Slavna savjetnica Marie Kondo otkriva kako životni prostor utječe na vaše tijelo

Mlada Japanka Marie Kondo postala je u svega nekoliko godina pravi guru za organiziranje doma odnosno učinkovito pospremanje i obračunavanje s neredom. Riječ je o metodi KonMari zasnovanoj na minimalizmu nadahnutim istočnjačkom duhovnošću

 

 

Kina, Japan i taj dalekoistočni dio svijeta uvijek su nam imali što ponuditi, ali ne samo u smislu običaja, kulture, egzotike i drugačije duhovnosti, nego i običnog, funkcionalnog života. Za njega je svojstveno da je posve, baš kao i sve fizičke vještine i vrste sportova, zasnovan na duhovnom učenju. Vjerojatno je i to zaslužno za uspjeh Marie Kondo, mlade Japanke koja je zaludjela svijet svojim savjetima o uspješnom organiziranju doma.

Njezina metoda KonMari zasnovana je na minimalizmu koji proizlazi iz istočnjačke duhovnosti i općenito kulture življenja u njezinoj domovini u kojoj vrijedi “manje je više”. Iako živi u Los Angelesu, svijet ju doživljava Japankom upravo zbog načina na kojem je zasnovala svoju metodu. Simpatična i energična Marie na vrlo jednostavan i svima pristupačan način objašnjava kako treba organizirati dom, izbaciti suviše stvari kojima smo zatrpani te tako srediti konačno i svoj život.

Generalka u kojoj ćemo se riješiti stvari koje nam ne trebaju te jednom zauvijek naučiti razumno i ekonomično pristupati stvarima koje unosimo u svoj dom, itekako utječe na naše fizičko i duševno zdravlje. Za Marie je to sve dio jedne cjeline. Smatra da ono čime smo okruženi, naročito naš životni prostor, itekako utječe na naše tijelo.

 

Foto: GaijinPot Blog

 

“Kad započnemo s procesom pospremanja, mnogi od mojih klijenata primjećuju da su smršavjeli ili da im se trbuh učvrstio. Ta je pojava vrlo čudna, ali kad smanjimo količinu stvari koje posjedujemo, tada zapravo “detoksiciramo” svoju kuću. To doista ima detoksikacijski učinak i na naše tijelo”, govori u svojoj prvoj knjizi Mario Kondo, “Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život”, koja je prodana u tri milijuna primjeraka u 30 zemalja svijeta.

Marie je uvjerena da kad odjednom bacimo hrpu stvari, naše tijelo može odgovoriti na način sličan kratkom postu. O tome svjedoče iskustva onih čitateljica koje su primjenjivale njezinu metodu organiziranja doma te su nakon naglog bacanja vreća i vreća smeća u jednom danu imale proljev ili se osule prištićima. Popularna Japanka smatra da je to sasvim u redu.

 

Foto: Conmari.com

 

“Naše se tijelo jednostavno rješava toksina koji su se nakupili tijekom godina, i za dan ili dva vratit će se u normalno stanje, ili u još bolje stanje. Jedna moja klijentica očistila je ormare i dvorišnu prostoriju koju je zanemarivala 10 godina. Netkom nakon toga imala je jak proljev, nakon kojega se osjećala puno laganije. Znam da tvrdnja kako je moguće smršavjeti zahvaljujući pospremanju ili da će vam pospremanje očistiti kožu zvuči lažno. Ali to nije nužno netočno. Na svoje oči sam vidjela kako se izgled mojih klijentica mijenja nakon pospremimo njihove sove. Njihova figura postaje vitkija, koža sjajnija, a oči blistavije”, tvrdi Kondo.

I sama priznaje da se u počecima ovoga posla ova činjenica prilično intrigirala. No s vremenom je shvatila da to ustvari nije nimalo čudno.

 

Foto: The Jakarta Post

 

Marie Kondo uvhjerena je da kada jednom uvedemo red u svoju kuću, da zrak u njoj postaje svjež i čist. Smanjivanje količine stvari u naše prostoru smanjuje i količinu prašine, a češće i čistimo. Budući da je nered uklonjen, mnogo je lakše čistiti, stoga to činimo temeljitije. Svježiji zrak u prostoriji zacijelo je dobar za kožu. “Čišćenje obuhvaća energetsko kretanje, koje će prirodno pridonijeti mršavljenju i održavanju kondicije. A kad je naš prostor potpuno čist, ne moramo se zabrinjavati zbog čišćenja pa se možemo usredotočiti na sljedeće što je važno u našem životu“, objašnjava Marie Kondo.

Na koncu ističe kako je glavni razlog zbog kojega pospremanje ima taj učinak je taj što ljudi spoznaju zadovoljstvo. Mnoge njezine klijentice nakon pospremanja joj govore da su njihove svjetovne želje oslabjele. Dok u prošlosti nikada nisu bile zadovoljne, bez obzira na to koliko su odjeće imale i uvijek su željele nositi nešto novo, kad su izabrale i zadržale samo one stvari koje su uistinu voljele, osjećale su se kao da imaju sve što im je potrebno.

 

 

Komentari