Stubišta: ideje za optimalno iskorištavanje prostora

Ako ste vlasnik kuće ili višeetažnog stana, zacijelo ćete željeti uskladiti stubište s ostatkom interijera – ono je, napokon, glavna poveznica svih etaža.

U prostorima iznimno velike kvadrature moguće je postaviti tzv. T stubište – središnji krak koji se na vrhu račva na dva dijela. U velikim prostorima stubišta se mogu postavljati i u samo središte neke prostorije, dok su za one manje kvadrature bolja stubišta smještena uz zid, bilo da je riječ o uobičajenim, ravnim ili pak spiralnim stubištima u vrlo malim prostorima.

collage

Budući su stubišta najčešće već zadani dio nekog prostora, ona zapravo diktiraju razmještaj namještaja i ostalih predmeta u nekom prostoru. Također, važno je pogoditi i estetsku ravnotežu materijala samih stepenica i njihovih gazišta s ogradama, kao i ostatkom uređenja stana ili kuće.

Osim dobre rasvjete – najčešće zidne ili čak iluminiranih prozirnih konstrukcija – valja voditi računa i o faktoru buke, stoga nije na odmet razmisliti i o podnim pokrivačima gazišta, kao što su fiksirani tepisi. Bez obzira na rastuću popularnost stubišta bez ograda, podsjećamo da se ograde postavljaju s razlogom – stubišta su dio prostora u kojem je sigurnost važna stavka. Ako ograda i sama konstrukcija stubišta nisu ujednačene istim materijalima, savjetujemo da ipak međusobno prate zadani osnovni stil i linije.

795cd6c036481eab5897773c3fa18960

Osim vertikalne komunikacije i svoje estetske komponente, stubišta se sve više koriste i kao prostor idealan za pohranjivanje stvari koje ne stanu u druge ormare. Donosim nekoliko takvih primjera koja Vam mogu biti inspiracija za uređenje vlastitog stubišta.

Stubište kao ormar

U sve većem broju stanova i kuća manje kvadrature, stubišni ormari postaju nezamjenjivim dijelom interijera – riječ je o prostoru ispod kraka stubišta. Danas su sve popularnija praktična rješenja u vidu izvlačnih polica ili manjih ormarića na kotačiće, čije su sve fronte vizualno izjednačene, a mogu se izraditi od drva, ogledala otpornih na udarce ili kombinaciji drva s mutnim staklom. Takav vid stubišnog ormara omogućava maksimalnu iskoristivost prostora uz minimalan napor – kako se spremišni prostor izvlači, zaboravite na uvlačenja i saginjanja, kao i ugradnju dodatnih rasvjetnih tijela.

collage1

Druga varijanta su stubišta čija svaka stepenica ‘glumi’ ladicu koja se može izvlačiti. Ovakva rješenja su idealna za uvijek potreban dodatni prostor za cipele, ali i za spise, časopise ili druge predmete.

Za manje prostore savjetujemo spiralna drvena ili željezna stubišta čiji se dio može iskoristiti tako da se postave dodatne viseće police u boji/materijalu kao i samo stubište.

0172a9d406f751a1b128fab561f92457

Ostali načini korištenja stubišta

Tzv. odmorišta, obično smještena ispod prozora na podestu između dva kraka, danas su nepravedno zapostavljen način korištenja ovog dijela prostora. Postavljanjem klupice ili pretvaranjem maske nižih radijatora u udobne sjedalice presvučene u neku tkaninu učinit će prostor ‘retro’ obojanim i atraktivnim mjestom za odmor i opuštanje, posebice ako se ispred sjedećeg prostora postave deblje, neprozirne zavjese koje jamče intimu.

947bf17ad84f6ea42a3cc35bbdad4b9e

Stubišta mogu biti i u potpunosti skrivena u neki dio namještaja – primjerice, sve više su u trendu prozračne četvrtaste police, čije su gornje plohe zapravo gazišta. Ovakvo rješenje za police/stubište može se koristiti i kao pregrada.

U nastavku pogledajte našu galeriju s idejama za stubišta koja vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Komentari