U ovih pet stvari isplati se uložiti više novca

Znamo da je opremanje ili preuređenje doma prilično skup poduhvat, osobito kada mijenjate ili morate kupiti veći dio namještaja i ostalih stvari za dom.

 

I dok na nekim slobodno možete uštedjeti, na druge se pak isplati potrošiti malo više. U nastavku donosimo pet stvari u koje svakako vrijedi investirati.

 

1. Podna obloga

Spadate li među one pred kojima je temeljita renoviranje i opremanje od samog početka, podna obloga nikako ne bi smjela biti nešto na čemu ćete štedjeti. Bilo da je riječ o keramičkim oblogama u kuhinji i kupaonici ili pak parketu za dnevni boravak i spavaće sobe, ovo je trajni dio vašeg (budućeg) doma koji vjerojatno nećete mijenjati tako skoro – kvalitetni parket može potrajati i stotinjak godina, a slično vrijedi i za keramiku koja, ako je kvalitetna, može potrajati dva do tri desetljeća bez problema.

Naravno, trendovi se mijenjaju, pa namjeravate li dugo zadržati oblogu, svakako predlažemo klasičnije i jednostavnije varijante.

 

Foto: studio Grand Design London

 

2. Tepih

Dobar tepih potrajat će godinama, čak i desetljećima, a patina koju s vremenom skupi samo mu daje na šarmu i ljepoti. To se ne može reći za jeftinije modele čiji životni vijek nerijetko ne prelazi nekoliko mjeseci. Najisplativiji i najkvalitetniji su svakako oni od prirodnih materijala poput svile ili vune, no njihova trajnost i osjećaj pod nogama definitivno opravdavaju katkad paprenu cijenu na etiketi. Uz to, tepih često igra ključnu ulogu u izgledu prostora – nedostaje li vašem dnevnom boravku ono nešto, a spavaćoj sobi manjka osjećaj intime i udobnosti, dobar će tepih u trenu riješiti problem.

 

fOTO: dARKO mIHALIĆ

 

3. Trosjed ili garnitura

Kupovina trosjeda ili garniture velik je korak pri opremanju prostora, kako u financijskim smislu, tako i u samom kreiranju dnevnog boravka. Ovaj ključni komad nije nimalo jeftin i imamo niz očekivanja koja mora zadovoljiti, od materijala, boje pa do kvalitete i trajnosti. Ne zanosite se isključivo izgledom sofe ili trosjeda – ako nije udobna, nemojte je kupiti, neće s vremenom postati udobnija.

 

Foto: studio Grand Design London

4. Madrac

Madrac je vjerojatno i najvažniji element spavaće sobe – ako nije udoban, nećete se buditi svježi, odmorni i spremni za novi dan, ma koliko pažnje posvetiti dekoru sobe ili pomnom planiranju rasvjete. Imajte na umu da najskuplji madrac nije ujedno i najbolji za vas, no nosi li ipak pozamašnu cijenu na etiketi, predlažemo da svakako radije investirate u ovaj toliko važan element spavaće sobe.

 

Foto: Darko Mihalić

 

5. Akcentna rasvjeta

Da bez dobre rasvjete nema lijepog interijera već zasigurno znate, a kraljice među rasvjetnim tijelima definitivno su visilice i podne lampe. One stvaraju neponovljivu atmosferu u prostoru, daju prostoru stilsku notu i često su točka na i dekora i karaktera prostorije. Takva rasvjetna tijela imaju nekoliko funkcija. Osim očite rasvjetne, one služe kao detalj u interijeru ili –ako je upečatljivog dizajna – poput kakve skulpture.

 

Foto: Darko Mihalić
Komentari