5 stvari koje dobar interijer čine još boljim

Zasigurno ste se i sami našli u situaciji da niste sigurni što točno nije kako treba s prostorijom, ali znate da nema “ono nešto” – i niste sigurni kako to uopće postići. Pet je ključnih elemenata  interijeru na koje morate obratiti pozornost kako biste prostoriju osrednjeg izgleda doveli do odličnog.

Projekt: Anastasiia Andreichenko
Projekt: Anastasiia Andreichenko

1. Pravi tepih

Nijedan drugi element interijera neće tako dobro povezati prostoriju u smislenu cjelinu kao tepih. Dobro odabrani tepih će pravilno povezati boje u interijeru, osigurati raznolikost tekstura i materijala, kao i dati završni dojam. Na tepih možete gledati kao na element u prostoru koji će uspostaviti ravnoteži između namještaja i dekoracija u prostoriji.

Na primjer, imate li prostoriju koja obiluje bojama, odaberite tepih u nekoj neupadljivoj, neutralnoj nijansi. S druge pak strane, imate li u prostoriji puno glatkih, sjajnih površina, odaberite tepih upadljive, meke teksture koji će joj dati toplinu. Ako niste sigurni kako odabrati onaj idealan za vaš dom, pročitajte koja tri ključna faktora za odabir trebate uzeti u obzir.

via Homeadore
via Homeadore

2. Biljke

Ljudsko oko privlače oblici i motivi koje pronalazimo u prirodi, stoga su biljke idealna dekoracija za vaš dom. Čine interijer zanimljivijim, unose u njega boju i malo života – ako su prave, onda i doslovno.

Foto: Alain Brugier
Foto: Alain Brugier

3. Umjetnine

Kaže se da interijer nije dovršen dok u njemu nema ulja na platnu, slika i sličnog. Najčešća greška koju mnogi rade primkom odabira su premale slike ili nedovoljan broj, pa se na zidu nerijetko doimaju izgubljeno ili ugurano. Imate li više manjih slika, grupirajte ih zajedno na jednom zidu, no pripazite na omjer. Ostale zidove oslobodite suvišnih stvari i ukrasa. S druge strane, imate li veliku, upadljivu sliku, on će odlično funkcionirati kao središnje mjesto u prostoru, pa je dobra ideja postaviti je iznad kamina, trosjeda i sličnog.

Dizajn: Perfect Design
Dizajn: Perfect Design

4. Rasvjeta

Visilice, stolne ili samostojeće lampe nisu tu samo da bi lijepo izgledale, već prostoru mogu dati posve drugačiju atmosferu i izgled, stoga je pažljivo odaberite i postavite. Blagovaonice i radne površine poput šanka idealno su mjesto za viseću rasvjetu, dok je kuhinja pravi kandidat za neupadljivu spot rasvjetu ili običnu plafonjeru. U spavaćim sobama nikad dosta ambijentalne rasvjete, stoga su stolne lampe na noćnom ormariću nezaobilazni detalj. Imate li u dnevnom boravku kutak za čitanje, samostojeća lampa pokazat će se ključnim elementom – ne samo za kutak koji ste namijenili za čitanje, već i za ostatak prostorije kao što je dnevni boravak.

Dizajn: LLI Design
Dizajn: LLI Design

5. Tkanine

Raznolikost tkanina dat će svakoj prostoriji dozu topline, osjećaj doma i udobnosti, Dekorativni jastučići, prekrivači i zavjese ključni su za stvaranje udobnog dojma, stoga ih nemojte preskakati prilikom opremanja doma. Dekorativni jastučići puno više od pukog ukrasa – pokazat će se odličnim načinom kako unijeti malo boje, teksture ili pak sjaja u dom.

Foto: Kadir Asnaz
Foto: Kadir Asnaz

Imate li i vi kakav savjet? Recite nam u komentaru!

Komentari