ZA MALE KREATIVCE: uskrsne dekoracije koje će biti sjajna zabava za vaše mališane

Vrijeme je za uskrsne dekoracije. Kako je kupovina ipak ograničena, pokušajte se snaći s materijalima koje imate doma. Nudimo vam jednostavne prijedloge koje djeca mogu sama izraditi, uz vašu malu pomoć i poticaj

 

 

Uskrsni blagdani su pred vratima i trenutne okolnosti, odnosno vrijeme izolacije i brige za vlastito zdravlje kao i zdravlje bližnjih udaljili su nas od planiranja i razmišljanja o blagdanskom stolu i dekoracijama. No, svakako ih se ne trebate odreći. To će biti razlog da se malo opustite i razveselite u krugu najbližih i obilježite blagdane. Osim toga, ne zaboravite da djeci to puno znači.

Blagdani su najveća radost djeci, i to zbog dekoracija, poklona, šarenila, obiteljskih okupljanja i u ovom slučaju priče s bojanjem i kucanjem jaja… Stoga im ponudite ukrase koje mogu sami izraditi i tako vježbati razna umijeća i biti kreativni, a vi im se također možete pridružiti i tako provesti kvalitetno vrijeme zajedno.


ZAŠIVENA JAJA

Potrebni su vam različite tkanine, tekuće ljepilo, nožić, pinceta, vrpce, konac, gumbi i jaja od stiropora. Jaja zarežite po sredini, kao da ćete ih prerezati napola. Neka dijete odabere tkaninu, izmjeri koliko bi bilo potrebno za jednu polovicu, i onda izreže tkaninu. Taj dio jajeta se premaže ljepilom i po njemu se zalijepi tkanina, a rubovi se uguraju pincetom u proreze i zategnu.

Tako treba učiniti i s drugom polovicom jajeta, a po mjestu gdje je “šav” nalijepi se vrpca kako se on ne bi vidio. Zatim treba nalijepiti gumbe. Od konca se napravi peteljka i zalijepi na vrh kako bi se jaja mogla objesiti na granu ili luster.

 

Foto: ElMueble

 


DECOUPAGE

Uzmite jaja, izbušite iglicom rupice kako bi sadržaj – bjelanjak i žutanjak iscurio te ih onda dajte djeci da ih premažu ljepilom uz pomoć kista. Na sloj ljepila se onda nanose komadići papirnatih salveta koje ste prije vi ili dijete odabrali i razdvojili na tanke slojeve te iscjepkali na komadiće. Na komadiće salveta se također nanosi ljepilo.

Foto: ElMueble

 


ZA MALE MASTERCHEFOVE

Zajedničko, obiteljsko vrijeme možete provesti kuhajući ukusne kekse od prhkoga tijesta. Dopustite djeci da sama mijese tijesto i kalupima vade oblike. Odaberite kalupe s tipičnim oblicima za uskrsne blagdane – jaja, zečeve, mrkve… te ih ukrasite mrvicama, bombončićima… Dio keksa može poslužiti kao dekoracija za uskrsni stol.

Foto: ElMueble

 


ŠARENA JAJA

Ovo uskrsno jaje napravljeno je od dvije vrste papira – običnog bijelog (ili tanjeg kartona) i ukrasnog.  Prvi korak je rezanje ovalnih oblika od bijelog i ukrasnog papira, neka budu istog promjera. S jedne strane bijelog papira nalijepite jednu vrstu ukrasnog papira, a s druge neki drugi uzorak. Zatim se presavije nalijepljeni papir po sredini te se ponovi na još jednom takvom obliku. Slijepite oba ovala u obliku jaja na rubovima gdje su savijeni.

Prije lijepljenja između rubova potrebno je umetnuti vrpcu ili deblji konac na čiji je kraj zavezana perlicu. Gornji, veći dio vrpce koji je ostao nakon lijepljenja potrebno je presaviti, nanizati jednu perlicu na njega te zavezati kako bi se jaje moglo objesiti.

Foto: ElMueble

 


GLINENA JAJA

Vjerojatno imate glinamola doma, a ako nemate, umjesto njega možete poslužiti debeli karton ili keksi u obliku jaja. Nakon što se napravi oblik jajeta, probuši se rupica na vrhu kako bi se mogla provući vrpca za vješanje.

U oblikovanju jaja od glinamola može vam pomoći kalup za kekse u tom obliku ili ga sami napravite od kartona. Karton se prisloni na razvaljani glinamol i nožićem obrezuje oblik prema njemu. Nakon što se jaja osuše dijete ih može pobojati bojom i lakirati tako da blistaju. Morat ćete im još dodati špagu ili konac kako bi se mogli objesiti.

Foto: ElMueble

 


KUTIJA IZNENAĐENJA

Male kartonske kutije služit će za spremanje uskrsnih jaja, ali i kao dekoracija za sobu vaših mališana ili predmet za igranje tijekom cijele godine. Izrada ove kutije je vrlo jednostavna. Naučite djecu nacrtati križ na kartonu ili debljem papiru napravljen od malih kvadrata. Zatim ih moraju presaviti na rubovima u kocku.

I ne zaboravite zečje uši. Završni detalj daje simpatično lice zečića koje neka djeca sama nacrtaju. U kutijice stavite travu od papira i u nju smjestite jaje.

Foto: ElMueble

 

 


JAJE ILI KAKTUS?

Uskrsna jaja su toliko svestrana da ih djeca mogu pretvoriti u prekrasan i dekorativni kaktus za svoju sobu. Kako? Pomozite im da oboje jaja u zeleno i nacrtaju flomasterom male bodlje na njima. Konačni izgled dat će cvijeće od papira, odnosno trakice od tankog sloja salvete koje ćete nalijepiti na vrh jajeta. Napunite lonac smeđim kamenčićima – to je to!

Foto: ElMueble

 


ŠARENA GIRLANDA

Girlande možete imati za Uskrs, a ne samo za Božić! Ovaj puta nisu grančice bora niti lampice u pitanju, nego zečići. Neka djeca izrežu oblike zečića od kartona, na njih onda nalijepe isti oblik, ali od ukrasnog papira. Zečići se ukrase mini pomponima ili komadićima vate te im se uši zalijepe za konac, vunu, uže…

Foto: ElMueble

 


ŠKRINJA S BLAGOM

Šarena uskrsna jaja koja vaša djeca stvaraju, zaslužuju da se čuvaju u posebnoj škrinji za slučaj da ih poklanjaju obitelji ili prijateljima. Dajte im da prerežu kartonsku kutiju jaja na pola i ukrase je obojenim papirom, vrpcama, cvijećem od tankog papira, njihovim crtežima…

Foto: ElMueble

 


NAJDRAŽA STAKLENKA

Staklenke ispunjene jajima ili bombonima ili pak keksima u obliku zečića mogu biti dekoracija za vaš dom ili poklon. Prvi korak je nacrtati oblik zeca na papiru, izrezati ga i zalijepiti na staklenku. Zatim je potrebno pobojati staklenku, i kada se boja osuši, skinuti naljepnicu zeca. Staklenka se zatim napuni te se ukrasi poklopac ukrasnom ili čipkastom tkaninom ili se zaveže mašna od ukrasne trake ili tekstilne vrpce.

Foto: ElMueble

 

Izvor: ElMueble

Komentari