Najbolje boje za dječje sobe, ali i apartmane: koje nijanse birati i na što paziti

Možda se pitate kakvu to posebnu vezu imaju dječje sobe s apartmanima u kojima odmaramo ili dajemo u najam? Kada je boja u pitanju, imaju i više nego što na prvu možemo pretpostaviti. Za oba prostora želimo da boja na zidovima bude primjerena njihovoj namjeni,  iznimnih svojstava te da stvara atmosferu vedrine i opuštenosti…

 

 

Kraj zime i dolazak proljeća obično je i vrijeme kada počinjemo intenzivno razmišljati o novoj boji na zidovima svoga doma, apartmana ili kuće za odmor kako bi prostor bio osvježen, ali i izgledao čistije i urednije. Naime, zidovi se, naročito ako u prostoru borave djeca, vrlo brzo uprljaju te oštete – to dobro znaju svi roditelji koji svake godine kreću u akciju novoga bojanja sobe svojih mališana.

Isto tako, vlasnici apartmana, naročito onih koji povremeno ili uvijek služe za najam, znaju da njihove goste moraju dočekati blistavo čisti i lijepi zidovi. To je jedna od prvih stvari koji će svaki gost primijetiti kada uđe u apartman ili kuću za odmor. Stoga sve treba biti spremno do početka sezone. Mrlje i ogrebotine, kao i izblijedjela, na nekim mjestima oljuštena boja na zidovima narušit će cjelokupni dojam prostora.

U nastavku vam, uz pomoć Duluxa, donosimo nekoliko savjeta na što trebate paziti prilikom bojanja, koje su boje najbolje za ove prostore s obzirom na nijanse i tehničke karakteristike. 

 

Foto: Dulux

 

 

Foto: Dulux

 

Prije nego krenete sami na posao bojanja zidova ili angažirate za to majstora, svakako treba odabrati željene nijanse i razmisliti o tome koje bi najviše odgovarale sobi mališana ili apartmanu. Djeca vole žive, vedre i jarke boje – žutu, narančastu, plavu, ljubičastu i ružičastu i prostor treba biti razigran čemu baš odabir boja može uvelike doprinijeti. No, kada je apartman u pitanju, volimo izbjeći takve boje, što je prava šteta.

 

Foto: Dulux

 

Bijela pozadina je najsigurniji odabir jer ćete tako najmanje pogriješiti, ali s obzirom na to da je riječ o interijeru na moru, odvažite se na pastelne i neke jarke boje. Pastelna plava i žuta će ga povezati s ambijentom, baš kao i jarke boje, koje će prostor istovremeno učiniti dinamičnim i punim živosti i vedrine, ali i opuštajućim. Najbolji izbor za obje prostorije je kombiniranje boja – ako je baza neutralna, neka samo jedan zid bude obojan u nekoj istaknutijoj boji.

 

Foto: Dulux

 

Najbolja opcija je nabaviti već gotovu boju ili ju dati miješati u trgovinama boja i lakova koji nude tu uslugu. Postizanje željene nijanse dodavanjem pigmenata u baznu boju i nije najsretnije rješenje jer ćete tako teško dobiti baš onu koju ste željeli. Također, birajte kvalitetne boje jer one jamče da će boja na zidovima biti identična onoj koja je i navedena na pakiranju, što nije čest slučaj s bojama neprovjerenih proizvođača, kao i kada sami miješate boje dodavanjem pigmenata.

 

Foto: Dulux

 

Kako bi dulje trajala i odolijevala mrljama, birajte boje koje imaju dobru pokrivnost i koje će se moći brisati mokrom krpom, a da se pritom ona neće skinuti sa zida ili izblijedjeti nego će ostati blistava i svježa. Dulux u svojoj ponudi ima upravo takav model – Easycare boju za unutarnje prostore koja usto ima i sjajan tajni adut: otporna je naime na tekuće prljavštine zahvaljujući svojoj vodoodbojnoj tehnologiji. Tekuće mrlje poput soka, jogurta, mlijeka, vina, vode… klizit će s površine zidova, ne upijajući se u boju. To je doista sjajno rješenje ako želite izbjeći da bojate vaš apartman ili dječju sobu svakog proljeća.

 

 

Foto: Dulux

 

Dodatni savjeti:

Dobra priprema – pola posla

  • Pripremne radnje za bojanje zidova, koje znatno utječu na cjelokupni rezultat, uz odabir boja i pribora, obuhvaćaju i pripremu zidova. Pregledajte zidove i dobro ih očistite paučinu krpom ili usisavačem te slojeve oljuštene boje brusnim papirom.
  • Također, potrebno je zakrpati sve neravnine, udubine nastale ljuštenjem te pukotine glet masom te nakon njezina sušenja izbrusiti, kako bi novi sloj dobro prianjao i zid izgledao ravno, glatko i lijepo. Jer, novi sloj boje teško da će prikriti neravnine ili udubine.
  • Nakon pripreme zidova slijedi zaštita interijera – podova i namještaja, kako biste imali što manje posla nakon bojanja.
  • Majstori preporučuju da uvijek s bojanjem počnete od stropa jer na zidove zna pasti koja kap boje. Ako je zid već obojan, to svakako nije poželjno.
  • Također, kada pristupite bojanju zidova, boju nanosite odozgo prema dolje. Sačekajte da se zid osuši prije nanošenja idućeg sloja.

 

PROMO

Komentari