Kako smo osmislili zanimljivu modernu kuhinju u starom građanskom stanu

Starinski građanski stanovi u gradskim središtima mogu biti itekako zanimljivi i izazovni za dizajnere interijera. Stoga smo se razveselili kada smo dobili projekt adaptacije jednog takvog doma. Otkrivamo kako smo uredili kuhinju…

 

 

Visoki stropovi i specifični unutarnji i vanjski otvori, specifični za stare građanske stanove koji su rađeni početkom prošlog stoljeća nude zanimljivu dizajnersku priču u kojoj u nerijetko postoji manje ograničenja nego u stanovima koji su nastali znatno kasnije od njih. No, zato izazova ne nedostaje jer je pojam stambenog funkcionalizma prije 100-injak godina posve različit od suvremenog.

Jedan od izazova u našem projektu takvog stana u središtu Zagreba jest želja vlasnika da on bude kombinacija minimalističkog i industrijskog stila te da u njemu prevladavaju neutralni tamni tonovi, pa tako i u kuhinji. U samom konceptu vlasnik nam je dao odriješene ruke te smo se odlučili poigrati kombiniranjem sasvim neočekivanih boja i površina. Dok je siva itekako popularna u kuhinjama, crna je još uvijek raritet. No naš projekt potvrđuje kako je to jako dobra kombinacija koja sjajno funkcionira i u kuhinji.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Kako vlasnik nije pretjerano zaljubljen u kuhanje te u ovom prostoru neće provoditi puno vremena pa nema potrebe da sav prostor bude ispunjen ormarićima i policama za skladištenje, odlučili smo kreirati kuhinju bez gornjih visećih elemenata. Kuhinja je jednostavnih, ravnih linija, bez puno detalja. Tako više dolazi do izražaja njezina geometrija te moderna napa s efektom bakra, koji su unijeli dašak industrijskog stila.

Kuhinju krase i moderni, novi materijali poput laminama kojeg krase visoka estetika i tehnička svojstva. Ove ploče su napravljene o minerala na bazi porculana te su vrlo otporne na mehanička oštećenja, habanje i kemikalije. Mi smo ih stavili kao zidnu oblogu te kao radnu plohu.

I za donje kuhinjske fronte odabran je ne tako uobičajen materijal – metal, dok je klasika u vidu iverala upotrijebljena za ormar u kojem se nalaze pećnica, hladnjak i prostor za skladištenje.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Kako korištenje tamnih tonova te metala na frontama ne bi djelovalo prenapadno, morali smo biti umjereni s ostatkom prostora – izbjegavali smo druge uzorke i upečatljive detalje. Pored toga, i osnova ove kuhinje je u svijetlim nijansama. Zidovi su pobojani u bijelu, a podovi u svijetloj bež nijansi kvalitetnog laminata.

 

Komentari