ONO ŠTO SVI TREBAMO: 6 načina kojima ćete unijeti više prirodne svjetlosti u dom

Svjetla u domu nikada dovoljno, zar ne? Nudimo vam nekoliko savjeta kako u svoja četiri zida možete unijeti više svjetlosti, a time i više dobrog raspoloženja te dojma prostornosti

 


Nedostatak dobrog osvjetljenja u prostoru može učiniti nevažnim sav trud koji ste uložili u izbor namještaja, stvaranje dobrog rasporeda i dekoriranje prostora. Nedovoljno prozora, njihova mala veličina ili izostanak prozora uopće, jedna su od najtežih stvari koju treba premostiti na putu stvaranja svijetlog, prozračnog i ugodnog prostora. Problem s nedostatkom svjetlosti može biti i zbog pozicije interijera s obzirom na strane svijeta, visinu stropa, etažu na kojoj se nalazi ili primjerice neadekvatnog namještaja…

Nudimo vam šest trikova kojima se služe dizajneri kada uređuju mračne prostore, vjerujemo da će vam biti od pomoći.


1. Svijetle boje

Bojanje zidova i stropova bijelom ili drugom svijetlom bojom, logično je rješenje koje svima prvo padne pa pamet. Ako ne volite bijelu boju, pomiješajte je s nekim drugim tonovima te ona neće biti posve bijela, nego će imati ton koji će u činiti zanimljivom. Bijela, iako se tako možda ne čini na prvi pogled, dolazi u velikom rasponu suptilno različitih nijansi. Također, stropovi su važni. Većina stropova je bijela s razlogom – bijela reflektira svjetlost pa će u prostor izgledati svjetlije.

Foto: Hutomo Abrianto / Unsplash

2. Rasvjeta

Tamniji prostori vole različita rasvjetna tijela, od visilica do plafonijera i lustera koji se mogu kombinirati s različitim dodatnim samostojećim i zidnim svjetiljkama. Žarulje neka budu jačeg intenziteta, a umjesto fluorescentne bijele svjetlosti dizajneri predlažu one toplijeg, žućkastog sjaja koji podsjeća na sunčeve zrake te donosi toplinu. Kako bi se stvorio osjećaj prirodnosti, savjetuje se upotreba rasvjetnih tijela čije se „glave“ mogu okretati prema nekom od kutova, što će i dodatno stvoriti iluziju većeg prostora.

Alternativno, dobro je postaviti i manje izvore svjetlosti iza nekog komada namještaja ili predmeta (npr. sofe ili ukrasne keramičke posude).

Foto: Houzlook.com / Pexels

3. Odabir keramike

Staklene pločice u kupaonici ili kuhinji idealno su rješenje za povećavanje svjetlosti – one odražavaju gotovo 100 posto svjetlosti koja ih pogađa.

Pločice visokog sjaja stvaraju efekt refleksije te samim time daju veću dozu svjetlosti prostoru u koji su postavljene. Ovisno o tome za koji ton pločice se odlučite (bijele, crne, njihovu kombinaciju, sive, antracit, bež), mogu se naglašavati ili umanjivati navedene karakteristike sjajnih pločica.

U ostalim prostorijama dodavanje namještaja i pribora s reflektirajućom (sjajnom, staklenom, metalik, porculanskom…) površinom može pomoći difuznoj svjetlosti. Metalni, stakleni i zrcalni pribor mogu vam pomoći u iskorištavanju dostupnog svjetla, a i zanimljive su dekoracije.

Foto: Mark McCammon / Pexels

4. Prozori

Bijeli okviri prozora su poželjniji jer reflektiraju svjetlo dublje u prostoriju nego što je to kod onih s tamnim rubom. Također, zavjese često apsorbiraju dragocjenu prirodnu svjetlost. Uklanjanje teških ili tamnih zavjesa odmah će dodati svjetlost u vaše tamne prostorije. Razmislite o svijetlim bojama i laganim tkaninama jer one pomažu u očuvanju prirodnog svjetla.

Foto: Kevin Menajan / Pexels

5. Raspored i boja namještaja

Razmislite o rasporedu vašeg namještaja: nalazi li se ispred prozora ili s obje strane prozora i tako ometa dolazak prirodnog svjetla u prostoriju? Ako je odgovor potvrdan, razmislite o drukčijem rasporedu tako da prirodno svjetlo ima neometan pristup vašoj prostoriji. U svakom slučaju, nastojte “rasteretiti” prostor oko prozora te nastojte opremiti mračne prostorije svjetlijim komadima namještaja.

Foto: Pixabay / Pexels

6. Detalji iz prirode

U mračnije prostore koji mogu biti klaustrofobični uvijek treba unijeti dašak prirode ili detalja inspiriranih prirodom. Postoje biljke kojima je potrebno malo svjetlosti da bi rasle, ali ako ne želite cvijeće, onda to mogu biti tkanine, tapete ili drugi detalji s cvjetnim uzorcima ili trenutno popularnim motivima tropskih biljaka.

Foto: Allie Smith / Pexels
Komentari