Četiri savjeta bez kojih ne bi trebali kretati u uređenje sobe za školarca

Neovisno o tome kreću li vaši mališani po prvi puta u školske klupe ili im se vraćaju već tko zna koji put, jesen je vrijeme kada ove prostorije trebaju zasjati u punom sjaju. Ako ste i zadovoljni uređenjem, dobro je uvijek unijeti neku novinu…

 

Ma kakve radove planirali, bili oni temeljiti ili pak namjeravate tek promijeniti pokoji komad namještaja, ove četiri stvari biste stvari svakako trebali imati na umu.

 

1. Uključite dijete u uređenje

Prvo je da, ma koliko vi mislili da znate ukus svog djeteta, morate ih uključiti u cijeli proces i omogućiti im da kažu svoje mišljenje. Nikako nemojte na svoju ruku krenuti u radove, a da prethodno niste popričali s njima o tome što im se sviđa, a što ne. Naročito to vrijedi za vaše tinejdžere koji vole iskazivati svoju osobnost i na ovaj način. Dajte mu tu slobodu i nemojte ga ograničavati…

 

Foto: Saša Lisjak

 

2. Više funkcionalnih zona

Druga važna stvar na koju morate paziti je dobra organizacija prostora – soba mora imati nekoliko funkcionalnih zona. Ona mora biti jednako prikladna za učenje, baš kao i za razonodu, spavanje i druženje s vršnjacima. Ujedno, to je i ono što bitno razlikuje proces uređenja spavaće sobe (bila ona bračna ili za samca) od uređenja sobe za dijete ili tinejdžera – dok vi u ovoj prostoriji samo spavate, djeci i mladima ovo je cijeli njihov mali svijet.

 

Foto: Darko Mihalić

 

3. Prednost dajte namještaju u neutralnim bojama

Treća stvar na koju svakako morate obratiti pozornost, osobito ako krećete od nule, jest odabir namještaja. Mnogi roditelji nerijetko upadnu u zamku kupovanja namještaja u žarkim bojama, s dječjim motivima ili slično, pa namještaj koji im se svidio, druge godine više ne odgovara ni interesima niti ukusu vašeg djeteta. Da biste to izbjegli, uvijek nastojte birati namještaj u jednostavnim, neutralnim bojama – takav se namještaj dobro uklapa u svaki stil, pa kada se vaš školarac i zaželi promjene, možete to napraviti novom bojom zidova, tapetom, pokojim komadom namještaja kao što je vreća za sjedenje i slično.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Foto: Darko Mihalić

 

4. Na čemu ne treba štedjeti

Na koncu, vodite brigu da su osnovni elementi kvalitetni i funkcionalni, a to su svakako krevet (drvena konstrukcija, madrac i podnice), stol i radna stolica. Predlažemo da na ovim elementima dječje sobe ne štedite, već radije uložite u kvalitetu – neka vam niska cijena ili sniženje ne bude motiv prilikom kupnje. Napokon, dijete će učeći i spavajući provoditi najveći dio svog vremena, zar ne?

Ne zaboravite stol, ako je ikako moguće, pozicionirati blizu ili u ravnini s prozorom, tako da što više prirodne svjetlosti dopire do radne jedinice. Ne zaboravite nabavku stolne lampe, a ne bilo loše da razmislite o zidnoj lampi pored kreveta.

 

InDizajn

 

 

Foto: Darko Mihalić
Komentari