Tapete su hit, ali ne moraju biti samo na zidovima. Evo što sve možete učiniti s njima

Obično ih stavljamo na zidove, što doista može izgledati sjajno. No, želite li ipak nešto drugačije, evo ideja što sve možete dekorirati i promijeniti u svome domu uz pomoć ovih papirnatih rola…

 

 

 

 

NA NAMJEŠTAJU

Tapete su izvrsno rješenje za stari namještaj koji želite obnoviti, ili kada je jedan njegov dio oštećen. A možda jednostavno trebate osvježenje u prostoru. Ovo s tapetom će biti više nego originalno, tim više što je teško naći komade namještaja koji imaju uzorke na sebi kao što ih imaju tapete.

Najjednostavnije će biti samoljepljive folije, no one ostavljaju znatno umjetniji dojam od tapeta. Stoga, naš prijedlog je ovo drugo. Za ovaj makeover nisu vam potrebne nikakve posebne tapete, ali preporučujemo da inzistirate na kvaliteti. Kako bi tapete bolje prianjale na površinu, dobro je prije nanošenja ljepila staviti temeljni premaz ili impregnacijsko sredstvo za zidove. Tako će se stvoriti hrapava površina, što je jako bitno kod iverala i glatkih, lakiranih komada namještaja.

 

Foto: Etsy blog

 

 


U ULOZI SLIKE

Ovo je najnoviji trend… Povratak ukrasnih lajsni odnosno štukatura u interijere donio je posve novu ulogu za tapete. One su postale motiv unutar štukatura te se tako dobiva dojam umjetničke slike ili postera na zidu. Svakako je dobro birati motiv koji će se isticati na podlozi, ali je konačni izbor ipak na vama. S ovakvom kombinacijom štukatura i tapeta nećete morati stavljati nikakve druge dekoracije na zid. Umjesto klasične tapete možete birati i foto tapetu. Ako je prostorija veća, možete ponavljati isti motiv unutar nekoliko “okvira” stvarajući originalnu zidnu galeriju.

 

Foto: Darko Mihalić

 


NA FRONTAMA ORMARA

Oblaganje vrata tapetama ima dugu tradiciju, a sada je jako u trendu. Dodatno se još možete poigrati ručkama koje će se isticati na vratima, ali tada će biti vrlo jasno da je riječ o ormaru. No, ako želite postići efekt zida na koji je nalijepljena tapeta, tada neka ručke budu skrivene ili neka se vrata otvaraju na potisak. Isti dojma možete postići tako što ćete samo jedno ili dva krila ormara tapete.

No, s druge strane, budite svjesni da su ručke ipak vrlo praktične jer čuvaju ormar odnosno tapete od prljanja.

Foto: Ideal Home

 


UMJESTO KERAMIKE U KUHINJI

Tapete sve češće zamjenuju zidnu keramiku ne samo u kupaonici nego i kuhinji. Postoje specijalne tapete namijenjene za prostore koji su više izloženi vlazi i toplini, pa ih možete staviti na kuhinjski zid, između gornjih i donjih elemenata. Druga varijanta je da stavite prozirno kaljeno staklo preko tapete. Staklo će štititi tapete od prljavštine, vlage, topline i mrlja koje nastaju tijekom pripreme i kuhanja hrane.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: InDizajn

 


NA KLIZNIM VRATIMA

Klizna vrata vrlo su praktičan element u manjim prostorijama i općenito stanovima jer štede dragocjeni prostor. Ovakva vrata ne trebaju dodatni prostor prilikom otvaranja i zatvaranja, a usto djeluju vrlo elegantno. Dizajneri ih često stavljaju na garderobni prostor ili na kupaonicu koja je povezana sa spavaćom sobom. Često su različitog materijala i boje od zida na koji su postavljene, ali možete se poigrati tako da na zid i vrata nalijepite iste tapete.

Foto: El Mueble

 

 


UNUTAR POLICA

Police mogu sjajno izgledati s pozadinom oblijepljenom tapetama. Ovo je dobro rješenje kada vam ostanu ostaci tapeta koje ste stavljali na neku drugu površinu. Tako se  stilski, istim motivima i bojama, mogu povezati prostorije u stanu. Tapetama možete oblijepiti i unutrašnjost ormara – lijep je prizor kada se otvore fronte, no što je još važnije tako ćete prikriti oštećenja koja su u njegovoj unutrašnjosti.

 

Foto: Aparment Therapy

 

 


NA STROPU

Kada vam dosade tapete na zidovima ili vam je dosta običnih bijelih stropova – pustite ih da se popnu na strop! Naročito ako imate visoke stropove, jer će tako doći do izražaja, a neće stvoriti dojam sabijanja prostora. Tapetama na stropu možete ukrasiti bilo koju prostoriju u domu, a naročito su efektne u kupaonicama i hodnicima. Pritom svakako uzmite u obzir ostatak uređenja prostorije u koju ih postavljate.

Foto: Aparment Therapy

 


NA VRATIMA

I na koncu – tapete su sjajna dekoracija vratima unutar interijera. Možete ih staviti i na vanjska vrata, ali samo s unutarnje strane. Iako postoje tapete koje se mogu staviti i u eksterijer, pa čak i bazen, radije nemojte eksperimentirati. A i takve tapete, za eksterijere, su prilično skupe. Tapete na vratima će još više doći do izražaja kada je okvir vrata druge boje.

Foto: Etsy

 

 

Komentari