ZBOGOM MRLJAMA NA TEPIHU: osam učinkovitih trikova za uklanjanje sredstvima koje imate kod kuće

Muče vas mrlje na tepihu koje ste zaboravili ili niste stigli odmah ukloniti? Pronašli smo osam efikasnih načina koji će vam pomoći da ih uspješno uklonite ili barem ublažite njihov učinak. I to sa sredstvima koje imate u svome domu!

 

 

 

Mrlje na tepihu događaju se vrlo često. Ma koliko pazili da do njih ne dođe – one su dio naše svakodnevice. Naročito ako u kućanstvu živi više članova, a među njima su i djeca ili stariji, ili ako često primamo goste i okupljamo ih oko stola. Komadići hrane, ostaci umaka, mlijeka, sokova, vina, voća, slatkiša i voska ostavljaju ružan trag, ali jednako tako i prljave cipele ili primjerice šape ili urin kućnog ljubimca.

Kao i većinu ostalih, mrlje na tepihu bilo bi najbolje tretirati odmah, ali obično se to ne dogodi jer ih u tom trenu ne primijetimo ili smo u žurbi, pa reagiramo tek kasnije, kada se one posuše i postanu tvrdokorne. A tada ih je znatno teže ukloniti…

No, nudimo vam nekoliko vrlo učinkovitih rješenja, sa sredstvima koje imate kod kuće.

 

Foto: Ashley Furniture

Prije nego krenete na posao…

Ono što prije nego krenete na posao, morate znati jest da prilikom tretiranja vunenih tepiha, mrlju ne trljate odnosno utrljavate nego tapkate po njoj, za razliku od sintetičkih koja će podnijeti ovakav tretman.

Također, temeljito prijeđite usisavačem po tepihu prije tretiranja mrlja. Dobro je u nekim slučajevima, ostaviti mrlje da se skore – poput blata ili neke krute hrane, jer ćete tako lakše skinuti mrlju. Skoreni dio mrlje prvo uklonite tupim dijelom noža ili nekim tankim predmetom koje bi moglo poslužiti kao strugalica i tek onda krenite na uklanjanje ostatka mrlje.

 

MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

1. OCAT, GLAČALO…

Ocat je prava čarolija ne samo u hrani nego i za održavanje i čišćenje doma – prozora, pećnice, hladnjaka, wc školjke, slavina… Isto tako, bit će efikasan u čišćenju tvrdokornih mrlja s tepiha. Naime, miješanje bijelog, alkoholnog octa s vodom odličan je način uklanjanja mrlja koje su topive u vodi (od mlijeka, bobičastog voća, blata…), ali i svih drugih. Otopina octa i vode smatra se univerzalnim sredstvom za skidanje mrlja s tepiha.

Ove mrlje možete skidati i vinskim octom – u 1 dl vinskog octa otopite dvije žličice soli i tako pripremljeni miks utrljajte u mrlju, a kasnije je usisajte.

Ako je riječ o nekoj masnoj mrlji, dobro je nakon tretmana, ako još nešto nije uklonjeno, prijeći preko mrlje, odnosno ručnika kojeg ćete staviti na nju, zagrijanim glačalom. Prelazite glačalom preko ručnika sve dok mrlja ne nestane.

 

Foto: Ryan Christdoulou / Unsplash

2. DETERGENT ZA PRANJE SUĐA

Osim za masnoće s tanjura i lonaca, detergent za pranje posuđa izvrsno je sredstvo za uklanjanje kako svježih, tako i starih mrlja s tepiha, naročito onih koje imaju masnoće u sebi. Potrebne su vam dvije sprej boce. Jednu od njih napunite hladnom vodom, a u drugu ulijte 1/2 žličice detergenta za pranje suđa te 2 dl tople vode. Ovom drugom tekućinom natopite krpu i onda njome tapkajte po tepihu. Ako je tepih sintetički možete i trljati tepih. Ponovite ovaj postupak dok mrlja ne nestane. Drugom sprej bočicom u kojoj je voda pošpricajte mrlju nakon tretiranja detergentom, kako bi se on isprao. Nakon čišćenja, suhom krpom tapkajte mjesto gdje je bila mrlja, kako bi se upio višak tekućine.

Na ovaj način možete uspješno skidati mrlje blata na tepihu ili pak mrlje od mlijeka.

 

Foto: News Infurma

3. AMONIJAK I PEROKSID

Amonijak je vrlo dobro sredstvo za uklanjanje mrlja s tepiha, naročito krvi. Takvu mrlju tretirajte otopinom amonijaka a zatim otopinom s peroksidom te ostavite nekoliko sati da djeluje. Kad mrlja nestane, nanesite još i otopinu octa i vode.

 

Foto: Procura home blog

4. SOL I LIMUNOV SOK

Otopina limunova soka i soli učinkovita je za mrlje od crnog vina. Prljavo mjesto dobro natopite limunovim sokom i pospite kuhinjskom solju. Ostavite da tako stoji neko vrijeme, a zatim istrljajte krpicom i mlakom vodom.

 

5. VODA, DETERGENT I OCAT

Mrlja koja ostane nakon prolivene šalice kave teško se skida. Rješenje je u domaćem pripravku od octa, vode i detergenta za suđe. U bocu sa sprejom stavite jednu žlicu sredstva za pranje suđa, jednu žlicu alkoholnog octa i ulijte 4 dl vruće vode. Pošpricajte otopinom čistu krpu i lagano, tapkajući, nanosite na mrlju. Prebrišite suhom krpom.

 

 

Foto: Honestly WTF

6. SODA BIKARBONA

Sodu bikarbonu koristimo za pranje rublja, u kuhanju, ali i za čišćenje tepiha. Ovo sredstvo naročito je učinkovito za mrlje od urina vaših kućnih ljubimaca. Prvi korak je da krpom ili ručnikom natopljenim u ocat prijeđite preko mrlje od urina. Zatim po mrlji pospite sodu bikarbonu i kad se potpuno osuši uklonite ju usisavačem.

Isto tako, soda bikarbona uspješno uklanja mrlje od povraćanja, a postupak je isti kao i kod urina.

Pomiješana sa solju (omjer 50:50), soda bikarbona je odlično sredstvo i za masne mrlje na tepihu. Utrljajte smjesu pomoću četke na mrlju i ostavite da stoji nekoliko sati a zatim sve usisajte.

 

7. KOMADIĆI LEDA

Zalijepljena žvaka na  tepihu u startu je već  tvrdokorna jer se teško skida. No postoji sredstvo koje će je razoružati, a to je led. Stavite na mrlju od žvakaće gume komadić leda iz hladnjaka. Kako se ne bi brzo istopio i namočio tepih, stavite led u vrećicu. Žvakaća guma će se tako zamrznuti, pa će se lakše sastrugati nožićem ili nekim oštrim predmetom.

A što s drugim ljepljivim mrljama?

Ostatke ljepila na bazi vode uklonit ćete efikasno mješavinom vode i sredstva za pranje posuđa, a superljepila acetonom, no budite oprezni jer može oštetiti tepih.

Foto: Walmart

8. SALVETA I GLAČALO

Volimo upaljene svijeće u domu, no nerijetko nam “pobjegne” koja kap na tepih. Mrlje od voska ćete ukloniti papirnatom salvetom i glačalom. Stavite preko stvrdnute mrlje salvetu (može i običan papir) te prijeđite preko nje glačalom. Vosak će se tako topiti i skidati sloj po sloj. Ako je još ostao neki dio mrlje, uzmite novu salvetu ili papir i ponavljajte postupak dok sve ne nestane.

Komentari