicu. To ćete naročito postići tipkama izražene, sjajne površine s premazom uzorka nekog plemenitog materijala poput zlata.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

TECE aktivacijska tipka puno je više od efikasnog praktičnog elementa za ispiranje WC školjke – bilo da je njezin pokrov od plastike, plemenitog čelika, stakla ili kamena škriljevca. Također, s obzirom na način funkcioniranja odnosno stil, možete birati između mehaničke ili elektroničke, klasične, geometrijske ili minimalistički moderne, plosnate ili čak posve u ravnini sa zidom. Tako ćete moći odabrati tipku koja će biti posve usklađena bojom i dizajnom sa stilom kupaonice.

Foto: TECE
PROMO FOTO / TECE

 

PROMO

 

Komentari