Jednostavan vodič kroz sustav grijanja koji ima sve: štedi energiju, smanjuje troškove i osvaja dizajnom

Dolazak proljeća idealno je vrijeme da počnete s planiranjem sustava grijanja za iduću sezonu. Tražite li ekološki prihvatljiv sustav koji će vam uštedjeti energiju i tako smanjiti troškove, onda je dizalica topline pravo rješenje – bilo da gradite dom od početka, živite u novogradnji ili adaptirate pa zamjenjujete dotrajali sustav grijanja.

 


Suvremeni način života odražava se uvelike i na način stanovanja. Više se pažnje posvećuje novim tehnologijama koje bolje zadovoljavaju potrebe modernog čovjeka – sve je prilagođenije kako bi mu život bio jednostavniji, što je iznimno bitno s obzirom na količinu stresa i zahtjevan radni ritam. Stoga u svome domu svatko nastoji stvoriti ugodnu, toplu, mirnu i sigurnu oazu koja će ga opustiti i biti u suglasju s prirodom.

Osim načina uređenja, sve ove zahtjeve i potrebe koje ima moderni čovjek prije svega donose dobro odabrani osnovni elementi poput podnih obloga, otvora ili primjerice instalacije grijanja. Budući da čine temelj svakog doma, u njihov odabir i ugradnju isplati se uložiti vrijeme i sredstva.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Nove, inovativne tehnologije donijele su ekonomične modele grijanja koji nastoje biti što racionalniji i pametniji pa se zasnivaju na ekološkim principima, štede energiju i novac, a usto su vrlo prilagodljivi. Rješenje koje budi najviše pažnje svakako su dizalice topline. U suradnji s tvrtkom Daikin donosimo vodič o ovim moćnim uređajima koji su budućnost pametnog grijanja.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto Darko Mihalić

 


KAKO RADI DIZALICA TOPLINE

Dizalice topline koje često nazivamo i toplinskim pumpama su sustavi grijanja zasnovani na prirodnim resursima. Naime, dizalica topline koristi geotermalnu energiju iz zemlje, ali mnogo češće energiju iz zraka. Tu energiju pomoću radne tvari podiže na višu temperaturu i omogućuje grijanje putem ogrjevnih tijela u prostoru. Dizalice topline se istovremeno uz grijanje mogu koristiti za zagrijavanje potrošne tople vode.

Foto: Daikin

Slikovito rečeno, dizalice topline rade na principu koji je suprotan hladnjacima u kućanstvu. Hladnjak toplinu koja je u njegovoj unutrašnjosti izbacuje van, a kod dizalica topline njezina vanjska jedinica (koja će mnoge podsjetiti na klima uređaj) koristi toplinu iz prirodnog izvora te je podiže i kad se dovoljno zagrije, onda se prenosi do unutarnje jedinice koja onda grije prostor.

Proces zagrijavanja je kontinuiran kako bi se osigurala optimalna i željena temperatura u interijeru.

 


TRI VRSTE DIZALICA TOPLINE

Dizalice topline su izuzetno prilagodljive i to je jedna od njihovih najvećih prednosti. Prilagodljive su u smislu da lako mogu zamijeniti postojeći sustav grijanja te da se načinom izvora energije pomoću kojeg se zagrijava prostor prilagođavaju svakom kućanstvu i njegovim specifičnostima. Tako razlikujemo tri tipa dizalice topline: dizalice tlo-voda, dizalice voda-voda i dizalice zrak-voda.

DIZALICA TLO – VODA Za izvor energije koriste energiju pohranjenu u tlu te su idealne za jako hladna područja, u kojima temperatura znati biti ispod -28 °C.

Foto: Daikin

DIZALICA VODA – VODA Koristi energiju pohranjenu u vodenoj masi – jezeru, rijeci, moru ili podzemnim vodama. Vrlo je učinkovita, ali ograničenje može predstavljati dostupnost zahvata vode.

DIZALICA ZRAK – VODA Sustav koji koristi energiju pohranjenu u zraku najčešći je odabir zbog svoje praktičnosti i jednostavnosti ugradnje. Energija se preuzima iz zraka te se podiže na viši energetski nivo i prenosi na vodu u sustavu grijanja. Ušteda prilikom korištenja ovih sustava je do 75 % energenata. Pogodne su za grijanje, toplu vodu te za hlađenje putem ventilokonvektora ili površinskog hlađenja.

Također, bitno je znati da postoje i tri sustava pomoću kojih se toplina predaje unutar interijera – podno grijanje, radijatorski sustavi i ventilokonvektori.


ZAŠTO SU DIZALICE TOPLINE TOP ODABIR

Dizalice topline idealno su rješenje kada je vaš postojeći sustav grijanja nepouzdan, imate visoke račune grijanja te često trebate intervenciju majstora. Ili primjerice teže dolazite do energenata pa je sustav koji imate nepraktičan i ne nudi vam potreban komoditet.

Postoji doista nekoliko dobrih razloga za ugradnju dizalice topline kao sustava zagrijavanja doma i pripremu tople sanitarne vode.

Prilagodljivost. Stručnjaci kao jednu od najvećih prednosti dizalica topline ističu njihovu prilagodljivost. Danas gotovo i ne postoji sustav grijanja i pripreme tople vode kojeg nije moguće zamijeniti određenom vrstom dizalice topline. Bilo da imate sustav grijanja na plin, lož ulje, pelete (biomasu), preko elektro kotlova ili krutih goriva možete ih uspješno i jednostavno zamijeniti dizalicama topline.

Štedljivost i niži računi. Dizalice topline donose i manje račune režija. Za zagrijavanje vode koriste obnovljivi, besplatni izvor – prirodnu toplinsku energiju iz vanjskog zraka te tako troše manje.

Ekološka učinkovitost. Dizalice su ekološki prihvatljive jer smanjuju emisiju CO2, te su i energetski učinkovite (kod modela zrak-voda) jer koriste vanjski zrak za zagrijavanje odnosno hlađenje te troše znatno manje električne energije, čak do četiri puta. Tako koriste i do 75 posto obnovljive energije.

Dugoročna isplativost. Sustav koji koristi dizalicu topline nema potrebe za dimnjakom unutar objekta kao ni skladišni prostor za skladištenje ogrjevnog sredstva (drvo, lož ulje, peleti i dr.). Dodatno, manji utrošak energije opravdava inicijalnu investiciju ugradnje dugoročnom isplativošću.

3u1: Dizalice topline su multipraktične jer imaju više namjena. Prvotna im je zagrijavanje prostora, a pored toga mogu rashlađivati vaš dom kao i zagrijavati vodu.

 

Foto: Daikin

 


UGRADNJA DIZALICE TOPLINE

Ugradnja dizalice topline nije komplicirana, bitno je samo pronaći dobar model i dobrog, provjerenog i ovlaštenog instalatera. I naravno, konzultirati se sa stručnjacima.

Oni će procijeniti koji je model najbolji za vas te napraviti okvirni izračun. Pomoći će vam, ako postoji mogućnost, da kombinirate postojeći sustav s dizalicom topline. Primjerice, zadržati postojeće radijatore.

Također, stručnjak će vam pomoći da odaberete što će sve novi sustav raditi: samo grijanje, grijanje i pripremu potrošne tople vode (PTV) ili grijanje, hlađenje i PTV. Svakako preporučujemo da vodite računa i o duljini jamstva, koje za Daikin dizalice topline putem loyality programa Stand by Me, može biti i do 5 godina.

Detaljnije informacije o dizalicama topline – njezinim svojstvima o načinu kao i svemu na što treba pripaziti prilikom ugradnje pronađite OVDJE.


PROMO

 

Komentari