Kupite savršeno božićno drvce i naučite kako brinuti o njemu

Teško nam je i zamisliti Božić bez ukrašenog božićnog drvca – ono je centralno mjesto u našem domu za vrijeme blagdana i svi se volimo okupiti oko njega jer ima posebnu toplinu i čaroliju

 

 

Božićno drvce najvažnija je dekoracija u vrijeme blagdana i zato njegovu odabiru kao i kićenju posvećujemo najviše vremena. No, prije nego stabalce stigne u vaš dom, bez obzira bilo ono prirodno ili umjetno, potrebno je sve prethodno isplanirati. Saznajte na što sve trebate obratiti pažnju i kako voditi brigu o svom drvcu!

 

 

PRIJE SVEGA – IZMJERA PROSTORA

Ne kupujte božićno drvce – umjetno ili prirodno bez da ste izmjerili visinu stropa u vašem domu, kao i površinu tj. širinu mjesta na kojem će biti, kako bi ono doista stalo na predviđeno mjesto. Pri tome se vodite geslom – veće nije uvijek i bolje. U malim skučenim prostorima doista bolje izgleda manje drvce nego veliko i široko.  Osim što ćete se sudarati s njim i morati paziti na svoje kretanje, veliko drvce zagušit će prostor. Također, prilikom izmjere uključite i visinu stalka, koju često znamo previdjeti.

 

Foto: El Mueble

 

ŠTO ODABRATI?

Za drvce se uvriježio naziv bor, iako češće od borova nabavljamo – smreke te jele. Kako znati razliku između njih? Prva i osnovna razlika jest da smreka ima iglice koje su oštre i bodu kada ih dodirnemo, dok su borove iglice, iako deblje, ustvari znatno mekše. Iglice jele su vrlo savitljive i oblih vrhova te ne bodu te, kao i kod bora, znatno manje opadaju.  Ako se odlučite za smreku jer izgleda ljepše zbog svoje simetričnosti i gustoće morate imati u vidu da njezine iglice padaju u znatno većoj količini nego kod borova. Kada je o umjetnim drvcima riječ – takvih dilema nemate te nabavljate drvce koje vam se najviše sviđa i odgovara prostoru. U svakom slučaju, kupujte kvalitetna umjetna drvca, jer imaju ljepše grane i puniju formu a usto će dulje trajati.

 

Foto: El Mueble

 

KADA GA KUPITI?

Umjetno drvce najbolje je nabaviti nakon Nove Godine, kada krenu sniženja – jedini problem je što morate čekati godinu dana da biste ga okitili. No, i ako se sada odlučite na kupnju, to je dobra dugoročno isplativa investicija. Kada je riječ o prirodnom drvetu, nabavku je dobro obaviti ranije, kako ne biste kupovali u posljednji tren, kada je izbor sužen. Kupljeno drvce najbolje je spremiti na otvoreno ili hladnije mjesto – balkon ili terasu ili pak garažu. Tako će mu manje opadati iglice i dobivat će dovoljno vlage. Dobro rješenje je stalak koji omogućuje zalijevanje. U kupovinu svježeg drveta ponesite i stalak kako bi vam ga prodavač odmah i namjestio. Najbolji su stalci s vijcima koji imaju dodatak za vodu.

 

 

Foto: Amazon.de

 

DRVCE S KORIJENOM

Mnogi vole kupiti drvo koje je zasađeno u tegli. U tom slučaju bi bilo dobro da drvce postepeno aklimatizirate na temperaturu koja je u vašem domu, jer je velika razlika između vanjske temperature i one u interijeru. Dobro prijelazno mjesto za period prilagodbe je garaža ili stubište, odnosno hodnik.  Ne zaboravite ga zalijevati. Kada vraćate drvce na otvoreno, ponovite isti postupak. Kada je riječ o umjetnom drvcu, pažljivo ga rastavite na dijelove te zaštitite od prašine spremanjem u vreće ili kutiju. Držite kutiju na suhom i hladnom mjestu.

 

Foto: El Mueble

 

NAJBOLJE MJESTO

Mjesto na kojem stavljamo drvce obično je stvar kompromisa. No, ako ste u prilici birati poziciju, nabolje bi bilo da je ona što dalje od izvora topline. Tako se drvce manje isušuje i iglice slabije opadaju. Također, vodite računa o stabilnosti drvca zbog kućnih ljubimaca i djece, koje u igri može lako pasti na njih i ozlijediti ih. Upravo zbog toga birajte i ukrase koji nisu lomljivi te svakako provjerite sve lampice kojima ćete okititi drvce.

 

Foto: El Mueble

 

 

 

 

 

 

Komentari