Dječje carstvo pod kosinama: genijalne ideje za sobe vaših mališana u potkrovlju

Planiranje i uređivanje dječje sobe nikada nije jednostavan zadatak i zna roditeljima zadati puno muke. Treba unijeti sve potrebne sadržaje s obzirom na njegovu dob i interese.  A skučena kvadratura i kosine mogu biti dodatni izazov…

 

 

Uređenje dječje sobe pravi je izazov za roditelje jer je riječ o uglavnom prostorijama male kvadrature. Osmišljavanje dodatno znaju otežati činjenice poput one da prostor dijeli dvoje ili više djece ili primjerice da je riječ o potkrovlju. No, vještim planiranjem, kojemu je prethodilo informiranje, kao i uvažavanje savjeta stručnjaka, ovaj prostor može dati više od onog sa standardnom visinom stropa. Tako dječja soba može postati sjajno uređen prostor, čak i znatno ljepši i zanimljiviji od onoga u klasičnim prostorijama.

Kosine imaju određena ograničenja, no istovremeno mogu biti privlačno mjesto u domu, prostor baš stvoren za djecu. Usto, dječje sobe u potkrovlju mogu biti vrlo korisne: djeca se u ovakvom prostoru osjećaju slobodnije i samostalnije te stvaraju atmosferu samo njihovog zavučenog i intimnog skloništa.

Evo nekoliko ideja i savjeta kako ćete najbolje iskoristiti prostor i stvoriti pravo malo carstvo svome mališanu u tavanskom prostoru!

Foto: Domino

 


MAKSIMALNA SIGURNOST

Prostor u potkrovlju krije određene rizike, a prije svega se to odnosi na vanjske otvore. Dok krovni nisu toliki problem, oni okomiti, na zidu, mogu biti opasni. Ovisno o dobi djeteta, svakako planirajte prozore koji se mogu zaključati odnosno imati sigurnosne mehanizme na ručki ili u samom okovu, kako se ne biste bojali da će ih djeca manje dobi moći otvarati.

Također, prilikom planiranja rasporeda, pazite da manje dijete ne može samo otvarati krovne prozore. I u tom slučaju stavite sigurnosne mehanizme ili udaljite krevet na kat ili komodu od samog krovnog prozora.

Sigurnost je potrebna ako koristite krevet na kat – neka starije dijete spava na gornjem ležaju te nabavite ljestve koje će biti fiksne i čvrste. Sjajno rješenje su stepenice ugrađene u sam krevet, a njihovu unutrašnjost možete iskoristiti kao ladice za dodatni skladišni prostor.

 

Foto: El Mueble

 


PLANIRANJE I PODJELA NA ZONE

Dobro je prostor odmah podijeliti na zone i maksimalno ga iskoristiti. Ovisno o uzrastu, dijete mora imati potrebne sadržaje poput onoga za igranje, spavanje, skladištenje, pisanje zadaće, druženje… Dobro razmislite kakav ćete namještaj odabrati kako bi on mogao rasti s djetetom, tako da ne morate temeljito preuređivati sobu prilikom uključivanja novih sadržaja ili izbacivanja onih nepotrebnih. Također, birajte namještaj koji je višenamjenski, što je naročito bitno kod malih prostora. Krevet može s bočnih strana imati police ili ladice za skladištenje, a ispod ležaja može biti spremište za igračke, poplune, deke, opremu za skijanje, sport…

Foto: Homeyou

 

Mnogi dizajneri, ako je mogućem stavljaju radni stol ispod prozora, kako bi što više prirodnog svjetla doprlo dok dijete piše zadaću, crta ili uči. Stoga ne inzistirajte na zavjesama, barem ne tamnim i od gustoga materijala. Rolo zavjese ili one koje ćete samo navući tijekom noći, dok dijete spava, bolje su rješenje.

Foto: El Mueble

ODLAGANJE STVARI

Potrebu za skladištenjem možete riješiti policama na zidu, ili visoko pri stropu, koje mogu biti iznad kreveta ili radnog stola. Kako su kosine u pitanju, najbolje je to riješiti namještajem po mjeri, a krevet smjestiti tamo gdje je kosina najveća. Isto tako, takve dijelove sobe dobro je iskoristiti za noćne ormariće, zatvorene ili otvorene police za igračke i knjige. Prostor gdje se dijete igra i gdje uči neka bude u onom dijelu gdje je visina stropa najviša, da se može slobodno ustati, kretati se i trčati.

Savjet dizajnera je da ne pretrpavate prostor glomaznim komadima namještaja kao ni tamnim nijansama. Bijele ili pastelne nijanse na ormarima stvarat će dojam kao da su to zidovi te će prostor izgledati prozračnije. Naročito to vrijedi za prostore u kojima je malo prirodne svjetlosti ili je skromne kvadrature.

Foto: Julian Waas

KREVET NA KAT

Kreveti na kat nisu samo dobra opcija kada sobu dijeli dvoje ili više djece. Ovo je sjajno rješenje kada je prostor mali, pa se podizanjem kreveta u visinu osigurava dodatni prostor ispod njega – za igranje, radni stol ili ormare.

Foto: Ikea

ORIGINALNA RJEŠENJA

U kreiranju kreveta na kat možete biti kreativni stvarajući vanjsku masku tj. frontu u nekom djetetu zanimljivom obliku – s napisanim njegovim imenom, ili oslikano motivima koje voli.

Foto: Decoist

 

Kreveti u obliku čamca, automobila ili dvorca princeze ili primjerice s baldahinom ili konstrukcijom koja podsjeća na kućicu bit će vrlo atraktivno rješenje koje će se djeci svidjeti. Kako dijete bude odrastalo, ti dijelovi će se moći skinuti i krevet će biti prilagođen djetetovim godinama.

Foto: Westwing
Komentari