DOM BEZ ALERGIJA: 5 mjesta gdje se alergeni skrivaju u vašem životnom prostoru

Kad je koncentracija peludnih zrnaca visoka, mnogi koji se bore s alergijama su u iskušenju da se zatvore u kuću. Većina povezuje simptome alergije s vanjskim okidačima kao što su pelud ambrozije, trava, drveće i slično. No, skrivanje u kući možda i nije najbolje rješenje ako niste svjesni na kojim mjestima se alergeni mogu pronaći u životnom prostoru

 

 

Brojni alergeni mogu postojati i unutar životnog prostora, od peruti (ljuskice kože) kućnog ljubimca, grinja, plijesni i peludi. U nastavku vam donosimo mjesta u domu na koja možda niste obraćali pažnju, ali nakon što ih pravilno očistite, zasigurno ćete osjetiti olakšanje!

 

1. POSTELJINA

Posteljina može biti pravo utočište za mikroorganizme (kao što su grinje) koje mogu pogoršati simptome kod osoba sklonih alergijama. Krevet je općenito izrazito plodno tlo za razmnožavanje mikroorganizama jer je u njemu najčešće toplo. Kako biste izbjegli razmnožavanje, važno je da krevet ne pospremate čim iskočite iz njega. Pričekajte neko vrijeme uz otvoren prozor kako bi se plahte provjetrile, a površina potpuno osušila.

Foto: Burst / Pexels

Dobro rješenje je i posteljina od mikrovlakana koja zaustavlja grinje da uđe u poplun i madrac. U svakom slučaju, birajte posteljinu koji ćete moći prati na minimalnoj temperaturi od 60°C.

2. PROZORI

Kod pranja prozora, nije dovoljno fokusirati se samo na stakla, već i sve njegove površine. Svakako nemojte zaboraviti očistiti gornje dijelove prozora, do kojih možete samo dok je prozor u potpunosti otvoren. Ako imate komarnike, posvetite im pažnju pri čišćenju jer se na njima hvata najviše alergena.

Foto: Nathan Fertig / Unsplash

3. ZIDOVI

Osim prašine i paučine koje se neprekidno stvaraju, zidovi mogu biti izvor mnogo težih problema vezanih za alergije. Vlaga na zidovima u kupaonici i na tuš kabini, kao i u podrumskim prostorima, vrlo često su pogodna mjesta za razvoj plijesni koju alergolozi danas svrstavaju u vrh tablice alergogena koji mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Foto: Geddes Ulinskas Architects

Pazite na zelene, smeđe ili sive mrlje koje su se uhvatile po rubovima zidova, oko ruba kade ili tuš-kabine. Kako se one ne bi stvarale i bile izvor alergena, stručnjaci savjetuju da nakon kupanja i tuširanja ostavite vrata kupaonice neko vrijeme otvorena ili uključite ventilator ako ga imate u toj prostoriji.

Također, nakon svakoga kupanja ili tuširanja obrišite vrata tuš-kabine te pločice i prostor oko slavina gdje se voda skuplja. Povremeno prebrišite vlažne površine u kupaonici i kuhinji alkoholom ili sredstvom za čišćenje koji sadrži klor jer uništavaju gljivice.

4. PODOVI

Ponekad koliko god čistili podove nije dovoljno. Za dom bez alergena neće biti dovoljno usisavanje i pranje podova jer se mikročestice s lakoćom uvlače u procijepe između postavljenih parketa, laminata ili čak u fuge među pločicama. Za temeljito čišćenje podova predlažu se parni čistači.

 

Foto: Conty plus

Tepisi nisu poželjni ako u kućanstvu imate osobu koja je sklona alergijama. Oni nakupljaju prašinu i teško ih je očistiti od grinja i ostalih alergena. Stručnjaci preporučuju podne obloge poput drva i laminata te, naravno, keramičke pločice i lijevane podove.

Drvo ima antistatička svojstva (ne elektrizira se), pa ne privlači prašinu. Kod alergija vrijedi obratiti pozornost na površinsku obradu i samu vrstu drva. Bolji izbor je hrastovo drvo nego egzotične vrste drveća koje mogu sadržavati ulja koja povećavaju alergije.

5. KUĆNI LJUBIMCI

Psi i mačke koji svakodnevno uživaju na zelenim površinama u vaš dom, na svojoj dlaci, najčešće unose pelud. Kako biste smanjili unos alergena u svoj dom, važno je učestalo četkati svoje ljubimce. Također, akvariji su pravi deponiji plijesni, stoga redovito čistite akvarij i filter.

Foto: Christian Domingues / Unsplash
Komentari